Paul Negoescu, a doua oară nominalizat la Oscarul European

de Cinemagia în 28 Feb 2011
Paul Negoescu, a doua oară nominalizat la Oscarul European

Scurtmetrajul Derby, în regia lui Paul Negoescu, a fost nominalizat la Premiile Academiei Europene de Film, echivalentul european al Oscarurilor, gala de decernare de anul acesta urmând să aibă loc pe 3 decembrie la Berlin.

"Nominalizarea a venit ca urmare a câştigării Marelui Premiu la cel mai important festival de scurtmetraje din Marea Britanie, Festivalul de Film de la Bristol, care a înlocuit anul acesta Festivalul de Film de la Edinburgh pe lista festivalurilor eligibile pentru a nominaliza scurtmetraje la Premiile Academiei Europene de Film", se precizează într-un comunicat primit la redacţie.

Derby spune povestea unui tată care simte ca pierde controlul asupra vieţii fiicei lui, în momentul în care îşi pune problema că, la vârsta de 15 ani, fata lui ar putea întreţine relaţii sexuale cu prietenul ei.

Succesul producţiei este cu atât mai mare cu cât filmul a fost realizat 100% independent, fără susţinerea Centrului Naţional al Cinematografiei, din fonduri proprii obţinute din vânzarea unui autoturism, premii câştigate la alte festivaluri şi implicarea unei echipe entuziaste. Filmul a avut premiera mondială la cea de-a 60-a ediţie a Festivalului de Film de la Berlin şi a mai fost selectat la peste 40 de festivaluri din întreaga lume.

Premiile Academiei Europene de Film sunt decernate anual începând din 1988 şi sunt destinate producţiilor cinematografului european. Academia numără peste 2300 de membri specialişti în cinematografie, iar preşedintele Academiei este regizorul german Wim Wenders.

Negoescu a mai fost nominalizat în 2009 la premiile EFA cu scurtmetrajul Renovare şi tot la aceeaşi categorie au mai fost nominalizaţi în anul 2004 Cristi Puiu cu scurtmetrajul Un cartuş de Kent şi un pachet de cafea şi Cristian Nemescu cu filmul Poveste la Scara C.

Totodată, prin premiul obţinut la Festivalul de la Bristol, scurtmetrajul a devenit eligibil pentru o nominalizare la adevăratele premii Oscar, înscriindu-se pe lista scurtă a posibililor nominalizaţi la Premiile Academiei Americane de Film din 2012.

Deşi reprezintă România la premiile EFA, Derby nu se numără printre cele cinci scurtmetraje nominalizate la ediţia de anul acesta a premiilor Gopo, Oscarurile româneşti.

Părerea ta

Spune-ţi părerea
Sync pe 28 februarie 2011 17:36
felicitari

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells