Manifest pe covorul roșu la Cannes. 82 de femei, în frunte cu Cate Blanchett

de Gloria Sauciuc în 14 Mai 2018
Cannes a mai fost criticat pentru numărul mic de femei selecționate în principala secțiune competitivă

Cate Blanchett a stat în fruntea actriţelor într-un manifest pe covorul roşu, sâmbătă,  la Cannes Film Festival, manifest gândit să ceară egalitatea în drepturi şi împiedicarea, pe viitor, a hărţuirii sexuale.

Cele 82 de actriţe, femei-producător, regizoare  au mers braţ la braţ pentru a cere egalitate în drepturi şi „muncă în condiţii de securitate”, la şapte luni după căderea publică în dizgraţie a lui Harvey Weinstein, mogulul de la Hollywood acuzat de viol şi de hărţuire sexuală.

Protestul a scos în evidenţă aspecte precum că numai 82 de filme regizate de femei au fost selectate în prestigioasa secţiune competițională în cadrul căreia se câștigă Palme d'Or-ul, de-a lungul istoriei de 71 de ani a festivalului, prin comparaţie cu cele 1688 filme regizate de bărbaţi. Doar 12 femei au fost, de-a lungul timpului, în fruntea juriului. Numai două femei au luat Palme d'Or-ul, Jane Campion și Agnès Varda, prezentă la manifest. Aceasta din urmă a primit un Palme d'Or onorific, în 2015.

Blanchett, președinta juriului de anul acesta şi cea care va acorda râvnitul Palme d'Or pe 18 mai a declarat: „Dorim ca platourile pe care noi lucrăm să fie medii tolerante şi corecte, care să reflecte sincer lumea în care trăim”.

Ea a mai spus că starurile feminine cer „o lume care ne permite, fie în faţa fie în spatele camerei, să prosperăm umăr la umăr cu bărbaţii”.

Jane Campion este, deocamdată, singura femeie care a câştigat un Palme d'Or cu filmul ei din 1993, Pianul. Manifestarea de pe Covorul Roşu vine împreună cu un gest fără precedent al Festivalului, care s-a angajat să semneze „un angajament hotărât”despre egalitatea în drepturi, scrie telegraph.co.uk. Thierry Fremaux, directorul Festivalului, declara că susține marşul ca pe „un mod pentru femei de a-şi afirma prezenţa”.

Cu doar câteva ore înainte, Marlene Schiappa, ministrul francez pentru egalitate de şanse între sexe, a relatat că mai multe femei care participă la Festival au apelat la o „linie fierbinte” dedicată cazurilor de hărţuire sexuală: „O femeie-poliţist a răspuns unui apel de urgenţă făcut de o femeie anglo-saxonă conducând-o la secţie pentru a completa, vineri noapte, o plângere”. Termenul „anglo-saxon” este folosit de autorităţile franceze pentru a identifica un vorbitor de engleză, însă acestea nu au dat mai multe detalii. Linia a fost înfiinţată anul trecut, ca urmare a patru agresiuni sexuale comise de Weinstein la ediţiile trecute.

Mişcarea #MeToo a adus în atenţia publicului hărţuirea sexuală şi 40.000 de manifeste au fost împărţite anul trecut la Festival, amintind că în Franţa această infracţiune se pedepseşte cu închisoarea şi cu amenzi usturătoare.

Cannes a mai fost criticat pentru numărul mic de femei premiate pentru regie, dar directorul Festivalului insistă că filmele sunt selecţionate doar pe criterii de calitate, promiţând totuşi să facă juriile mai echilibrate.

După marş, Festivalul a proiectat filmul Evei Husson, Girls of the Sun, care spune povestea luptătoarelor kurde. Husson, regizoare franceză, este una din cele doar trei femei ale căror filme fac parte dintre cele 21 selecţionate anul acesta, celelalte două fiind Capernaum al Nadinei Labaki respectiv Happy as Lazzaro al lui Alice Rohrwacher.

Exploreaza subiecte similare:

festival:cannes 2018, Cate Blanchett, Agnès Varda, Jane Campion, Thierry Frémaux, Alice Rohrwacher, Nadine Labaki, Eva Husson

Părerea ta

Spune-ţi părerea
peter_ennis pe 14 mai 2018 15:45
82 de tarfe de hollywood care zgarma kk si nu stiu cum sa faca ele un nou val de ura si diferente inutile intre barbat si femeie....de parca nu ne a lasat Dumnezeu egali de la inceput...oricum nu le ia nimeni in seama.
boghiu_andrei pe 14 mai 2018 19:38
Deja sunt proaste gramada..Intrec masura.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells