Filme bune, dar nu în România

de Ştefan Dobroiu în 2 Nov 2009
Filme bune, dar nu în România

În cele câteva zeci de cinematografe din România nu ajung, din nefericire, decât blockbuster-e, dar "cazul" Paranormal Activity ne-a inspirat să începem o campanie de promovare a filmelor scoase din program sau niciodată introduse în acesta! Te invităm să spui într-un comentariu ce premieră internaţională din 2009 ţi-ar plăcea să vezi în cinematografele din ţară, asta după ce verifici, desigur, dacă nu cumva titlul respectiv va avea şi o premieră românească. Iată mai jos câteva dintre filmele regretate de forumiştii Cinemagia.

"In the Loop, o satiră politică de origine şi cu subiect britanic. E foarte bun, am râs cu lacrimi, e un film de dialog, e foarte rapid şi foarte inteligent. Punctul său forte, însă, e şi cel care nu-i va permite să fie foarte popular, e în engleza britanică, şi pe imdb toţi americanii s-au plâns că nu au putut urmări dialogul şi nici nu prea au înţeles glumele. Însă dacă îl găsiţi pe undeva, eu cred că merită văzut", spune marius_em pe forum. Noi nu mai adăugăm decât un mic amănunt găsit pe imdb, care arată tupeul (şi prin urmare e grăitor în ceea ce priveşte tonul filmului) realizatorilor: înainte de începerea producţiei, regizorul Armando Iannucci a intrat în ministerul de externe american doar arătând o carte de identitate şi spunând "BBC. Sunt aici pentru întâlnirea de la 12.30". Regizorul a folosit următoarele ore pentru a face fotografii de interioare pentru scenografii săi.

Moon. SF câştigător al mai multor premii la festivalurile de profil, Moon atrage atenţia prin interpretarea lui Sam Rockwell, despre care se spune că ar avea mari şanse să primească o nominalizare la Oscar. Rockwell este Sam Bell, astronautul în grija căruia să află o staţie lunară răspunzătoare pentru extragerea unui nepreţuit nou tip de energie. Solitudinea eroului (acesta este însoţit doar de un robot cu vocea lui Kevin Spacey) şi rutina zilnică au consecinţe grave asupra sănătăţii mentale a lui Sam, acesta trezindu-se într-o zi însoţit de o altă versiune a lui însuşi. Regizorul filmului este Duncan Jones, fiul lui David Bowie.

De Kevin Spacey avem parte mai consistent în Shrink, un film programat să apară în România, dar care a dispărut subit din programul cinematografelor. Despre Shrink, forumistul Cinemagia Rapture spune că este o mică "bijuterie": "mi-a amintit de Lost In Translation datorită relaţiei dintre Henry Carter (Kevin Spacey) şi Jemma (Keke Palmer) şi de Good Will Hunting prin faptul că prezintă aceeaşi situaţie dintre doctor şi pacient, de data asta punând mai mult accent pe doctor. Un psihiatru din Hollywood, Henry Carter (Kevin Spacey), are îngrozitor de mult nevoie de a se ajuta pe sine însuşi. Carter, trecând printr-o perioadă grea a vieţii sale şi fiind rănit d.p.d.v. psihic din cauza soţiei lui care s-a sinucis, începe să-şi înece amarul fumând marijuana", descrie Rapture acest film în care se spune că Spacey face cel mai bun rol al său de la American Beauty încoace.

Şi Adventureland este pomenit pe forum. Încă un film scos nu se ştie de ce din programul cinematografelor noastre, Adventureland îi are în rolurile principale pe Jesse Eisenberg (o să-l vezi în curând în mult-lăudatul Zombieland) şi Kristen Stewart. În vara lui 1987, James, un absolvent de colegiu cam tocilar, este nevoit să accepte o slujbă "degradantă" pentru a-şi realiza călătoria visurilor: un tur al Europei care să bifeze, obligatoriu, marile capitale culturale. La parcul de distracţii unde se angajează, James primeşte salariul minim, dar puştiului altceva i se pare mai supărător: toţi angajaţii îl idolatrizează pe Connell, un tânăr cu veleităţi de star rock.

Şi Cinemagia a suferit când (500) Days of Summer a dispărut din program, nu de alta dar era cea mai aşteptată comedie romantică a anului în viziunea redactorului acestui articol. Mai norocos, PoliFanAthic a văzut filmul şi iată ce scrie despre el pe forumul Cinemagia: "E ceva adorabil la Summer (şi nu mă refer doar la Zooey Deschanel), care face ca filmul să depăşească tendinţa de anchilozare a poveştilor de dragoste - şi caut să folosesc această sintagmă pentru că mi se pare că defineşte cel mai bine atitudinea filmelor care prezintă fenomenul ca pe o serie de linii predefinite în care totul e la fel, mai puţin oamenii care sunt implicaţi." Lui PoliFanAthic i-au plăcut "atmosfera deosebită a filmului, dinamica şi umorul pe care este clădită o poveste finalmente drăguţă, cu doi protagonişti extrem de simpatici". Pe mine m-a convins să-l văd, pe tine?

Paranormal Activity, Thirst al lui Chan-wook Park, Precious: Based on the Novel Push by Sapphire, A Single Man, A Serious Man, The Last Station, An Education sunt doar câteva din titlurile amintite de forumiştii Cinemagia.

Spune şi tu ce film ai fi vrut să vezi pe marile noastre ecrane!

Părerea ta

Spune-ţi părerea
decathlon pe 2 noiembrie 2009 20:35
chiar asteptam si la noi paranormal activity...da na:/ traim in romania ......
razcat pe 2 noiembrie 2009 20:47
ce-ati spune de sfintii partea a doua : The Boondock Saints: All Sints Day... regizorul a stat 10 ani pentru filmul asta...
shadowofnight pe 2 noiembrie 2009 20:48
PARANORMAL ACTIVITYYY!!
e foarte fain filmu si chiar vreau sa-l vad si in cinema :(
da nam bani sa ma duc pana in USA numa pentru atat...:(

bog pe 2 noiembrie 2009 21:04
Un prophete....cel mai bun film pe anu' asta...asa au crezut si cei de la Cannes
rob3rt_89 pe 2 noiembrie 2009 21:44
as vrea sa vad saw 78.........
profetul pe 2 noiembrie 2009 22:32
un prophete o sa vina, dar la anul, in martie ;)
doinarac pe 2 noiembrie 2009 23:23
Interesant articol. Si ce trebuie sa se faca pentru a fi aduse la noi in cinematografe?
Maria pe 3 noiembrie 2009 09:51
Avatar
sik54 pe 3 noiembrie 2009 12:29
As vrea sa vad ''Dorian Gray'' avut premiera in uk pe 09.09.2009
victor_neo75 pe 3 noiembrie 2009 12:35
'(500) Days of Summer' merita premiera la cinema, iar 'Paranormal Activity' e o mare tzeapa, povestea te adoarme ca un program a la OTV - ('Cloverfield' (2008), '[Rec]' (2007) si chiar 'Blair Witch Project' (1999) meritau bagate la cinema la vremea lor).
Temptation pe 3 noiembrie 2009 14:03
Dorian Gray
Radu47hitman pe 3 noiembrie 2009 14:30
Din toate filmele din lista de mai sus numai Moon, intr-adevar merita privit pe marile ecrane, in rest sunt niste filme de prost gust (credeti-ma)

Va jaluiti pe cinematografele din Romania, dar eu le sustin coplet...

StefanDo pe 3 noiembrie 2009 14:51
Moon o sa apara in Romania in februarie, anunta distribuitorul Transilvania Film.
cris_cris pe 3 noiembrie 2009 15:02
Paranormal Activity
Cu Jennifer's Body ce s-a intamplat,nu trebuia sa fie din 30 octombrie?

adelyky pe 3 noiembrie 2009 20:05
vreau sa vad Precious: based on novel Push by sapphire... mi se pare o drama superba
music.is.my.life pe 3 noiembrie 2009 20:29
as dorii din tot sufletul sa vad paranormal activity este superb filmus si a fi minunat sa il da-ti si in Roamniua
Guess_who pe 3 noiembrie 2009 20:30
Paranormal Activity vrem sa vedeeeem !
BeeBee_cta pe 3 noiembrie 2009 21:21
Ar trebui sa locuiti in Constanta sa vedeti aici ce filme "tari" dau. Avem un singur cinematograf (cei drept cu 4 sali, dar nu asta e ideea) unde ajung cateva blockbuster-uri pe an si ultimele rahaturi de filme pe care nimeni nu le vrea. De exemplu, Labor Pains (cu Lindsay Lohan) in SUA a fost dat direct la TV. Atat de prost a fost. Insa nu, la noi in oras a rulat 3 saptamani in cinema! Se mai mira lumea de ce nu se prea merge in Romania la cinema. Trebuie sa ai si filme la care sa mergi.
Cas pe 4 noiembrie 2009 01:00
Le concert - Radu Mihaileanu
redd pe 4 noiembrie 2009 01:36
Whiteout >? nu mai tin minte exact daca a fost pe la cinema sau nu... l-am vazut in Franta la CInema si e un film destul de ok.. care ar atrage destui oameni la cinemaurile din Romania...
Redd pe 4 noiembrie 2009 01:37
la fel cum spune si .. Le Concert... ruleaza la cinema in Franta... film cu regizor roman... la noi de ce nu e ??
StefanDo pe 4 noiembrie 2009 08:33
concertul vine peste doua saptamani
Felicity pe 4 noiembrie 2009 09:46
The Boondock Saints: All Saints Day - am descoperit primul film recent si mi-ar placea sa am ocazia sa vad sequel-ul la cinema; New York, I Love You - pentru ca nici un alt film nu se poate mandri cu distributia acestuia, fie si numai pt cateva minute; An Education - mi-a placut trailerul f mult si pare sa aiba potential; si nu in ultimul rand, Whatever Works - ultimul film al lui Woody Allen, cea mai buna comedie pe care am vazut-o anul acesta.
coralya pe 1 ianuarie 2010 22:44
Dorian Grey
vesna pe 24 ianuarie 2010 00:28
a single man :)
m pe 14 martie 2010 21:50
A SINGLE MAN
m.a. pe 26 martie 2010 16:49
a single mand definitely and desperately
Radu1711 pe 25 aprilie 2010 22:55
pacat ca nu in romania

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells