Tema de vineri: Krzysztof Kieslowski, un filosof al ecranului

21 Mai 2009
Tema de vineri: Krzysztof Kieslowski, un filosof al ecranului

Vineri seară, de la ora 21.00, TVR Cultural vă propune la Tema de vineri "Krzysztof Kieslowski, un filosof al ecranului". S-a născut la Varşovia în iunie 1941. Tatăl său fiind bolnav de TBC, şi-a petrecut copilăria mutându-se dintr-un orăşel într-altul, acolo unde tatăl său era trimis la tratament. La 16 ani, a urmat, timp de trei luni, o şcoală de pompieri şi în 1957 s-a înscris la Colegiul Tehnicienilor de Teatru. Motivul? O rudă de-a sa era conducătorul respectivei instituţii. Dar, odată ajuns acolo, a hotărât şi-ar dori să devină regizor de teatru. Dar, cum în acel moment nu era o instituţie de învăţământ de profil, a ales să studieze filmul.

Angajându-se croitor în diverse teatre, a dat examen la celebra Şcoală Naţională de Film din Łódź,, şcoală care i-a dat cinematografiei poloneze şi mondiale pe Wajda şi Polanski. A intrat abia la a treia încercare... Aşa începe biografia unuia dintre marii regizori polonezi, nominalizat la Oscar, autorul ciclurilor de filme Trei culori şi Decalogul.

În prima parte veţi putea urmări Pasaj subteran (Polonia, 1974). Scurtmetrajul spunea povestea unui tânăr profesor dintr-un orăşel polonez de provincie care vine la Varşovia pentru a încerca o reconciliere cu soţia sa, plecată de o bună perioadă de timp în capitală, unde lucrează ca decoratoare de vitrine.

De la 23.20, veţi putea urmări documentarul Still Alive (Polonia, 2005), regizat de Maria Zmarz-Koczanowicz. Omagiu cinematografic adus memoriei regizorului polonez de film Krzysztof Kieslowski. Recurgând la cuvintele maestrului, la extrase din filmele sale, ca şi la mărturii ale prietenilor, colaboratorilor, discipolilor sau fanilor săi, dar şi ale altor mari regizori europeni, documentarul conturează portretul unui artist sensibil şi impulsiv, extrem de preocupat de fragilitatea condiţiei umane.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells