Filmul ce reprezintă România la Cannes 2018, despre un gest de iubire (probabil) nemaiîntâlnit

de Gloria Sauciuc în 18 Apr 2018
Regizoarea Georgiana Moldoveanu spune că filmul „Albastru şi roșu, în proporţii egale” propune „un alt tip de relație, un alt fel de a exprima ce simți pentru celălalt”

Pe 11 aprilie, organizatorii celui mai important festival de film al lumii, Cannes Film Festival, anunţau că România este reprezentată în secţiunea Cinéfondation de filmul Georgianei Moldoveanu, „Albastru şi roșu, în proporţii egale” (Equally Red and Blue), realizat în cadrul UNATC I.L. Caragiale.

Filmul este despre un gest de iubire și sacrificiu (probabil) nemaiîntâlnit: Ana, o femeie de 30 de ani, decide să facă un cadou neașteptat - să fie mamă-purtătoare pentru copilul pe care iubitul ei, Ștefan, nu îl poate avea cu soția lui.

Regizoarea Georgiana Moldoveanu are 35 de ani, este din Galați și studiază „Arta Regiei de Film” în cadrul anului 2 de Master. Cinéfondation este parte din selecția oficială a Festivalului de film cannez și anual, din 1988 încoace, 20 de filme de școală, de scurt și mediu-metraj, sunt selectate din toate colțurile lumii.

În interviul acordat publicației Cinemagia, Georgiana Moldoveanu spune că filmul propune „un alt tip de relație, o altfel de aniversare, un alt fel de a exprima ce simți pentru celălalt. Puținele cuvinte spuse însoțesc dorința de a face acest gest total care va crea legături ce nu vor mai putea fi rupte niciodată”.

Subiectul îi este apropiat Georgianei Moldoveanu care amintește că în România unul din șase cupluri se confruntă cu infertilitatea. „Subiectul filmului este inspirat din momentele dificile prin care au trecut oameni apropiați mie. Pentru că aceste povești s-au încheiat fericit, am putut să pun întrebări pentru a înțelege prin ce trece un cuplu care încearcă ani de zile să aibă un copil, deși cred că ajungi să înțelegi cu adevarat ce înseamnă asta doar dacă treci prin așa ceva”, a declarat regizoarea Georgiana Moldoveanu, pentru Cinemagia.

E un subiect foarte serios și, din păcate, o problemă cu care se confruntă din ce în ce mai multe cupluri în toată lumea, atrage atenția regizoarea...

Distribuția filmului este formată din Miruna Blidariu, Bogdan Albulescu, Florentina Țilea, Mihaela Popa.

Scurtmetrajul de 21 de minute a fost turnat folosindu-se lentile anamorfice, care oferă senzația de spatiu mai mare și o atenție sporită față de acțiunea din extremele cadrelor. „în limbajul vizual cinematografic, obiectivele anamorfice se folosesc și pentru a mări distanța dintre personaje, atât în sens propriu cât și figurat, aspect care susține foarte bine felul în care am ales să spun povestea”, explică Georgiana Moldoveanu. 

La Cannes (8-18 mai) se vor deplasa cinci mebri ai echipei filmului „Albastru şi roșu, în proporţii egale”.

Cineastul francez Bertrand Bonello va prezida anul acesta Juriul Cinéfondation și al scurtmetrajelor. El urmează în această postură lui Cristian Mungiu.

În 2016, un alt scurtmetraj, „4:15 PM Sfârșitul Lumii”, filmul de debut al regizorilor Gabi Virginia Șargași Cătălin Rotaru, intra în cursa pentru Palme d'Or la secțiunea scurtmetraj. 

 

 

Exploreaza subiecte similare:

Bertrand Bonello, Bogdan Albulescu, Florentina Ţilea, Mihaela Popa, Miruna Blidariu, cristian mungiu, Georgiana Moldoveanu, festival:cannes 2018, Albastru şi roşu în proporţii egale

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells