Extrema dreapta italiană vrea confiscarea filmului românesc Francesca

de Gloria Sauciuc in 5 Sep 2009
Extrema dreapta italiană vrea confiscarea filmului românesc Francesca

Filmul românesc Francesca, regizat de Bobby Păunescu, este producţia care a stârnit cele mai multe controverse dintre filmele proiectate până acum în cadrul Mostrei Veneţiene. După ce a declarat că îl va da în judecată pe Bobby Păunescu, parlamentarul de extremă dreapta Alessandra Mussolini, nepoată a dictatorului italian, vrea să cenzureze varianta pentru Italia.

Vizată indirect de scenariu, atunci când unul dintre personaje o caracterizează drept duşmanul românilor din Italia, parlamentarul a declarat că îşi consultă avocatul în vederea unei acţiuni în instanţă împotriva realizatorilor, considerându-se insultată de conţinutul replicilor din film: „Avocatul meu are situaţia sub control. Dacă ceea ce am citit e adevărat, putem cere nu numai daune, dar şi confiscarea filmului”.
Dominico Procacci, cel care va distribui pelicula în octombrie, dă - însă - replica. „E foarte important faptul că acest film vine într-un moment istoric anume, când există reacţii dure împotriva imigranţilor, mai ales din partea unor anumite forţe din guvern”.

O altă figură politică vizată de criticile personajului din film este primarul Veronei, Flavio Tosi, care îşi declara oraşul „liber de români”, propunând şi „lagăre pentru ţigani”.

Despre ei, regizorul Bobby Păunescu a declarat la conferinţa de presă, la Veneţia: „am citat pe cei doi politicieni pentru că i-am auzit forumulând nişte acuzaţii foarte grave... Mussolini a declarat despre români că au violul în ADN, ceea ce e cu siguranţă o nebunie, pentru care nepoata dictatorului fascist trebuie să-şi asume răspunderea.”
În orice caz, poziţia neofascistă a femeii politician era de aşteptat să genereze o declaraţie critică faţă de Francesca, datorită criticilor repetate aduse de Mussolini imigranţilor din Italia, în special celor români. În cadrul opiniei publice italiene atitudinea este explicabilă, datorită recentului caz Mailat şi numeroaselor infracţiuni săvârşite în Italia de români, în special de etnie rromă, această atitudine contribuind şi la succesele politice obţinute în peninsulă de extrema dreaptă.
Mussolini, născută în 1962 şi deputat al formaţiunii neofasciste Acţiunea Socială, este fiica unuia din descendenţii direcţi ai lui Benito Mussolini şi în acelaşi timp nepoata de mătuşă a actriţei Sophia Loren. După o scurtă carieră ca actriţă (ducând inclusiv la o dublă apariţie în Playboy, în 1983), s-a remarcat în peste zece ani de politică de factură conservatoare şi de extremă dreaptă.

Părerea ta

Spune-ţi părerea
bun articol pe 5 septembrie 2009 15:22
asadar fascista e si tarfulitza,n-am stiut de aparitiile in playboy, Gloria, nici macar nu ma uit la pozele ei pe google.. ei sunt de vina, nu noi, ei sunt intoleranti si nu accepta adevarul.ei isi prezinta tara ca fiind cu floricele roz cand se stie ce au facut ei in al doilea razboi mondialsi de atunci incoace( acum cativa ani au facut lagare unde ii munceau pe cehi si pe cei din europa de st! a se cauta info). si berlusconi tot de dreapta e...imi pare rau ca sofia loren e si ea cumva numita in treaba asta, dar nu cred ca e adepta ideilor nebunei.
filmul merge inainte , e o reclama in plus, nu cred ca are ce sa le faca realizatorilor romani.iatlienii sa se uite la filmul ala lung despre sicilia in care nu se pomeneste nimic de mafia, film prezentat la venetia la care au iesit aproape toti repede din sala. sa nu mai arunce totul in spinarea romanilor si sa nu ne mai numeasca tigani! adn-ul nu poate fi inferior, poate al lor ca ne-au corcit, de la imperiul roman antic citire. strainii au reactionat pozitiv, ziaristii straini au ovationat filmul! sa se spuna si de lucrurile bune, filmul e unul BUN!

avanti pe 5 septembrie 2009 15:58
in presa scrie ca directorul festivalului marco muller a ingenuncheat in fata monicai barladeanu! si l-a imbratisat pe regizorul si iubitul monicai , bobby paunescu...brava genti!
cristi88 pe 6 septembrie 2009 18:39
Sitiatia sta cam asa. Romanii au de suferit din cauza tiganilor, italienii au de suferit din cauza tiganilor ( dar ca sa fie aparati sunt prezentati ca si romani de presa internationala si mai ales de presa romana) toata lumea striga distriminare in jos discriminare in sus si romanul mai nou prostit de acest trend, striga si el si e invata sa accepte si sa fie umilit in numele tolerantei.
julius pe 7 septembrie 2009 10:08
frumos ...dar trist!au eliminat filmul din vizionare domnii de la festivalul venetian....asta pt ca acest film a iritat un nume ...mostenitoarea, cinstita nepoata de dictator,doamna cu influente peste tot...urasc astfel de personaje,urasc aceasta lume usor de influentat!
astept filmul aici si sper sa aibe un impact mult mai mare decat l-ar fi avut la festival

avanti pe 7 septembrie 2009 11:15
@julius, de unde stii ca au eliminat filmul??
gabi pe 13 septembrie 2009 11:06
cum pot vedea si eu filmul?

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells