Jessica Lange, malefică în American Horror Story: Asylum

de Gloria Sauciuc în 20 Oct 2012
Jessica Lange, malefică în American Horror Story: Asylum

American Horror Story a început cu un subiect în genul gotic (autori au fost Murphy şi Brad Falchuk): bebeluşi posedaţi, conflicte între fantome, iubiri şi despărţiri dramatice tot între fantome, demoni - tot ce le trecea prin minte autorilor era justificat prin prisma subiectului - cine are nevoie de explicaţii când e vorba de supranatural?

În cel de-al doilea sezon "American Horror Story: Asylum", lansat de televiziunea prin cablu FX pe 17 octombrie, efectele speciale aduc o scuză şi mai bună pentru excentricităţi, sunt de părere cei de la indiewire - acţiunea este plasată într-un spital de psihiatrie, Briarcliff Manor. Materialul de mai jos conţine spoilere.

O pereche proaspăt căsătorită (actorii Adam Levine şi Jenna Dewan), cu o stranie curiozitate faţă de locurile bântuite, vin să viziteze Briarcliff Manor, pentru că - se pare - e în topul celor mai sinistre locuri bântuite din America. Cu un scenariu semnat Tim Minear (autorul scenariului primelor două episoade din sezonul întâi) şi în regia lui Bradley Buecker, sezonul începe într-un spital de boli mentale, ai cărui locatari sunt desăvârşit de înspăimântători, chiar dacă nu neapărat cazuri plauzibile: prima este microcefalica Pepper (Naomi Grossman), care - deşi pare nevinovată (oferă o floare ziaristei care îi vizitează, jucată de Sarah Paulson) - este o asasină fără scrupule: a ucis şi a tăiat urechile bebeluşului surorii ei, după cum explică sora Mary Eunice (Lily Rabe).

Jessica Lange apare în rolul Surorii Jude - directoarea spitalului, care îşi terorizează subordonaţii, iar pacienţilor să le administreze corecţii fizice şi tunsori jignitoare. Sora Jude este interesată de monseniorul Timothy Howard (Joseph Fiennes), un alt membru al staff-ului instituţiei. Pe Wendy (Clea DuVall), o lesbiană, o constrânge cu ameninţările de a-i dezvălui relaţia.

Jessica Lange, în rolul surorii Jude, pune la cale experimente fără anestezie pe pacienţi pentru a descoperi o "localizare biologică" a răului...

Dacă personajul lui Lange domină scenariul, alte figuri o completează: Chloe Sevigny în rolul nimfomanei Shelley, James Cromwell în rolul savantului nebun Arthur Arden. "Ce visuri mari avem pentru locul ăsta!", îi declara sora Jude ziaristei Lana, care îi vizitează, înainte să-şi dea seama că aceasta nu are de gând să-i facă publicitate. Însă planurile Surorii Jude pentru azilul de nebuni sunt de-a dreptul sinistre - crede că ideea de boală psihică e doar un sinonim cu păcatul - iar unii dintre acoliţii ei pun la cale experimente fără anestezie pe pacienţi pentru a descoperi o "localizare biologică" a răului. Aşa că nici oamenii credinţei (sora Jude), nici oamenii de ştiinţă (savantul Arthur Arden) nu sunt oameni de încredere la azilul Briarcliff.

Protagonistul Kit Walter (Evan Peters) este ori un ucigaş în serie, ori o victimă a justiţiei acuzată pe nedrept. Spectatorul va decide. Aşa că nebunia (sau sănătatea mintală) va fi foarte greu de împărţit între pacienţii azilului şi cei care îl conduc...

Sezonul doi aduce o schimbare de decor şi personaje noi (chiar dacă unele se păstrează, printre ele şi Jessica Lange), şi chiar o altă plasare în timp. Noul sezon nu se limitează însă la o singură îmbunătăţire: e şi o variaţiune de la prima serie, a cărei poveste nu lăsa loc de continuări, ci avea nevoie să pornească din nou de la zero şi să descopere un nou gen de horror.

Părerea ta

Spune-ţi părerea
radu3455 pe 20 octombrie 2012 13:55
abia astept sa-l vad:X
alex_il_fenomeno pe 20 octombrie 2012 14:46
sigur va confirma pentru genul in care se incadreaza!
IchigoWolf pe 20 octombrie 2012 18:11
Am vazut primul episod al acestui sezon (AHS:A) si trebuie sa spun ca mi se pare (in opinia mea) extrem de reusit si de interesant , mai ales pentru o introducere . Ideea imi place foarte mult, personajele sunt si ele interesante , si ma bucur ca mai joaca si cativa actori din primul sezon ( care de asemenea a fost bun , insa este foarte posibil sa fie intrecut de acesta) . Abia astept sa vad ce urmeaza :).
clau45 pe 22 octombrie 2012 00:05
genial
Sebastian96 pe 29 octombrie 2012 21:15
A aparut primele doua episoade...incredibile :) atat si tema cat si actorii...
DiandraD pe 15 noiembrie 2012 12:19
The best ,tema e parca mai interesanta si captivanta decat primul sezon si important este ca apare si personajul lui Tate din primul sezon :) soooper,sper sa fie si sezonul 3:)
Sebastian96 pe 25 decembrie 2012 14:04
Iubesc serialul si acest sezon...!
romy38 pe 8 ianuarie 2013 15:56
American Horror Story: Asylum ...m-a surprins placut sa vad ca se poate face ceva mai bun ca primul sezon am crezut ca sezonul 1 e tare... m-am inselat......un serial foarte bun .
Tyybi1 pe 2 mai 2016 21:24
Un articol foarte interesant!

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells