Portret: Cate Blanchett

de Ştefan Dobroiu în 17 Iun 2011
Portret: Cate Blanchett

O vei vedea în anii următori în cele două filme The Hobbit, iar de vineri într-un rol negativ în thrillerul Hanna. Să vedem cum a ajuns Cate Blanchett una dintre cel mai de succes actriţe australiene la Hollywood.

Cate Blanchett nu s-a gândit prea mult la actorie când era foarte tânără. A studiat ştiinţe economice şi arte la Universitatea din Melbourne, dar apoi a ales să facă o călătorie în jurul lumii. Microbul actoriei l-a luat în... Egipt, când un oaspete al hotelului la care era cazată în Cairo a întrebat-o dacă nu vrea să facă figuraţie pentru un film egiptean. Astfel, Blanchett a putut fi întrezărită pe marele ecran în filmul Kaboria, iar la întoarcerea în Australia viitoarea actriţă s-a înscris la cursurile de actorie ale Institutului naţional de arte dramatice din Sydney.

Chiar dacă primele roluri au fost pe scenele teatrelor, filmul a atras-o constant. A apărut alături de Geoffrey Rush în piesa Oleanna, care i-a adus un premiu de debut. A jucat în seria Heartland, apoi în Bordertown, cu viitorul ei coleg de la filmările The Hobbit, Hugo Weaving. În 1995 a fost lăudată pentru rolul Ofeliei dintr-o punere în scenă a piesei Hamlet.

Debutul internaţional a avut loc în 1997, în drama de război Paradise Road, în care apar şi Glenn Close şi Frances McDormand, iar primul rol principal a adus-o în atenţia producătorilor de la Hollywood şi din Marea Britanie: Oscar and Lucinda, ecranizarea celebrului roman omonim al lui Peter Carey. Deşi avea aproape 30 de ani când a fost cooptată în această producţie alături de Ralph Fiennes, Blanchett este foarte convingătoare în rolul tinerei Lucinda, a cărei pasiune pentru jocurile de noroc şi pentru preotul anglican Oscar încalcă toate convenţiile neiertătoarei societăţi din Anglia de la jumătatea secolului XIX.

Celebritatea mondială o obţine în 1998, cu filmul Elizabeth, în care o interpretează pe însăşi regina Elisabeta. Regizată de Shekhar Kapur, producţia a închis toate gurile rele (comentariile acide priveau faptul că unul dintre cele mai glorioase momente din istoria Marii Britanii este transpus pe ecran de un indian cu ajutorul unei australience) şi i-a adus lui Blanchett o nominalizare la Oscar (a pierdut în faţa lui Gwyneth Paltrow pentru Shakespeare in Love) şi un premiu BAFTA pentru cea mai bună actriţă într-un rol principal. Efectul filmului asupra carierei lui Blanchett a fost hotărâtor: dintr-o cvasi-necunoscută la nivel mondial a ajuns o actriţă de care erau interesaţi cei mai importanţi producători şi regizori.

Au urmat un rol scurt în Talentatul domn Ripley în 1999 şi unul mai important în Soţul ideal/The Ideal Husband, ecranizarea după Oscar Wilde aleasă ca film de închidere pentru festivalul de la Cannes. Cate Blanchett îşi diversifică rolurile abordate în thrillerul supranatural The Gift/Prezicere fatală, în care împarte ecranul cu Keanu Reeves, apoi în The Man Who Cried/Omul care a plâns (interpretează o dansatoare de origine rusă).

În 2001 îi apar nu mai puţin de patru filme: e pe afişul lui Ştiri de acasă/The Shipping News, alături de Kevin Spacey şi Julianne Moore, călătoreşte iarăşi în trecut pentru drama Charlotte Gray şi apare în rolul angelicei Galadriel în Stăpânul inelelor: Frăţia inelului (începutul celei mai profitabile trilogii a tuturor timpurilor). Dar rolul nostru favorit din acel an este cel din Bandiţi, unde împarte ecranul (şi patul) cu Bruce Willis şi Billy Bob Thornton. Pentru acest film Cate Blanchett a obţinut o nominalizare la Globul de Aur pentru rol secundar.

Până în 2005, când obţine Oscarul pentru rolul lui Katherine Hepburn din Aviatorul, Cate Blanchett mai apare în Haven, filmul neamţului Tom Tykwer co-scris de Krzysztof Kieślowski, în thrillerul western The Missing, alături de Tommy Lee Jones, în Coffee and Cigarettes al lui Jim Jarmusch, joacă rolul titular din biopicul Veronica Guerin şi are un rol consistent în cel de-al patrulea film al lui Wes Anderson, Steve Zissou: Cel mai tare de pe mare.

Apariţia electrică din The Aviator îi aduce o mulţime de nominalizări şi, în 2005, îşi aude numele strigat pe scena teatrului Kodak în timpul galei de decernare a premiilor Oscar: Cate Blanchett câştigă prima (şi, să sperăm, nu ultima) statuetă Oscar din carieră pentru rolul lui Katherine Hepburn din Aviatorul, filmul regizat de Martin Scorsese cu Leonardo DiCaprio în rolul magnatului Howard Hughes. Tot în 2005 îşi încearcă puterea în producţie: joacă rolul principal, pe cel al unei foste dependente de heroină, în filmul Little Fish, produs de compania fondată alături de soţul Andrew Upton, Dirty Films. Interpretarea ei a impresionat Institutul Australian de Film, echivalentul Academiei americane, care îi acordă premiul pentru Cea mai bună actriţă în rol principal.

Joacă alături de Brad Pitt în apreciatul Babel al lui Alejandro González Iñárritu şi experimentează unul din eşecurile carierei în The Godd German, filmul lui Steven Soderbergh inclus în competiţia festivalului de la Berlin în 2006. Mai primeşte o nominalizare la Oscar pentru rolul Sheba Hart din ecranizarea Jurnalul unui scandal/Notes on a Scandal şi joacă din nou rolul reginei Elisabeta în Elizabeth: The Golden Age, care îi aduce încă o nominalizare la Oscar, de această dată pentru rol principal. Interpretarea agentei Irina Spalko din Indiana Jones şi regatul craniului de cristal bifează un mega-succes financiar pentru CV-ul ei şi probabil o confirmă pentru un alt rol negativ, cel din Hanna, filmul cu Saoirse Ronan lansat chiar astăzi pe marile ecrane din ţară.

Ce urmează pentru Cate Blanchett? Revenirea în rolul reginei elfilor, Galadriel, în cele două The Hobbit regizate de Peter Jackson şi un proiect mult mai personal: Cancer Vixen: A True Story, bazat pe Vixen, autobiografia
desenatoarei Marisa Acocella Marchetto, care, colaboratoare a revistelor Glamour şi The New Yorker, nu renunţă la stilul exclusivist de viaţă şi nici la planurile de nuntă când descoperă că are cancer la sân. În acest moment nu se ştie cine va regiza filmul, dar noul proiect are un potenţial impresionant pentru Blanchett: oare îi va aduce un nou Oscar?

Care e rolul tău preferat din cariera actriţei?

Părerea ta

Spune-ţi părerea
legolas05 pe 17 iunie 2011 11:42
imi place foarte mult cum joaca Cate Blanchett,este una din actritele mele favorite
Gebeleizis pe 17 iunie 2011 11:48
Una dintre actritele mele favorite! M-a impresionat prestatia ei din Aviatorul.
kakapiciu pe 17 iunie 2011 11:58
Rolul meu preferat din cariera lui Cate Blanchett este Galadriel din Stăpânul inelelor: Frăţia inelului.
Horia pe 17 iunie 2011 18:06
Cum de nu mentionati I'm Not There in care joaca excelent o portiune a vietii lui Bob Dylan si The Curious Case of Benjamin Button, un alt succes pentru ea?
xerses pe 17 iunie 2011 22:49
Mi-a placut in Hanna.
Sorin87 pe 17 iunie 2011 23:01
Este o actrita desavarsita
enacheadriana43 pe 17 iunie 2011 23:12
Este extraordinara si o actrita completa !
zeno.marin pe 18 iunie 2011 01:16
Cate Blanchett - Pur si simplu imi place. No need to say more.
Nu ca ai da autorul vreun EURO pe parerea mea, dar mi se pare un articol interesant. Din cand in cand e "dolce et decorum" sa mai citesti un istoric al activitatii artistice a unui actor, fie si in sub forma de higlights (fara a fi o prezentare exhaustiva).

alex_il_fenomeno pe 18 iunie 2011 09:35
ea este una dintre cele mai bune actrite ce activeaza pe piata in prezent ! mereu fascineaza !
margott pe 5 noiembrie 2011 18:52
In toate filmele in care am vazut-o mi-a placut. E expresiva, convingatoare.
goldenleaves pe 17 mai 2013 19:52
Perfecta!

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells