Dacii
(1967)Dacii
Postere Dacii |
|
Sinopsis Dacii
Mai multDecebal (Amza Pellea) este dispus să facă sacrificiul suprem pentru a păstra integritatea poporului său. Fiul său, Cotyso (Alexandru Herescu), este dăruit zeilor spre disperarea lui Decebal și a fiicei sale, Meda. Septimius Severus (Pierre Brice), un tânăr roman devotat țării sale adoptive, va fi pus să aleagă între originile sale de sânge și cultura în care a fost crescut.
Filmul de debut în lungmetraj al lui Sergiu Nicolaescu.
"1963. Buftea. Cornea, directorul…
Decebal (Amza Pellea) este dispus să facă sacrificiul suprem pentru a păstra integritatea poporului său. Fiul său, Cotyso (Alexandru Herescu), este dăruit zeilor spre disperarea lui Decebal și a fiicei sale, Meda. Septimius Severus (Pierre Brice), un tânăr roman devotat țării sale adoptive, va fi pus să aleagă între originile sale de sânge și cultura în care a fost crescut.
Filmul de debut în lungmetraj al lui Sergiu Nicolaescu.
"1963. Buftea. Cornea, directorul studioului, intelectual și politruc de profesie, mă intreabă: "Ați dori să faceți un film de ficțiune, aveți o preferință?" Am răspuns destul de timid: "Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război - Camil Petrescu". Era un roman care mă impresionase: război, dragoste, gelozie... "Camil Petrescu? Bună idee, dar de ce nu faci Patul lui Procust?" Înțelegând că îmi pierdeam vremea, i-am răspuns: "Pentru că nu cred că un astfel de film se poate face astăzi în România." "Poate un film istoric....", am îndrâznit eu. "Cam la ce te-ai gândit?" "Să zicem Ștefan cel Mare." "Imposibil! Îl face Mircea Drăgan." "Atunci Mihai Viteazul..." "Imposibil, îl face Mihnea Gheorghiu.", a venit prompt răspunsul. "Traian și Decebal?" Tovarășul consultă o hârtie pe care avea planurile următoarelor patru cincinale. "Imposibil, îl face Mircea Drăgan în 1985." "Atunci Dacii", am încheiat eu. Încurcătură. Dacii nu erau pe lista "cincinalurilor".
1965. Paris. Henry Deutschmeister, unul dintre cei mai importanți producători din Franța, evreu român născut la Brăila, mare și adevărat patriot, mă întreabă: "Vrei să faci un film de ficțiune, domnule Nicolaescu?" "Da. Un film în costume, Dacii." "De acord", a răspuns sec... și am făcut filmul, o coproducție româno-franceză cu actorii Pierre Brice, Georges Marchal, Marie Jose Nat. În curând se vor împlini 40 de ani de la premiera filmului... debutul meu... care a fost totodată și cel mai mare succes de public din România, prima manifestare publică de patriotism românesc, îndrăznesc sa spun. Doi ani mai târziu, în 1967, I. Gh. Maurer îmi mărturisea că succesul de public al filmului l-a convins pe Gheorghiu Dej și pe el că "ceva" se poate schimba în politica României. Sunt foarte mândru că prin debutul meu am redeschis drumul naționalismului românesc" (Sergiu Nicolaescu).
"Violența unor faze de montaj, cu figuri și corpuri însângerate, străpunse de sulițe și săgeți, o dinamică a cadrului remarcabilă, susțin ritmul spectacolului și apără filmul de ilustrativism". Valerian Sava - 1966 (Cinema).
Pierre Brice Septimius Severus | Marie Jose Nat Meda | Amza Pellea Decebal | |||
Sergiu Nicolaescu Marcus | Gheorghe Dinică dublaj voce Fuscus | Ștefan Iordache Cotyso (voce) | |||
Ion Besoiu dublaj voce | Mircea Albulescu Oluper | Emanoil Petruț dublaj voce |
Caseta tehnică
Taguri
-
listă cu 518 filme, creată de Sorin_Constantin pe 5 Octombrie 2012
-
listă cu 54 filme, creată de Alex.Floroiu pe 3 Februarie 2015
-
listă cu 87 filme, creată de Cretzulynne pe 9 Februarie 2014
Articole despre film
-
Mircea Albulescu a încetat din viață
-
Verdict Cinemagia: Mihai Viteazul, cel mai bun film istoric românesc
-
Adevăr şi mitologie în filmele istorice ale lui Sergiu Nicolaescu
-
Nopţi albe cu filmele lui Sergiu Nicolaescu în cinematografele din cinci oraşe ale ţării
-
Sergiu Nicolaescu, cel mai prolific regizor român, a încetat din viaţă
Vezi toate articolele »
Filme de urmărit la TV
Film Now
22:05
|
Once Upon a Time in Hollywood(2019)A fost odată la... Hollywood
|
HBO 2
18:20
|
Shazam! Fury of the Gods(2023)Shazam! Furia zeilor
|
HBO
21:30
|
Men in Black(1997)Barbații în negru
|
CineCloud
Filme pe genuri
- Acţiune
- Animaţie
- Aventuri
- Comedie
- Crimă
- Documentar
- Dragoste
- Dramă
- Familie
- Fantastic
- Film noir
- Horror
- Istoric
- Mister
- Muzică
- Muzical
- Război
- Romantic
- Scurt metraj
- SF
- Thriller
- Western
- Taguri filme
- Taguri stiri
- Arhiva stiri
- Program TV
Premii filme
Filme noi
- Filme 2026
- Filme 2025
- Filme 2024
- Filme 2023
- Premiere cinema
- Filme la TV
- Filme pe DVD
- Filme pe Blu-ray
- Filme româneşti
- Filme indiene
Filme 2024
Index filme
Program cinema
Actori populari
Trailere filme
- Venom: The Last Dance
- Moromeții 3
- It's What's Inside
- The Radleys
- House of Spoils
- Monsters: The Lyle and Erik...
- The Apprentice
Filme populare
Premiere cinema
În curând la cinema
- Transformers One
- Vincent doit mourir
- Unde merg elefanții
- Crossing
- Never Let Go
- Anul Nou care n-a fost
- Zăpadă, Ceai și Dragoste 2: Cu puțin noroc
- Weekend in Taipei
- La bête
- The Jester from Transylvania
- El maestro que prometió el mar
- Sterben
- Joker: Folie à Deux
- Trei kilometri până la capătul lumii
- Spre punctul G
- The Silent Hour
- Die Schule der magischen Tiere
- Clara
- Boku no Hîrô Akademia za Mûbî Yuâ Nekusuto
- We Live in Time
- The Apprentice
- Retreat Vama Veche
- The Wild Robot
- Smile 2
- Candidatul perfect
- Vogter
- 200% Wolf
- MadS
- Holy Week
Termeni şi condiţii | Contact | Politica de confidențialitate | A.N.P.C
Film Dacii
Părerea ta
Spune-ţi părereaElogiu adus vitejiei dacilor
Acest film este o superproducție de nivel european, lipsită de clişee, care îmbină epicul luptelor spectaculoase între daci şi romani cu fantezia poetică a spectacolului vizual al spaţiului românesc. Regizorul a compus lupte grandioase, cadre dinamice memorabile (ploaia de bolovani și de săgeți aruncată de daci asupra romanilor în defileu, jertfirea tânărului Cotiso, sărbătorirea sacrificiului de către daci sau decimarea de către generalul Fuscus a legiunii înfrânte),… citeşte
Cronicar : Luca B
Acest film regizat de domnul Sergiu Nicolaescu care a fost unul dintre cei mai mari regizori romani a depus un efort neimaginabil in a dirija actorii sa isi joace rolul cat mai bine .
Scenariul a fost foarte bine interpretat cu toate ca se puteau adauga mai multe detalii despre romani si care dintre cele 2 parti a iesit invingatoare in lupta finala ,dar nu mi-a
placut faptul ca au participat actori straini tinand cont ca este o parte a istoriei romanesti.O alta neplacere pe care am intalnit-o in scenariu este faptul ca unele secvente cum ar fi cele de lupta nu arata ca o lupta adevarata.
Imaginea care a fost captata cu maiestrie deoarece a evidentiat fetele , actiunile
si expresiile actorilor la fel si… citeşte
Semnat : Cronicar de Film Ionut R.
Momentul bataliei dintre Fuscus si Severerus, pentru ca din cate am putut observa acestia se luptau langa un rau care parea ca se afla intr-o rapa, iar dupa ce Fuscus este ucis apar din senin Imparatul Domitian si Armata Romana, cea ce inspira putin neprofesionalism, un alt aspect care tine de greselile regiei in acest film este scena care apare fix dupa cadrul in care copiii lui Decebal se contrazic care sa se duca dupa apa , este cadrul in care ne sunt prezentati soldati romani calare in care se poate observa cu ochiul liber cum cativa dintre soldati poarta blugi moderni cea ce din nou nu prea pare natural pentru… citeşte
O mediocritate jenibila propagandistica
-Protocronism si Patrioretardism la greu
-regie slaba
-fir narativ previzibil si slab
-scenariu varza
- intriga originii senatorului si fiului acestuia aiurea total
- desi sunt multi figuranti, armata romana e prost reprezentata, cu armuri care arata cam de low-budget
- lipsa totala de acuretete istorica
Iata cateva exemple:
Domitian a initiat expeditia militara pentru ca dacii devastau si praduiau provincia romana Moesia la sud de Dunare periodic si trebuia ca romanii sa actioneze pentru a asigura frontiera dunareana a imperiului. Expeditia militara nu a fost lansata pentru ca Domitian cauta nu stiu ce cai verzi pe pereti prin Dacia asa cum vedem in film. Asta si dupa ce dacii si romanii incheiasera un acord, acord care nu a fost respectat de daci… citeşte
Scenariul este unul destul de bun având informații adevărate și corespunzatoare cu pentru povestea dacilor și a romanilor.
Imaginea: cadrele filmate de operator sunt foarte bune, având alternanța intre imagini mari și imagini mici, de la stânga la dreapta,de la dreapta la stânga, de sus in jos și de jos in sus.
Coloana sonora a fost una pe măsura,fiind o muzica de război și efectele sonore nelipsite din timpul luptelor.
Interpretarea actorilor a fost bine aleasa și potrivită pentru fiecare dintre ei,intrând cu totul in pielea… citeşte
80% din film, regia a fost una foarte bună, ținând cont că acest film a fost filmat în 1966. 20% din acesta mi s-a părut puțin prost regizat. De exemplu, momentele de moarte a personajelor, sunt nenaturale. Moartea este una prea rapidă și falsă.
Scenariul, mi se pare unul bun, unul cu informații adevărate și nu fictive, cu vorbe încrezătoare și mai ales "mari". Vorbe "mari" adică acele vorbe care le spune Decebal, Fuscus, Domițian. Personajele principale le zic în general. Poate mai trebuia mai multe informații puse în vorbele acestora, pentru a înțelege mai bine.
Cadrele filmate de operator sunt în mare parte bune, dar sunt unele… citeşte
Capodopera!
Regizorul a reușit în mare parte sa îndrume actorii destul de bine încât acțiunile lor sa pară naturale, scenele arătau bine și la locul lor. În schimb la scene cum ar fii duelul între Severus
și Fuscus lupta ar fi putut arăta puțin mai reală actorii nereușind sa intre în pielea personajului.
Scenariul mi sa părut a fi scris foarte bine, filmul oferind un context bun și destul de apropiat față de faptele istorice.
Când vine vorba despre termeni vizuali cadrele filmului au fost captivante, operatorul filmând secvente din toate unghiurile pentru o înțelegere mai buna a acțiunii. Au fost prezente cadre de la stânga la dreapta (și invers), de sus în jos (și invers), cadre de la bust în jos sau de la bust în sus, cadre largi… citeşte
Regia-este una buna, fiind regizat de Sergiu Nicolaescu cum spuneam și mai sus unul dintre cei mai buni regizori romani.Regia după părerea mea este cea mai buna parte a filmului, regizorul știind clar ce vrea de la actori și știind sa transpună ce dorește de la film prin actori,și prin rolurile atribuite fiecăruia în parte
Scenariul-cine a scris scenariul filmului se vede ca cunoaște istoria acelor timpuri și acelor evenimente istorice,plasând excepțional dialogul dintre personaje.Totodata scenariul ne prezintă și modul de viata al dacilor de la religie și pana la întrecerile dintre voinici.
Imaginea-imaginea mi se… citeşte
Spune-ţi părerea despre Dacii
Pentru a scrie un review trebuie sa fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.