Se lanseazã FURIA, un film-manifest ce va naste controverse

18 Nov 2002
“FURIA e un film la care rîzi, te enervezi, tii cu personajele, apoi le urãsti pentru ce-au devenit, un film în care te implici si pe care, fie cã-ti place sau nu, îl crezi, »spune Radu Muntean, tînãrul si foarte talentatul regizor al lung-metrajului românesc ce din 29 noiembrie va rula în cinematografele din întreaga tarã.

Produs si distribuit de Mediapro Pictures, cu sprijinul Centrului National al Cinematografiei, “Furia” este un film care are ambitia de a crea personaje vii, puternice, reale, special “scrise” de Radu pentru tinerii actori Dragos Bucur (“Luca”) si Dorina Chiriac (“Mona”).

“Acest film va crea un început în lumea cinematografiei românesti. Sunt sigurã de asta”, spunea anul trecut, într-o pauzã de pe platoul de filmare de la “Furia”, Dorina (”Terminus Paradis” (R: Lucian Pintilie), film pentru care a primit trei premii, “Amen.” (R: Constantin Costa-Gavras)).

“ « Furia » este o joacã de copii… însã niciodatã nu te astepti sã ti se întîmple chiar tie ceva rãu. Luca joacã, riscã si pierde“, spune Dragos (“Marfa si banii” (R: Cristi Puiu), “Terminus Paradis” (R: Lucian Pintilie), si, totodatã, simpaticul actor al emisiunii « Cîstigi fãrã sã stii » de la PRO TV).

În film, doi prieteni, Luca (Dragos Bucur) si Felie (Andrei Vasluianu), intrã în circuitul curselor ilegale de masini, împrumutînd bani de la un tartor local, pe numele sãu Gabonu (Andrei Tuli), cunoscut si ca prieten/protector al cunoscutului manelist Adrian Copilu’ Minune.
Problemele apar atunci cînd Luca îndrãzneste sã cîstige o cursã pe care trebuia s-o piardã, provocîndu-i mafiotului Gabonu ceva pagube la bursa de pariuri. Omul face un calcul simplu: datoria + paguba de la pariuri fac 7000$.”O suma rotunda”, mai zice Gabonu si le dã termen celor doi o zi si-o noapte sã facã rost de bani.

„ „Furia” nu este un film social, în sensul cã nu cuprinde clasicele referiri la fostul regim sau actualul, la sãracie sau coruptie, care constituie de cîtiva ani buni ingredientele nelipsite din reteta majoritãtii filmelor românesti, spune regizorul. Cu toate astea, filmul se petrece în lumea în care trãim cu totii, o lume ciudatã, în care oamenii sunt foarte nervosi, cîntãretii de manele ne reprezintã la CNN, copiii primesc la 13 ani mercedesuri, iar datoriile se plãtesc cu viata. Deci, cu toate cã intriga filmului ar putea fi adaptatã pentru oricare alta tarã, filmul va avea stampila tragi-comicã a spatiului balcanic în care trãim”. Radu este cunoscut ca fiind unul dintre cei mai apreciati regizori de spoturi publicitare la ora actualã în România: peste 200 de reclame non-conformiste, 17 premii nationale si internationale pentru scurt-metraj si publicitate.

Scenariul lung-metrajului - care, initial, s-a numit “Joint”, apoi “Exit”, pentru ca acum sã intre în cinematografe sub numele de “Furia” – a fost scris de Radu Muntean, Ileana Constantin si Mircea Stãiculescu. Imaginea este semnatã de inconfundabilul Vivi Drãgan Vasile (cineast care face film de peste 35 de ani, ultimele douã lung-metraje ale sale lansate pe ecranele românesti fiind “Filantropica” lui Nae Caranfil si “Occident”, R: Cristian Mungiu). Muzica originalã este compusã de Electric Brother si Vlaicu Golcea.

Din distributia filmului mai fac parte Bogdan Uritescu, Andrei Vasluianu, Adrian Copilu Minune (in propriul rol), Andrei Tuli (face un rol absolut extraordinar, desi nu are studii de actorie: Tuli este seful groparilor din cimitirul Sfânta Vineri din Bucuresti)

Cea mai mare parte a actiunii din „Furia” se petrece într-o singurã noapte. Astfel se acumuleazã o tensiune de-a lungul peliculei, iar filmul devine intens. „De fapt, încerci sã faci filmele pe care ai vrea tu sã le vezi”, spune Radu Muntean. Iar mie îmi plac filmele spuse dintr-o bucatã.”

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells