Garfield – Un film care reușește să capteze esența benzii desenate originale

de Ioana Tisler în 23 Mai 2024
O alegere excelentă pentru o după-amiază relaxantă în familie.

Garfield, celebrul motan portocaliu care urăște zilele de luni și adoră lasagna, revine pe marile ecrane într-o nouă aventură animată care promite să aducă zâmbete pe buzele tuturor. Regizat de Mark Dindal și având la bază un scenariu scris de David Reynolds împreună cu Paul A. Kaplan și Mark Torgove, filmul Garfield din 2024 reînvie spiritul benzii desenate create de Jim Davis, oferind o poveste plină de umor și peripeții.

Franciza Garfield a luat naștere în 1978, atunci când Jim Davis a creat prima bandă desenată cu motanul care urma să devină unul dintre cele mai iubite personaje din cultura pop. Garfield, cunoscut pentru sarcasmul său, dragostea pentru lasagna și ura față de zilele de luni, a fost protagonistul unor serii de benzi desenate, emisiuni TV și filme. În 2004, Garfield a făcut tranziția la marele ecran într-un film live-action, având vocea lui Bill Murray iar acum, în 2024, revine într-o formă complet animată, păstrând esența originală a personajului și aducând o nouă energie.

Filmul începe cu Garfield trăindu-și viața de vis alături de stăpânul său, Jon, și câinele Odie. Motanul nostru preferat se bucură de mâncăruri italienești și de o viață fără griji. Totul se schimbă însă atunci când, într-o noapte, în timp ce caută o gustare, Garfield și Odie sunt răpiți de doi câini răufăcători, Roland și Nolan. Aceștia îi duc la Jinx, o pisică persană eliberată recent din închisoare, care caută răzbunare împotriva tatălui lui Garfield, Vic, după ce acesta a lăsat-o să își asume vina pentru un furt la Lactose Farms, o fermă de lactate.

Garfield este astfel reunit cu tatăl său, Vic, un motan de stradă cu o viață complet diferită de cea a fiului său. Vic are nevoie de ajutorul lui Garfield și al lui Odie pentru a duce la bun sfârșit o misiune complexă: să fure o cisternă de lapte de la Lactose Farms pentru a-și plăti datoriile către Jinx. Alături de cei doi, echipa este completată de Otto, un taur bătrân care a fost mascota fermei și care își dorește să se reîntâlnească cu iubirea sa pierdută, Ethel.

Aventura implică  infiltrarea în Lactose Farms, o misiune care necesită curaj, ingeniozitate și un strop de noroc. Garfield, deși inițial reticent și dornic să revină la viața sa liniștită, se vede forțat să colaboreze cu tatăl său și cu Odie. Planul lor este plin de momente amuzante, situații tensionate și mult umor burlesc, caracteristic lui Garfield. Echipa se confruntă cu provocări neașteptate iar Garfield descoperă treptat că tatăl său nu este chiar atât de rău și că există mai multe lucruri care îi unesc decât cele care îi despart.

De-a lungul filmului, regizorul Mark Dindal reușește să mențină un echilibru între umorul burlesc și cel de situație, evitând clișeele excesive și păstrând spiritul benzii desenate originale. Scenariul este plin de referințe meta și aluzii subtile, menite să atragă și adulții, în timp ce copiii vor fi captivați de acțiunea frenetică și de personajele colorate.

Animația realizată de DNEG Animation este spectaculoasă și captivantă. Personajele sunt desenate cu atenție la detalii, fiecare expresie și mișcare reflectând personalitatea distinctă a fiecărui protagonist. De la Garfield, cu mișcările sale leneșe și expresiile sale comice, până la Odie, cu energia sa exuberantă, fiecare cadru este realizat cu intenția de a capta esența personajelor.

Străzile aglomerate ale orașului sunt pline de culoare și detalii, creând un contrast viu cu peisajele industriale și oarecum sterpe ale Lactose Farms. Această diversitate de locații ajută la menținerea interesului vizual și oferă un fundal perfect pentru peripețiile personajelor.

Coloana sonoră, compusă de John Debney, contribuie semnificativ la atmosfera filmului, punctând momentele de tensiune și accentuând secvențele comice. Muzica se sincronizează perfect cu acțiunea de pe ecran.

Per total, animația și designul vizual ale filmului Garfield reprezintă o combinație reușită de tehnologie modernă și artă tradițională, reușind să captiveze atât fanii vechi, cât și noii spectatori prin calitatea sa și prin fidelitatea față de materialul original.

Versiunea în limba română a filmului beneficiază de voci talentate care insuflă viață personajelor animate. Codin Maticiuc îl interpretează pe Garfield, conferindu-i motanului un ton relaxat și ironic. George Ivașcu îi dă voce lui Vic, iar Gabi Costin și Neculai Predica completează distribuția cu rolurile lui Roland și, respectiv, Otto. Ada Navrot oferă o interpretare memorabilă în rolul lui Jinx.

Garfield este un film care reușește să capteze esența benzii desenate originale și să o adapteze într-o formă modernă, accesibilă noii generații de spectatori. Povestea sa este condimentată cu umor și momente de acțiune care îi vor ține pe cei mici cu ochii lipiți de ecran. Pentru fanii vechi ai lui Garfield, filmul oferă o doză sănătoasă de nostalgie, reușind în același timp să aducă ceva nou și proaspăt.

Garfield este o alegere excelentă pentru o după-amiază relaxantă în familie, oferind un mix de divertisment și emoție care va satisface toate vârstele. Deși nu se ridică la nivelul unor filme clasice animate, filmul își îndeplinește cu brio misiunea de a aduce zâmbete și de a aminti publicului de ce Garfield a devenit un personaj atât de iubit de-a lungul anilor.

 

Exploreaza subiecte similare:

The Garfield Movie, Mark Dindal, George Ivaşcu, Codin Maticiuc

Alte știri din cinema

Fenomenul Yellowstone: blestemul pământului

Câteva vorbe despre acest Dallas modern, ajuns la o audienţă globală de 100 de milioane de spectatori

Tracker/Urmăritorul: supradoză de Americana

Câteva explicaţii ale popularităţii globale a serialului cu Justin Hartley

Reacţii la The Acolyte, serialul al cărui rating este dezactivat pe Imdb

Serialul Star Wars este disponibil de azi pe Disney+, şi în România

Anna Próchniak: „Am simțit o responsabilitate uriașă și am știut toți că aceasta este o poveste atât de importantă de spus lumii”

O nouă producție originală SkyShowtime, The Tattooist of Auschwitz, se lansează în România! Toate cele șase episoade vor fi disponibile pe platforma de streaming începând cu data de 7 iunie. Mini-seria este regizată de Tali Shalom-Ezer, iar din distribuție fac parte Jonah Hauer-King, Anna Próchniak, Harvey Keitel și Melanie Lynskey.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells