Filme ce readuc paradisul pierdut prin industrializare şi consumerism

de Gloria Sauciuc în 23 Nov 2009
Becoming

ShortsUP prezintă, pe 27 noiembrie, de la ora 21, o selecţie de scurtmetraje de excepţie în cadrul evenimentului Green Screen, la Muzeului Ţăranului Român. ShortsUP/Green Screen se desfăşoară sub
înaltul patronat al  Ambasadei Regatului Unit al Marii Britanii în România.
 
Într-o perioadă în care mesajele eco sunt aproape golite de conţinut prin repetarea lor obsesivă, organizatorii evenimentului cred că argumentul care ne mai poate schimba atitudinea faţă de mediu este EMOŢIA. De aceea, ShortsUP a pregătit o colecţie de scurtmetraje răscolitoare, integrate într-o experienţă complexă ce include documentare, animaţii, ficţiuni, dar şi un concert unplugged cu Alexandrina Hristov, plus două expoziţii de artă. Evenimentul îsi propune să readucă, măcar pentru câteva ore, puţin din paradisul pierdut prin industrializare şi consumerism.

Între scurtmetrajele lunii noiembrie se remarcă: Carpa Diem, ficţiune pe cât de şocantă pe atât de amuzantă despre risipa de apă, recunoscut de UNESCO drept cel mai bun film despre drepturile omului în 2007, Becoming, un experimental premiat la mai multe festivaluri de gen sau Milky Way, cel mai bun documentar la Filmul de Piatra în 2009. Animaţia Varmints, nominalizată la premiile Bafta 2009, are în centru o creatură fragilă care se zbate să păstreze rămăşiţele lumii tihnite pe care a cunoscut-o cândva. Cu ce preţ va reuşi, în faţa urbanizării violente? 

Pentru a face mai puternică şi memorabilă interacţiunea publicului cu tema lunii noiembrie, ShortsUP, împreună cu Muzeul Ţăranului Român îi invitată pe participanţi, înainte de vizionare, să creeze obiecte din lemn şi din lut împreună cu meşteri renumiţi, utilizând doar energia produsă de propriul corp.

Tot înainte de proiecţia filmelor, de la 20.00, poate fi admirată expoziţia de arta digitală a Galeriei 115, «Back to Nature», o selecţie de lucrări special concepută pentru ShortsUP/Green Screen.  
Alexandrina Hristov, una dintre artistele soul & indie, va susţine de la 23.00 un concert unplugged în cadrul ShortsUP/ Green Screen, şi va expune totodată.

Programul complet al evenimentului:
20.00 – 21.00 – GET GROOVING
Expoziţie de artă digitală Galeria 115 – “Back to nature”
Expoziţie de pictură Alexandrina Hristov – “Lavmitender”
Inveţi să faci oale din lut doar cu consum propriu de energie şi măşti tradiţionale împreună cu meşteri autentici
21.00 – 23.00 – SCURTMETRAJE
Proiecţiile au loc în cinematograf şi în sala “Spectacole” din cadrul Muzeului Țăranului Român.
23.00 – 24.00 – CONCERT Alexandrina Hristov


Program scurtmetraje ShortsUP - 27 noiembrie 2009, 21.00, MŢR
1.Varmints
UK, 2008, r. Mark Craste – 24’
Realizatorii premiatului „JoJo in the Stars” revin cu o animaţie emoţionantă, nominalizată la premiile Bafta de anul acesta. În faţa urbanizării violente şi a indiferenţei faţă de natură, o creatură fragilă se zbate să păstreze rămăşiţele lumii frumoase pe care a cunoscut-o cândva. Dar cu ce preţ vine salvarea...?    

2.Milky Way
România, 2008, r. Ivana Mladenovic – 10’
Doi văcari de la marginea Bucureştiului trăiesc într-o lume fără reguli, ghidaţi numai de relaţia cu animalele şi de scopul declarat de a obtine cel mai natural lapte. Pelicula a câştigat premiul pentru cel mai bun documentar la Filmul de Piatra în 2009.

3.Suicycle
SUA, 2007, r. Curiosity Group – 1’
Comedie neagră despre circuitul substanţelor în natură şi felul în care ceea ce elimină oamenii provoacă indigestie naturii.

4.Big City
Suedia, 2008, r. Rafael Deugenio – 12’
Un apartament într-un bloc înalt dintr-un oraş supraaglomerat. Un baieţel de 4 ani se joacă şi se uită la televizor, ascultând oamenii care urcă sau coboară pe scări. Zilele trec, acţiunea se repetă, iar singura companie a copilului rămâne ursuleţul de pluş. Cum se termină această poveste misterioasă şi tristă?

5.Căţel negru pişăcios
România, 2007, r. Dan Panaitescu – 1’30’’
Personajul principal este un câine semi-retard, dar foarte simpatic, care se răzbună pe oameni pentru răul pe care aceştia i l-au făcut.
A obtinut premiul pentru cel mai bun clip publicitar în cadrul Anim’est 2009.

6.Counting Lambs
Germania, 2008, r. Nico Sommer – 15’
Franz este cioban de câteva decenii. În timp ce traversează cu turma de oi prin parcul din oraşul german Kassel, atât el, cât şi vizitatorii din parc trebuie sa raspunda la cateva intrebari filozofice… Un documentar de o ironie dulce, care  sugereză cu umor comparaţia între viaţă şi oi.

7.Carpa Diem
Italia, r. Sergio Cannella, 2007 – 1’30’’   
„Închide robinetul când nu ai nevoie de apa care curge...” O viziune fantastică despre dragostea pentru planeta. Filmul a primit nenumărate premii la festivalurile de filme eco si recunoaşterea UNESCO pentru cel mai bun film cu tema „drepturile omului” în 2007.

8.ID
Serbia, r. Miroslav Jovic, 2009 – 8’
Un film depre identitatea pierdută într-o lume în care oamenii stau prea mult închişi în case şi văd prea puţin soarele... Unde să-ţi găseşti adevărata fiinţă?

9.Becoming
SUA, 2009, r. Ayelen Liberona, Joseph Johnson Cami – 9’
O metaforă vizuală puternică despre lupta inegală a omului cu natura.

10.Familia 068
Spania, 2008, r. Toni Edo, Ruben Margallo – 27’
Documentar ce prezintă viaţa zilnică a unei familii din „Chureca”, cel mai mare teren de depozitare a gunoaielor din Nicaragua. 500 de oameni îşi duc zilele aici şi au, în loc de nume, numere. Totuşi, ei par multumiţi cu viaţa lor...

11. Mirage
SUA, 2006, r. Youngwoong Jang – 8’
Animaţie futuristă despre conflictul între lăcomie şi grija faţă de mediu.

 

Costul biletelor este 20 ron.

Imagini

Părerea ta

Spune-ţi părerea
alex_il_fenomeno pe 29 august 2013 17:09
Sunt extrem de multe, si cred ca putem gasi pentru toate gusturile.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells