Atlasul norilor, filmat de două echipe simultan

de Cinemagia în 18 Nov 2012
Atlasul norilor, filmat de două echipe simultan

Premiera în România a filmului Atlasul norilor se apropie cu repeziciune, fiind programată pe 23 noiembrie, și - cum nu vrem ca filmul să ne prindă nepregătiți în mozaicul de personaje și povești, revenim cu noi informații interesante despre film.

Pentru realizatori, oportunitatea de a aduce pe marele ecran o poveste de această amploare era irezistibilă, dar cum trebuia făcută? Mitchell își prezentase povestea cu o serie de introuri ale căror intrigi ajungeau la jumătatea climaxului pentru a se opri apoi și erau rezolvate mai târziu, una câte una. Mitchell spune: “Am dorit ca fiecare parte să aibă propria sa culoare stilistică și care să nu se contopească una cu cealaltă. L-am gândit ca pe un meniu cu mai multe feluri din gastronomii diferite". Realizatorii au adoptat bucuroși această construcție, făcând un segment să fie o dramă, altul o poveste de iubire, altul un thriller, o comedie, o aventură SF. Andy Wachowski spune: "Am creat un mozaic. Pe măsură ce avansezi de la o scenă la alta, îți creezi un mozaic în minte. Găsești automat asocierile dintre ele. Așa că am mers intuitiv în această direcție".

Explorând motivul din roman al recurenței eterne, realizatorii au extins simbolistica semnului din naștere în formă de cometă, care în carte insinua că e vorba de același personaj care renaște mereu și mereu, un suflet care își schimbă forma de-a lungul secolelor, pentru ca în film renașterea să fie exprimată prin actorii care reapar cu alte înfățișări de-a lungul secolelor.

Explorând motivul din roman al recurenței eterne, realizatorii au extins simbolistica semnului din naștere în formă de cometă, care în carte insinua că e vorba de același personaj care renaște mereu și mereu, un suflet care își schimbă forma de-a lungul secolelor, pentru ca în film renașterea să fie exprimată prin actorii care reapar cu alte înfățișări de-a lungul secolelor. Hanks spune: "Fiecare personaj are devenirea lui personală, dar există o poveste generală pe care o formează împreună. Una pune fundația și cealaltă continuă. Ca un șirag de perle".

Fiecare nouă renaștere a personajelor se petrecea nu numai într-o epocă diferită, dar și într-o zonă geografică diferită, iar personajele aveau uneori și alt sex, ba chiar și altă culoare a pielii. Actorii au lucrat cu instructori de elocuție, pentru a stăpâni dialectele necesare; William Conacher, Peggy Hall-Plessas și Julia Wilson Dickson au lucrat cu echipa de actori pentru ca aceștia să poată vorbi cu accent american, australian, britanic, chinez, german și corean.

David Mitchell se declară fascinat de procesul de producție, acesta fiind primul film adaptat după un roman de-al său: "Am fost încântat și un pic invidios pe modul în care cineaștii au dezasamblat cartea mea pentru a o reasambla apoi într-o manieră care să se potrivească mediului lor. M-am simțit ca un donator de celule stem care apoi au crescut și au devenit creația acestor artiști. Rezultatul e o operă magnifică. Am fost, pur și simplu, fascinat".

Realizatorii au avut o abordare neobișnuită și în ceea ce privește producția propriu- zisă, producătorii creând un plan pentru ca filmul să fie filmat de două echipe simultan, începând cu septembrie 2011, una condusă de Tom Tykwer și cealaltă condusă de Lana și Andy Wachowski. Astfel, timpul de producție a fost redus la jumătate, echipa principală de actori fiind ținută ocupată doar trei luni în loc de șase; astfel, s-a lucrat cu doi directori de imagine, doi scenografi, doi creatori de costume și specialiști în machiaj.

Baza a fost stabilită la studiourile Babelsberg din Berlin, iar frații Wachowski au filmat în jurul Berlinului și în Saxonia, precum și în Mallorca, pentru segmentele din 1849, 2144 și din secolul 24, postapocaliptic. În același timp, echipa condusă de Tykwer a filmat în Scoția, pentru segmentele din 1936, 1973 și 2012. Actorii au făcut naveta dintr-un loc în altul. Tykwer a compus coloana sonoră, împreună cu Johnny Klimek și Reinhold Heil cu luni înainte de prima dublă. E deja extrem de rar ca un regizor să-și compună muzica pentru propriul film, dar să o facă și mult înainte de începerea filmărilor e și mai neobișnuit.

Părerea ta

Spune-ţi părerea
Maryanf25 pe 18 noiembrie 2012 12:14
Pentru ca filmul sa nu ma prinda nepregatit am hotarat sa citesc cartea :)
titaionutalexandru pe 18 noiembrie 2012 19:15
Daca ai citit-o o pot cumpara de la tine?
Macabru pe 19 noiembrie 2012 16:59
N-am citit cartea, dar din cate am vazut despre film, o sa iasa ceva foarte bun. O poveste mai mult decat complexa, care va urca filmul in topuri. D-abia astept sa apara !
alex_il_fenomeno pe 23 decembrie 2012 21:03
original din aceasta perspectiva. sunt curios de rezultat.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.

Cronică

jinglebells