Coproducătorul lui The Hurt Locker încalcă regulile Oscar

de Ştefan Dobroiu în 25 Feb 2010
Coproducătorul lui The Hurt Locker încalcă regulile Oscar

Nicolas Chartier (foto), coproducător al filmului The Hurt Locker, nu s-a gândit prea mult, probabil, înainte de a trimite un mail unor cunoscuţi ai săi, membri ai Academiei, înainte ca votul pentru această ediţie a Oscarurilor să se închidă.

Chartier i-a invitat pe destinatari să sune "unul sau doi" prieteni ai lor, şi ei membri ai Academiei, şi să promoveze The Hurt Locker, pentru ca şansele filmului lui Kathryn Bigelow de a câştiga cât mai multe statuete pe 7 martie să crească.

Mai mult, Chartier spune: "spuneţi-le prietenilor care votează la Oscaruri, actori, regizori, tehnicieni, scenografi, oamenii de la efecte speciale. Dacă toată lumea contactează un prieten sau doi noi vom câştiga şi nu un film de 500 de milioane de dolari, avem nevoie să câştige filmele independente ca cele pe care le facem eu şi voi".

Fair-play sau nu (mai degrabă nu), demersul lui Chartier contravine regulilor Academiei în ceea ce priveşte promovarea filmelor nominalizate. Dacă apariţia unor reclame în presă sau la posturile tv, cu celebrul mesaj "for your consideration"/"în atenţia dumneavoastră", este permisă, o abordare atât de directă ca cea a lui Chartier ar putea atrage sancţiuni pentru The Hurt Locker.

Probabilitatea ca filmul să fie scos din competiţie este minimă şi până în acest moment Academia nu a avut nicio reacţie publică, dar cu siguranţă iniţiativa lui Chartier a afectat numărul de voturi obţinut de The Hurt Locker, doar că nu se ştie dacă în bine sau rău... Coproducătorul a trimis deja un mail de scuze şi în acest moment se aşteaptă reacţia oficială a Academiei, al cărei regulament este foarte vag în ceea ce priveşte astfel de încălcări ale regulilor.

Crezi că şansele de a câştiga ale lui The Hurt Locker au fost afectate?

Părerea ta

Spune-ţi părerea
shadowofnight pe 25 februarie 2010 12:48
Cat de urat!!
Acum sper sa castige Inglorious Basterds.

HATER pe 25 februarie 2010 13:06
ma dobroiule
cum sa zici ma ca cerseste? esti de rangu lui ?

jumuga pe 25 februarie 2010 13:06
Eu chiar nu inteleg ce e atat de bun la filmul asta "The Hurt Locker", eu l-am urmarit si sincer m-i s-a parut un alt film despre razboi ,nimic deosebit. Si poate ca nu sunt in masura eu sa zic ca este sau nu un film bun dar se face atata tam tam incat a devenit enervant
Rau pe 25 februarie 2010 13:08
Parca ar fi in Romania !! Numai Basescu si ai lui cerseau voturi in halul asta !!! Doar ca aici a functionat :(
omserios pe 25 februarie 2010 13:13
Here we go again...incep iarasi certurile fani Hurt Locker vs fani Avatar. Astept sa vad ce dezbateri aprige vor fi dupa ce va aparea stirea cu castigatorii Oscarurilor :D
gyxu78 pe 25 februarie 2010 13:17
dar unde vezi tu ca se discuta de avatar in posturile de mai sus ''om serios''???
omserios pe 25 februarie 2010 13:20
jumuga a inceput cu "Hurt Locker", iar din experienta stirilor anterioare e doar o chestiune de timp pana sa se dezvolte polemicile. Desigur, poate gresesc cu statistica mea si aici va fi exceptia :)
gyxu78 pe 25 februarie 2010 13:20
oricum mie filmul mi se pare propaganda curata
J.C. pe 25 februarie 2010 13:22
omserios, e prea mult spus fanii THL vs fanii Avatar...cosrect spus este fanii tuturor filmelor vs Avatar, THL cel putin in privinta fanilor nu are cum sa concureze cu Avatar.
J.C. pe 25 februarie 2010 13:26
Eviden, a aparut o stire de cate minute care indirect are legatura cu Avatar si deja se aduna comentarile:)
Sincer unul din motivele pentru care as vrea sa castige Avatar este sa ca sa aud discursul lui James Cameron, in presa din strainatate deja se fac speculatii in cea ce priveste acest discurs, mai ales dupa celebrul "I Am the king of the word" :)
Erau cateva presupuneritare haioase in ceva ziar america care sunau ceva de genu: "Era si normal sa castig eu, doar nu ati vrea sa castige Up In The Air, 2 ore de Clooney intr-un avion e prea mult" :)) Cel putin pentru mine e destul de amuzant.

TUYHETJ pe 25 februarie 2010 13:46
O sa castige Avatar !! The Hurt Locker nu e film de Best Picture . Eu personal tin cu The Blind Isde
serghei_romanu pe 25 februarie 2010 13:59
Sa, fim seriosi Avatar e un film facut pe calculator tot, nu se ridica la nivelul filmelor ce merita distinctia de Best Picture.Eu mizez tot pe Inglorious Basterds.Nici Hurt Locker nu m-a impresionat. Oricum mult mai slab anul acesta in materie de filme, ii spargea Wall-E pe toti daca il amanau cu jumatate de an.

Mie nu prea imi surade ideea unui film de 500 mil de dolari cu actori de duzina, mi se pare ca si cum ai da un BMW nou-nout unui tip "cu lamaie pe parbriz"

serghei_romanu pe 25 februarie 2010 14:06
J.C

Numarul fanilor nu este direct proportional cu calitatea unui anume film, cum de fapt este si cazul lui Avatar. Daca acest film va castiga Best Picture, vom ajunge in 4,5 ani sa vedem jocuri in loc de filme. Si asa daca tineam un gamepad in mana ma simteam ca si cum as fi jucat un joc nou 3D, ceea ce este o senzatie jalnica. Avatar este un film de nota 7, nici mai mult nici mai putin.Daca va castiga Best Picture poate sa se ia de mana cu Chicago ca cele mai proaste filme castigatoare a titlului de cel mai bun film.
Nu este niciun secred ca 80% din populatia pamantului este formada din indivizi modesti ca gandire asa ca nu vad de ce numarul fanilor unui anumit film ar trebuie sa fie un plus.

pipes pe 25 februarie 2010 14:22
@serghei_romanu
Wall-E a spart la vremea lui. Si e film animatie/CGI. Nu inteleg care e diferenta in perceptia ta? Nu putea concura la best picture pentru ca nu e asa ceva. Si la Avatar e de discutat. E un procentaj 60% CGI -40% REAL (dar e totusi o diferenta si mult de discutat).
Si imi pare rau ca ai jignit 80% din populatia Pamantului. Nu-ti face cinste. Tu cum ti-ai dat seama ca esti in restul de 20%? Ca nu iti place Avatar? Sau Chicago?

VictorG pe 25 februarie 2010 14:29
Va castiga Avatar, normal. Cred ca James Cameron are pile mai mari decat producatorul lui Hurt Locker. La urma urmei e vorba de lobby. nu
? :)) glumesc! Eu cred ca e doar marlanie ce a facut producatorul asta. Lobby-ul nu asa se face si de altfel e singura activitate care te poate ajuta sa influentezi pareirile unor factori de decizie, precum juriul de la Oscar, insa in acelasi timp sa fie si corect (atat fata de fani cat si fata de regulamentele competitiei). Sa mai puna si el mana pe o carte de pr, sau pe un pr-ist bun.

J.C pe 25 februarie 2010 14:36
Bine spus pipes....
unknown pe 25 februarie 2010 14:37
The Hurt Locker e un film de kko, nici nu poti sa il compari cu avatar.
f.n pe 25 februarie 2010 14:52
District 9
VictorG pe 25 februarie 2010 14:52
Eu as da Oscarul pentru imagine filmului Inglorious Basterds. Iar Avatar sa ia efectele speciale, ca asta merita. Oricum eu abia astept sa vad Shutter Island, la cinema desigur.
VictorG pe 25 februarie 2010 14:57
Iar Sherlock Holmes sper sa ia scenografia pentru ca este de apreciat cum a fost reconstituita epoca victoriana.
victor_neo75 pe 25 februarie 2010 15:04
"The Hurt Locker" nu o sa castige nimica pe 7 martie. "Avatar" va lua Oscarul pt. cel mai bun film datorita viziunii exceptionale si nu in urma incasarilor uriase.

Iata un top 10 (personal) cu cele mai bune filme din 2009:

1) Star Trek;
2) Up in the Air;
3) An Education;
4) Avatar;
5) Inglourious Basterds;
6) Precious: Based on the Novel Push By Sapphire;
7) Crazy Heart;
8) Up;
9) (500) Days of Summer;
10) A Serious Man.

Sper sa nu se repete istoria din 1977 cu "Annie Hall" (o comedie regizata de Woody Allen) care a castigat in fata lui "Star Wars" (regizat de George Lucas)!

johnnyg pe 25 februarie 2010 15:10
Ca sa raspund la intrebarea din articol. 1. Daca chiar a avut efect lobbyul pe care l-a facut coproducatorul Chartier, atunci, daca THL va castiga, majoritatea lumii va spune ca a fost o competitie care nu s-a desfasurat intr-o maniera fairplay, ceea ce inseamna bad publicity pt film. 2. Daca nu va castiga, iar va iesi sifonat THL din competitie, pt ca se va spune ca in ciuda incercarile nereusite ale unor persoane de a-l scoate castigator tot a pierdut. Oricum ati lua-o, eu nu-l vad bine pe THL dupa oscaruri.
J.C. pe 25 februarie 2010 16:11
@ victor_neo75 exact asta am vrut sa punctez si eu....eram curios cati stiu ce film a castigat oscarul in 1977....exact aceasi faza este si acuma cu THL, Up In The Air(incaleg ca ti-a placut dar daca castiga va fii aceasi chestie ca si in 1977:)) ,An Education pe langa Avatar.
VictorG pe 25 februarie 2010 16:24
Hurt Locker s-ar putea sa ia pentru scenariu. Desi are sanse si Tarantino. Vom vedea ce decide juriul.
VictorG pe 25 februarie 2010 16:53
Oricum nu e cazul pentru polemici prea aprinse. Ambele filme sunt bune, nu? Si Avatar, si Hurt Locker... Avatar va lua Oscar in timp ce Hurt Locker a luat BAFTA. Si toata lumea e impacata. ;) La urma urmei doar nu credeti ca daca ia un film Oscar e cu adevarat mai bun decat unul care ia Cannes sau Ursul de Aur etc. E vb doar de bani si nimic mai mult. Insa e frumos sa vezi lume buna pe presul rosu (pardon, covorul), lux, celebritati, blitz-uri. Face parte din visul american si din lumea in care traim.
Liviu- pe 25 februarie 2010 17:06
J.C. in '77 Rocky a castigat Oscar-ul. Vrei sa-mi zici ca nu ai auzit de el? E destul de popular chiar si printre persoanele mai putin cunoscatoare, ba chiar e mai popular printre astfel de persoane. Poate daca te intreaba cineva cine l-a castigat in anul respectiv nu stii, dar asta e pentru ca au trecut peste 30 de ani, nu pentru ca nu ai auzit de film. Cati crezi ca o sa tina minte peste 30 de ani exact anul in care Avatar a castigat? (in caz ca va castiga)

Mie in afara de Inglorious Basterds si Avatar (pentru partea vizuala) toate participantele la Oscar mi se par a fi foarte usor de uitat. Chiar slab anul asta pentru americani. La straini am gasit filmele care mi-au placut mai mult, cum ar fi Moon, In the loop, The White Ribbon, Un Prophete, Mother, The secret in their eyes.

andreyuzzu pe 25 februarie 2010 17:26
Mi s-a scarbit si de oscarurile astea. Daca anu trecut a castigat o manea de film cu indieni anu asta e mai rau . Ce m-as bucura sa ia A serious man nu pt ca fratii Coen ar mai vreau vreun oscar dar doar asa sa nu se mai dea mari cu Avatar si The hurt locker.
BudauBogdan pe 25 februarie 2010 18:43
THL = 0
optimus.prime pe 25 februarie 2010 19:07
nu cred ca a facut asa ceva.. si dak a facut a luat multi ban de la cei care au facut avatar sau poate chiar asa a vrut sa fie .
roxanagiorgiana21 pe 25 februarie 2010 19:11
Din nou incepem..
.First: Congratulation J.c - pt mesajul tau...
In al doilea rand...ce neprofesionist..sa tii speech- ul. tau..bazat pe" hai sa votam impotriva altui film"..Penibil...asa penibili au ajuns..asa putine resurse le-or mai ramas sa "lupte "impotriva Avatar-ului...incat..au ajuns sa recurga la astfel de metode..patetice!
Si iar te bagi aiurea Liviu...acum prezici si viitorul...nu poti spune daca isi va amintii populatia de Avatar peste 30 de ani...ca nu esti si "Miss Piranda "acum...si ti-o iesit tie in carti viitorul inntunecat al filmului...
Si apropo..procentajul acela care l-ai dat J.C..este total adevatart..si demonstrat...20% din persoane..tind inntotdeauna..sa spuna NU..la absolut orice le-ai cere parerea...ei sunt cum ii numim noi"Gica Contra"...alti 20%..raspund afirmativ..si pozitiv la absolut orice...si 60%..sunt restul..care raman de convins...deci este normal.

O sa ne convingem de tot cand vor avea loc Oscar-urile...Au fost detule filme foarte buna anul acesta...si o depasire categorica a tuturor a fost realizata de Avatar...ceea ce ne demonstreza si articolul...sa lupti impotriva cuiva..in acest mod jenant..e de frica:)))

trups pe 25 februarie 2010 19:53
la cat de bun a fost filmul, mai vine tacea, si ramanea filmul bun, asa se diminueaza numele filmului.
mie mi-a placut filmul lui dar totusi, e cam la modul amator sa faci asa ceva,

trups pe 25 februarie 2010 20:07
serghei_romanu bah mosulik, ciocu mai mic


parca era vorba despre The Hurt Locker si coproducatorul lui, amandoua sunt filme foarte bune, si amandoua nominalizate la oscar, deci...

Blondie pe 25 februarie 2010 20:33
@ Liviu- iara ai dat cu batu in balta, mi-am facut si cont acuma pe cinemagia.ro (J.C.), mare cinefil ai vrut sa ne arati ca esti si din nou ai dat cu batu in balta. Nu era greu sa dai un search pe google ca sa vezi ca in 1977 oscarul a fost castigat de filmul Annie Hall' in regia lui Woody Allen iar de Rocky fii sigur ca am auzit si stiu ca oscarul la luat in 1976, film care mi-a si placut foarte mult. Daca citeai postu lui victor_neo75 ai vazut ca eu am confirmat cea ce spuse el dar tu cum ai vazut ca am postat sub numele de J.C. si avand probabil boala pe mine pentru ca am ras de tine la alte stiri ai sarit repede sa imi arati cat esti tu de destept.
Asa ca data viitoare shut the f*ck up!
Iar tu "trups" beleste ochii putin mai bine si vezi ca eu am tinut partea la avatar si m-am luat de cei care spuneau ca fanii avatar nu se pricep la filme.

Liviu- pe 25 februarie 2010 21:14
Nu am citit mesajul lui victor, dar in cazul asta v-a informat gresit. Castigatorul Oscar-ului din 1977 este Rocky, iar mesajul meu nu s-a vrut rautacios de nici un fel, e doar o observatie cat se poate de pertitenta. Nu stiu ce boala sa am pe tine, habar n-am daca ti-am mai raspuns la vreun mesaj sau daca ai ras de mine (de parca bag de seama chestiile de genul), dar observ si eu cat de penibili sunteti. Vedeti atacuri la filmul Avatar chiar si cand nu e cazul. Ce am zis de rau despre Avatar in mesajul de mai sus? Iar corectura a venit pur si simplu datorita faptului ca ceea ce sustineai e eronat, nu neaparat din vina ta cum nu te chinuisei proabil sa verifici cine a castigat Oscar-ul in acel an. Acum insa ca te-ai chinuit si tot gresit ai zis n-am ce-ti face. Eu te corectez frumos, pertinent si tu te spargi imediat in figuri cand mai si gresesti.

Ideea ramane si e una simpla, referindu-se numai la cunoasterea cu exactitate a datei in care un film a castigat un Oscar, de parca ar avea vreo importanta. Sa zicem ca cea mai mare parte a lumii stie ca in '98 a castigat Titanic (nu l-am ales pentru ca am ceva cu el, ci pentru ca e popular si e relativ recent, de asta si exemplul cu Avatar de mai devreme, dar cum pe ala nu-l puteti inghiti incerc altceva), dar nu stie ca in '73 a castigat The Godfather de exemplu, care e de asemenea un film foarte popular, probabil nu asemenea TItanicului, dar destul de popular. Acum ca am citit si ultima parte de la mesajul lui victor mi-am dat seama ca te refereai la faptul ca filmul care a castigat in '78 nu e cunoscut, cel putin fata de gigantul Star Wars. Daca ar fi vorba de un concurs de popularitate ar fi corecta observatia, dar atunci inca nu era cazul.

Si pana la urma nu stiu de ce va tot chinuiti atat cu cine a castigat sau cine va castiga. Stiu, si eu as vrea ca filmele pe care eu le consider cu adevarat bune sa fie recunoscute si prin premii importante, dar m-am obisnuit cu absenta sau simpla lor prezenta si doar atat in astfel de festivaluri. Un film nu devine mai bun decat e prin faptul ca primeste un premiu, mai ales unul de popularitate precum Oscar-ul.

trups pe 25 februarie 2010 22:01
@blondie. greseala mea, din pacate nu merge sa editez ce am scris, asa k am mai postat odata si ma refeream la serghei_romanu, scuze k te-am iritat, dar mai usor cu belitu da?
Blondie pe 25 februarie 2010 22:09
A nu se intelege ca fac reclama.
http://en.wikipedia.org/wiki/Academy_Award_for_Best_Picture
Acuma, nu am fost prezent la acea decernare dar consider ca sursa este destul de sigura. la fel ca in fiecare an, oscarurile se dau relativ la incepul anului pentru filmele din anu care tocmai a trecut, le fel cum in 2010 se dau oscaruri pentru filmele din 2009, deci daca privesti din acest punct de vedere, rocky a luat oscaru in 1977 dar pentru anul 1976 insa tu ai presupus ca rocky si star wars au concurat la aceasi gala.....rocky a concurat cu taxi driver iar star wars a concurat la gala din anu urmator...oricum irelevant dar tot eu am avut dreptate:))
Probabil se va intampla cum ai si spus, de majoriatea filmelor se va uita in cativa ani exceptant Avatar si IB si nici de IB nu e 100% ca va ramane la fel de memorabil ca si Avatar. IB ar trebuii poate sa castige la scenariu si actor in rol secundar, restu nu cred ca merita mai mult decat Up In The Air si restu filmelor de sunt nominalizate acolo,cu toate ca sunt un fan al filmelor lui Tarantino(vazut toate)....fiind un mare fan al filmelor de razboi(mai ales al celor ce au legatura cu WWII)pentru mine IB a cam dezamagit , are originalitate(una stupida dupa parerea mea) dar cam atat, ma asteptam la ceva gen The Dirty Dozen...din punctu meu de vedere District 9 si Star Trek sunt mult mai bune decat IB.
Cateva din fazele greu de crezut(pentru mine) ar fi cum ca, armata germana sa fie speriata de o gasca de jidani, iar Hitler sa mearga la Paris intr-un cinematograf de mana a 2 cu o securiatete de toata jena...dar asta e parerea mea si nu inseamna ca am si dreptate. As fii curios ce parere are despre film, un istoric sau cel putin cineva care cunoaste cat de cat istoria celui de-al doilea razboi mondial.
Pana la urma toti urmaresc incasarile....priviti la Transformers 2, nominalizat la zmeura, desfintat de critici, insa asta nu ii retine in a face Transformers 3 si lista poate continua.

Blondie pe 25 februarie 2010 22:12
Ok trups, scuze si din partea mea....erai al doilea care se lua de mine din cauza unei erori:)
Mda, pacat ca nu merge editat sau barem sa poti da un quote.

trups pe 25 februarie 2010 22:12
@blondie de acord cu tine la ultimul mesaj
Liviu- pe 25 februarie 2010 22:39
Din cate stiu nu e nici o problema cu link-uri spre imdb sau wiki. In link-ul de la tine sunt prezentati anii in care au iesit filmele, dupa cum se pare ca ai observat si tu. Premiile Academiei insa se dau intr-o singura seara si nu e la trecerea dintre ani. Asa ca daca premiile au loc intr-un anumit an, chiar de e la inceputul anului, nu poti spune ca au castigat cu un an inainte.

De exemplu o lista cu cei care au castigat arata astfel: http://www.imdb.com/Sections/Awards/Academy_Awards_USA/

E doar o chestie de detaliu pana la urma, dar daca vrem sa fim corecti 100% avem in vedere cand a avut loc decernarea premiilor, nu cand au iesit filmele. Sunt si exemple cand unele filme au participat la 2 ani dupa ce au iesit, mai frecvent in cazul filmelor straine, dar un exemplu foarte bun e si cel de anul acesta, The Hurt Locker iesind in 2008, chiar daca s-a bucurat de o mai mare deschidere spre public abia in 2009. "Mare" aici e impropriu spus avand in vedere incasarile filmului, dar cu siguranta filmul a devenit mult mai popular in 2009.

Ca sa nu fie vreo confuzie, nu am presupus ca Rocky ar fi concurat in acelasi an cu Star Wars. Ai inteles asta propabil din cauza ca am zis de '77 si stiai de mesajul lui victor, pe care eu inca nu il citisem, nu partea de final cu Oscar-ul din '77.

IB are cu ce sa ramana in memorie, dar depinde si de gusturile fiecaruia si cat de mult a fost placut filmul. Personal mi-au placut mai mult Reservoir Dogs, Pulp Fiction si Kill Bill decat IB, dar tot e in acelasi stil al lui Tarantino cu dialoguri iesite din comun, scene de violenta gratuita care de obicei raman intiparite in memorie. La faze greu de crezut ma alatur tie si o adaug si pe cea din final in care Landa se lasa pe mainile lui Raine, dar in ciuda lor filmul are cu se prezenta. Nu e printre favoritele mele oricum, dar dintre cele ale americanilor mi-a placut cel mai mult, desi nu am vazut prea multe in afara de cele cu nominalizari la Oscar si Globuri.

Up in the air mi-a placut si mie, dar sincer in cativa ani o sa fie uitat de cea mai mare parte a lumii. Nu are ceva cu adevarat memorabil filmul, chiar daca e bun. Parca mai memorabil e filmul fratilor Coen cu absurditatea lor caracteristica.

Personal nu urmaresc incasarile, nu ca un fel de barometru, doar din pura curiozitate. Sunt constient insa ca multi se uita la incasari cand vine vorba de un film, ceea ce personal mi se pare cam aiurea. Sunt sigur ca multi de aici nu reactioneaza prea bine fata de titlul Twilight, dar incasari a avut destule si cu toate acestea e blamat de persoane care considera ca incasarile lui Avatar arata ca e cel mai bun film din lume. Nu a vrut sa fie o trimitere rautacioasa la Avatar (meritele lui sunt de ordin inovator vizual si nu monetar), ci la ipocrizia unora care se folosesc de acest criteriu numai cand le convine.

ursu' pe 25 februarie 2010 23:42
am vizionat si eu Hurt Locker si mi s-a parut o pierdere de vreme. Insusi faptul ca a iesit destul de repede pe dvd spune multe despre el. Acelasi tip de filme cu americani frustrati care au fost intr-UN razboi sa apere O tara.
Nu incerc sa iau apararea Avatar-ului, insa ce a reusit sa faca Cameron nu o sa mai reuseasca nimeni asa curand. A aruncat manusa pentru un alt gen de filme, mult mai complexe si il putem numi un inovator. De aceea isi merita Avatar toate laudele.

roxanagiorgiana21 pe 25 februarie 2010 23:42
Twilight...nu este un film bun...sunt 2 categorii de filme-
-cele care prin scenariul lor , fac din actori- vedete..
-si filmele care devin cunoscute si primite foarte bine de critici- datorita actorilori de valoare care joaca in ele..
Twilight se afla la prima categorie..Cele 5 romane...sunt foarte reusite...pentru amatorii de "povesti de dragoste"..chiar le-am citit cu mare placere...prezentand o iubire idealistica...Insa filmul Twilight...era si normal sa fie blamat de multi..la cum joaca actorii acolo..nici nu a fost o uimire ceea ce au zis criticii...Deci...nu are ce cauta Twilight intr-o asemanare cu Avatar...oricat de mult mi-ar placea Twilight..trebuie sa ramanem obiectivi...

Liviu- pe 26 februarie 2010 00:04
Uite ca se poate vorbi si frumos.

Sunt mai multe cateogrii de filme, nu doar cele doua, dar mi se pare inutil sa dezbatem acum pe subiectul asta. Nu am citit Twilight, iar de vazut am vazut doar primul film. Chiar daca actorii ar fi fost buni nu ar fi iesit mare lucru din film. Nu te poti astepta ca un film sa fie mai bun decat o carte. Filmul e destinat in general sa "macelareasca" cartea pentru ca nu dispune de un spatiu atat de mare in care sa fie prezentata actiunea. Sunt si exceptii insa, printre care Portocala mecanica de exemplu.

Cat despre a doua categorie de care vorbesti e mai degraba in felul urmator, din punctul de vedere al aprecierii de catre critici: primite bine de critici datorita scenariului si/sau regiei, iar abia apoi al actorilor. Desigur, un critic apreciaza un rol bun, dar accentul se pune in primul rand pe celelalte doua categorii. Dau exemplul lui Avatar pentru ca tot avem noi disputele stupide legate de el. Actorii nu sunt extraordinari, dar nici prosti. Rolurile lor nu le cer un efort actoricesc extraordinar si de aceea le-am putea cataloga drept medii. Nu ele sunt punctul forte al filmului pentru care e apreciat atat de mult, ci regia. Viziunea lui Cameron e cea care impresioneaza alaturata unei noi tehnologii.

Sunt si filme care nu impresioneaza prin regie de exemplu si in prim plan se afla jocul actorilor. Dar pentru ca jocul actorilor sa fie de calitate ei trebuie sa dispuna si de un scenariu bun. Aici intra mai degraba filme aproapiate cumva de piesele de teatru.

Un lucru e cert insa. Majoritatea capodoperelor le au pe toate 3 la un nivel ridicat. Probabil sunt si exceptii insa.

peterpanrmx pe 26 februarie 2010 00:13
apropo de "stirea"...cum ca "Coproducatorul lui The Hurt Locker încalca regulile Oscar"...parerea mea...:...."The Hurt Locker ".....din cate stiu eu, e regizat de fosta sotie a lui J C ....Avatar....e regizat de fostul sot al ...Kathryn Bigelow...nu cred ca e vre o "vrajba" intre ei...dar cert e ca..."aceasta femeie" e cam "disperata" sa l "faca" pe J C !(am vazut filmul...bunicel...)..."500 de milioane de dolari"...au cam facut o pe Kathryn Bigelow sa i "tremure chiloteii in pantaloni"...si au cam dat o "pe spate"...ceea ce se vede ca in "situatii disperate se recurg la idei disperate"...punandu l pe coproducator intr o situatie delicata de a recurge la "mijmasuri" pt a obtine un "oscar"!
nustiucine pe 26 februarie 2010 02:32
@userul de deasupra

I lol'd :)

roxanagiorgiana21 pe 26 februarie 2010 02:56
ooo...pai prima parte in Twilight..a fost dezastru...la a doua parca au existat ceva impunatatiri...Deci ai fost chiar un domn la comentariul despre acest film..merita mult criticat...dar cum nu acesta este subiectul., .poate in vara cand va aparea partea a 3-a...poate pana atunci...vor incepe si ei sa se gandeasca...ca ar fii timpul...sa joace pe bune...
angesa pe 26 februarie 2010 08:44
@VictorG : a propos care este structura, compozitia juriului? Cat de "independenti" sunt fata de tot ce este nominalizat? as fi curioasa sa stiu.
acolo functioneaza jocurile de interese, banii???
Politicile am observat ca functioneaza....

doinarac pe 26 februarie 2010 08:52
Pai daca coproducătorul lui The Hurt Locker încalcă regulile Oscar, si daca regulamentul este foarte vag în ceea ce priveşte astfel de încălcări ale regulilor....este cam ca la noi......rezultatul este imprevizibil.
Si uite asa viata in loc sa fie monotona (reguli, "pedepse standard") este plina de surprize si suspans.....

marylin01 pe 2 martie 2010 02:17
Foarte urat ce a facut Nicolas Chartier asta!!! URAT si cu asta am spus tot.
Zodiac pe 29 martie 2010 18:48
Ok..... Sa o luam altfel .... Avatar este un film pentru mase in care oameni se duc la cinema ca la Batman sau Superman si se uita la un alt film cu batai sau alte chestii ca astea. La fel e si Avatar. E un fel de Batman mai evoluat din cauza tehnologiei, dar nimic mai mult. Am citit ca una dintre ultimele scene ale filmului este o prostie. GRESIT ! Acea scena este intentionat pusa acalo pentru a creea un anumit sentiment si anume puterea de a lua decizii. In razboi totul e simplu mori sau traiesti.
Aici era altceva era vorba de viatade zi cu zi si nenumaratele alegeri pe care le faci.
Ultima scena din film reprezinta cursivitatea si repetativitatea unor anumite lucruri de exemplu razboiul si schimburile trupelor.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.

Cronică

jinglebells