Festivalul de la Cannes

Primul român premiat la Cannes anul acesta - Ioan Antoci

de Gloria Sauciuc in 21 Mai 2009
Primul român premiat la Cannes anul acesta - Ioan Antoci

Câinele japonez al românului Ioan Antoci a fost desemnat cel mai bun scenariu din zona central-estică a Europei. Premiul ScripTeast Krzysztof Kieslowski s-a acordat aseară, pe Plage de Palmes din Cannes şi este în valoare de 10.000 de euro.

"În The Japanese Dog Ioan Antoci a construit un scenariu mişcător şi care dă de gândit. În spatele banalei lupte pentru supravieţuire a unor figuri din lumea satului, acesta a creat teme universale care, sperăm, vor rezona cu publicul din întreaga lume, o dată ce filmul va fi făcut. Aceste teme, referitoare la probleme de familie, tristeţe şi credinţă, printre altele, sunt jonglate într-un mod sensibil şi fermecător, care ascunde relativa lipsă de experienţă a scenaristului. Tot ce se poate recunoaşte sunt indivizi cu lipsuri, dar a căror bunătate interioară îi poate duce la mântuire, aşa că până la sfârşit povestea e o celebrare a vieţii, iar publicul va plânge cu lacrimi de bucurie".

"Câinele japonez" a fost desemnat câştigător şi la Concursul de scenarii organizat anul trecut de HBO şi va fi produs de Libra Film.

La Cannes, timp de o săptămână, a avut loc promovarea celor mai bune zece scenarii selecţionate de Fundaţia Independentă de Film ScripTeast în rândul realizatorilor europeni de film, printre ele numărându-se încă un scenariu românesc, Transfer, de Artchil Khetagouri şi Ileana Stănculescu.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells