Dinţi, dinţi, dinţi

de Ştefan Dobroiu în 4 Oct 2010
Dinţi, dinţi, dinţi

S-ar putea spune că dinţii sunt începutul şi sfârşitul (cel puţin deocamdată) tuturor lucrurilor. Cel puţin în materie de cinema, era blockbusterelor a început poate nu cu dinţi, dar cu siguranţă cu Fălci.

Se întâmpla în 1975, iar Steven Spielberg tocmai îşi terminase horror-ul care a băgat în sperieţi întreg litoralul Statelor Unite. Dacă până atunci filmele aveau parte de premiere fragmentate şi progresive, cu proiecţii iniţiale în doar câteva cinematografe din oraşele mari, aceleaşi copii fiind trimise ulterior în alte oraşe, Jaws a schimbat complet percepţia în ceea ce priveşte distribuţia.

Jaws/Fălci a fost primul film lansat simultan pe sute de ecrane de pe tot cuprinsul Statelor Unite. Mai mult, blockbusterul lui Spielberg a avut parte de o campanie de promovare naţională, inclus la televiziune, ceea ce nu se mai făcuse până atunci. Urmarea? După ce a ocupat timp de cinci săptămâni locul întâi în box office-ul american, Jaws a devenit primul film din istorie care a depăşit pragul de 100 de milioane de dolari încasări. După el aproape fiecare blockbuster realizat de un studio important a avut parte de acelaşi tip de promovare, iar premierele simultane au devenit obligatorii. Jaws a primit trei Oscaruri (montaj, coloană sonoră şi sunet) şi a fost nominalizat la Cel mai bun film, dar a pierdut în favoarea lui Zbor deasupra unui cuib de cuci.

Cu un rating de PG (Numai cu acordul părinţilor), dinţii din Jaws au speriat o mulţime de copii de-a lungul timpului, iar în vara lui 1975 a fost considerat principalul motiv pentru care plajele de pe litoralul american au fost vizitate de sensibil mai puţin turişti decât de obicei. Mai mult, filmul lui Spielberg a schimbat complet felul în care erau priviţi rechinii de către opinia publică. Dacă pomenirea numelor acestor vieţuitoare ale oceanelor îţi provoacă o urmă de teamă s-ar putea ca motivul să fie Jaws şi impresia lăsată de el asupra ultimelor generaţii. Ca fapt divers, Peter Benchley, autorul romanului omonim, a declarat la un moment dat că nu ar fi scris sursa de inspiraţie a filmului dacă ar fi ştiut cât de paşnic se comportă rechinii în natură.

Un alt detaliu sugestiv pentru importanţa lui Jaws: scenariul pentru Alien, scris patru ani mai târziu, a fost prezentat studiourilor de film sub denumirea de "Jaws în spaţiu", iar horror-urile Orca, Tintorera, Tentacles, Monster Shark, Great White sau Up From the Depths s-au grăbit să profite de popularitatea acestui subgen horror, toate apărând în câţiva ani pentru a promova periculoase creaturi ale adâncurilor.

33 de ani mai târziu revine rândul celebrilor piranha, la fel de nedreptăţiţi ca şi rechinii de tratamentul aplicat lor de Hollywood. Cu mult înainte de noul (şi exageratul) Piranha, mitologia bancurilor de peşti în stare să reducă un corp la rangul de schelet în doar câteva secunde a fost iniţiată de... James Bond. În 1967 apărea You Only Live Twice, cel de-al cincilea film cu Sean Connery în rolul celebrului spion, în care principalul villain, Blofeld, introduce o halcă de carne într-un acvariu cu piranha, nescoţând după câteva clipe decât osul. Într-o altă scenă o femeie are parte de acelaşi tratament şi, chiar dacă pe ecran nu vezi decât apa înroşindu-se şi parcă fierbând din cauza "activităţii", imaginea a rămas în memoria cinefililor.

Chiar dacă orice biolog îţi va spune că peştii originari din bazinul Amazonului foarte rar se întâmplă să atace oamenii, cu totul alta este povestea filmului din 1978, în care un banc de piranha modificaţi genetic provoacă prăpăd într-un lac plin de copiii dintr-o tabără din apropiere. Practic acelaşi subiect ca şi în cazul filmului lansat vinerea trecută pe marile ecrane...

Nu te aştepta ca acest material despre dinţi să se oprească la creaturi acvatice. Nu vom sta de vorbă despre vampiri, căci sunt peste tot (şi ce-am mai putea spune despre ei?), dar de ce să nu amintim de Teeth, horror-ul cu adolescenţi din 2007? Cu tagline-ul "fiecare trandafir are spini", Teeth spune povestea lui Dawn, o adolescentă care descoperă, ei bine, că trandafirul ei chiar are spini. O partidă de înot cu un aşa-zis prieten şi încercarea acestuia de a o viola o fac pe Dawn să descopere că vaginul ei este dotat cu dinţi. O idee bună, dar cam greu de tratat foarte grafic într-un film destinat adolescenţilor, prin urmare Teeth este mai aproape de comedie neagră decât de horror, mai ales când devine clar că fiecare mascul cu intenţii rele va sfârşi ciopârţit de "trandafirul" lui Dawn.

Care ţi se pare cea mai înfricoşătoare "dantură" văzută la cinema?

Părerea ta

Spune-ţi părerea
Dragomara pe 4 octombrie 2010 19:10
"O partidă de înot cu un aşa-zis prieten şi încercarea acestuia de a o viola o fac pe Dawn să descopere că vaginul ei este dotat cu dinţi." într-adevăr comedie neagră! :-)))
Piratu pe 4 octombrie 2010 20:42
tare bancu.....anumite filme ascunde adevarata fata a lucrurilor
VegasExtazy18 pe 5 octombrie 2010 09:49
am vazut filmul,este chiar o comedie horror si este dureros pentru barbati sa o privesca
brigitte_k22 pe 5 octombrie 2010 12:04
am vazut si eu Teeth... comedie neagra sau horror, indiferent ce-o fi, mi s-a parut una dintre cele mai mari porcarii pe care le-am vazut. nici nu stiu cum am rezistat pana la sfarsitul filmului
Dragomara pe 5 octombrie 2010 12:49
@brigitte - cu siguranţă că Teeth este făcut pentru un public anume, public din care eu nu fac parte. Dacă stau bine să mă gândesc, la vârsta pe care-o am acum, nu m-aş mai uita nici moartă la "Fălci", cel pe care l-am privit cu teamă şi fascinaţie în copilărie, însă ori de câte ori voi dori, voi sacrifica cu plăcere timp şi răbdare pentru "Zbor deasupra unui cuib de cuci", de exemplu. :P
Teddy-T pe 5 octombrie 2010 13:00
=)) ce tare e fost bancu :)) chiar a mers cu filmu :))
filmul na fost rau :D a avut si putina " comedi "
@ dragomara fara suparare da daca tot te vaiti ca nu este genul tau de film dc tot intri mereu la aceasi pagina si comm . la altii ? cum tie nu ti se mai pare bun genu asta de film altora le plac sau se uita de curiozitate si isi lasa o parere cum tiai lasato si tu ... pana si la cronica cu piranha ai intrat de nush cate ori sa zici ca nui genu tau de film .. :)))

almnar500 pe 5 octombrie 2010 14:05
good
andytimofte94 pe 5 octombrie 2010 15:23
mai baieti mai, nu va mai uitai la asa ceva, ca nu o sa va mai trebuiasca femei in toata viata voastra.
mirunaa pe 5 octombrie 2010 15:39
buna
PR07ON pe 6 octombrie 2010 11:43
da am vazut filmu ieri (spoiler next) cand ii mananc penisu lu ala deci e mortala faza:))
Steph pe 6 octombrie 2010 13:22
porcarie de film
razvan pe 6 octombrie 2010 15:33
de acord cu steph.Danturi ? N ati vazut aliens sau predator ? Ale danturi nene.Apropos....Bai fratilor nu mai avem un film ca lumea sa vedem. Am vazut deunazi Predators. Pai Brody ma facut sa mor de ras iar Fishbourne parca era balonat si se basea tot timpul.Cred ca de aia au reusit sai omoare pe toti trei.
Trifoi pe 6 octombrie 2010 16:02
Foarte misto film Teeth. (Din cauza momentelor grafice, e greu de urmarit de catre barbati :D)... Dar premiza care pare dubioasa e tratata foarte inteligent, iar vaginul cu dinti devine o metafora pentru femeile care-şi folosesc sex-appeal-ul pe post de armă :D.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells