Iată selecția oficială a Cannes Film Festival 2018

de Gloria Sauciuc în 12 Apr 2018
17 file în competiţia pentru prestigiosul Palme d’Or anunţate deocamdată, din care două producţii americane, trei filme realizate de regizoare, plus o puternică prezență asiatică

Joi, cel mai prestigios festival de film al lumii, Cannes Film Festival, a anunțat filmele selecționate să concureze pentru Palme d’Or, un trofeu probabil la fel de cunoscut precum Oscarul. Miercuri organizatorii anunţau că România este reprezentată în secţiunea Cinéfondation de filmul Georgianei Moldoveanu Albastru şi rosu, în proporţii egale (Equally Red and Blue), realizat în cadrul UNATC I.L. Caragiale.

Revenind la competiţia lungmetrajelor, în principala secţiune competiţională există două filme americane, Under the Silver Lake, cu fostul Spider-Man, Andrew Garfield cap de afiş, şi BlacKKKlansman, în regia lui Spike Lee, care se lansa la Cannes cu ani în urmă, impresionând cu al său Do the Right Thing. Dacă Under the Silver Lake a fost descris ca o poveste cu detectivi în genul Chinatown şi Mulholland Drive, BlacKKKlansman este povestea adevăratului ofiţer de poliţie din Colorado John David Washington care s-a infiltrat în Ku Klux Klan. 

Printre concurenţii de anul acesta se numără legendarul Jean-Luc Godard, regizorul iranian Jafar Panahi (al cărui film, Three Faces, este  „un feel-good movie  plasat în Iran, regizat de un bărbat care nu este într-o situaţie uşoară”, după cum a declarat Fremaux la conferinţa de presă) și Matteo Garrone.

Ca în 2017, şi anul acesta trei regizoare au fost incluse în principala secţiune competiţională. Directorul artistic al festivalului, Thierry Fremaux, a spus că nu este vorba de o discriminare pozitivă ci de calitatea intrisecă a filmelor. Se pare că, totuşi, ecourile mişcărilor #MeToo şi Time’s Up au fost auzite la Cannes cum juriul de anul acesta este preponderent feminin, Preşedinta juriului fiind actriţa Cate Blanchett.

Actriţa devenită regizoare Nadine Labaki, din Liban, vine pentru a treia oară pe Croazetă cu filmul Capernaum, o explorare a vieţii de zi cu zi a migranţilor din Beirut.Italianca Alice Rohrwacher, o altă actriţă devenită regizoare (Corpo Celeste, The Wonders), concurează pentru Palme d’Or cu filmul Lazzaro Felice, o poveste rurală ieşită din comun - despre un bărbat care aparent poate călători în timp. Eva Husson este cea de-a treia regizoare din competiţie, care aduce unul din cele trei filme franceze în principala secţiune - Girls of the Sun, cu Emannuelle Bercot în rolul unei jurnaliste ce însoţeşte un batalion de femei kurde în efortul de a-şi recupera pe calea armelor satul.

Asia e puternic reprezentată anul acesta. Jia Zhang-ke (China) vine la Cannes cu poate cel mai ambițios proiect al lui de până acum, Ash Is Purest White, o poveste de dragoste întinsă pe 16 ani, după ce - în trecut - impresiona cu filme precum Mountains May Depart și A Touch of Sin. Lee Chang-dong (Coreea) propune, cu filmul Burning, un studiu de personaj, inspirat din scrierile lui Haruki Murakami. Ryūsuke Hamaguchi (Japonia) concurează cu Sleeping or Waking, povestea unei femei ce se îndrăgostește de un bărbat care seamănă leit fostului ei iubit.

Apichatpong Weerasethakul (câștigător de Palme d’Or cu Uncle Boonmee Who Can Recall His Past Lives) concurează, alături de alți cineaști, în secțiunea Un Certain Regard cu filmul omnibus 10 Years in Thailand.

Filmul din deschidere
Everybody Knows, Asghar Farhadi (în competiţie)

Competiţie
At War, Stéphane Brizé
Dogman, Matteo Garrone
The Picture Book, Jean-Luc Godard
Asako I & II, Ryusuke Hamaguchi
Sorry Angel, Christophe Honoré
Girls of the Sun, Eva Husson
Ash Is Purest White, Jia Zhang-Ke
Shoplifters, Kore-Eda Hirokazu
Capernaum, Nadine Labaki
Burning, Lee Chang-Dong
BlacKkKlasman, Spike Lee
Under the Silver Lake, David Robert Mitchell
Three Faces, Jafar Panahi
Cold War, Pawel Pawlikowski
Lazzaro Felice, Alice Rohrwacher
Yomeddine, A.B Shawky
Summer, Kirill Serebrennikov

Un Certain Regard
Border, Ali Abbasi
Sofia, Meyem Benm’Barek
Little Tickles, Andréa Bescond & Eric Métayer
Long Day’s Journey Into Night, Bi Gan
Manto, Nandita Das
Sextape, Antoine Desrosières
Girl, Lukas Dhont
Angel Face, Vanessa Filho
Euphoria, Valeria Golino
Friend, Wanuri Kahiu
My Favorite Fabric, Gaya Jiji
The Harvesters, Etienne Kallos
In My Room, Ulrich Köhler
The Angel, Luis Ortega
The Gentle Indifference of the World, Adilkhan Yerzhanov

În afara competiţiei
Solo: A Star Wars Story, Ron Howard
Le Grand Bain, Gilles Lellouche

Proiecţii speciale
10 Years in Thailand, Aditya Assarat, Wisit Sasanatieng, Chulayarnon Sriphol & Apichatpong Weerasethakul
The State Against Mandela and Others, Nicolas Champeaux & Gilles Porte
Le Grand Cirque Mystique, Carlo Diegues
Dead Souls, de Wang Bing
To the Four Winds, Michel Toesca
La Traversee, Romain Goupil
Pope Frances – A Man of His Word, Wim Wenders

Proiecţiile de la miezul nopţii
Arctic, Joe Penna
The Spy Gone North, Yoon Jong-Bing

Exploreaza subiecte similare:

festival:cannes 2018

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells