Interviu cu Dragoş Bucur, eroul romantic de pe Titanic

de Gloria Sauciuc în 17 Oct 2012
Interviu cu Dragoş Bucur, eroul romantic de pe Titanic

Actorul român Dragoş Bucur a intrat în pielea liderului unei bande de letoni în mini-seria Titanic, difuzată în primăvara acestui an în 86 de ţări, având un întreg episod (din patru ale producţiei) dedicat poveştii sale. El a jucat rolul lui "Peter the Painter", un personaj ce activa în lumea interlopă a Londrei de început de secolului XX, care se îmbarcă pe Titanic. Deşi un delicvent în viaţa reală, Peter este idealizat în film, scenaristul făcând din el un erou romantic.

Mini-seria este o dramă TV de epocă a producătorului Nigel Stafford-Clark, cu un scenariu de Julian Fellowes. Ea marchează aniversarea a o sută de ani de la dezastrul Titanic-ului de pe 15 aprilie 1912, portretizând întreaga societate prin prismă celor aflaţi la bord, spunând poveştile diferitelor personaje, unele reale altele de ficţiune, din diverse pături sociale. Firele epice sunt dezvoltate şi întrepătrunse în decursul primelor trei episoade, fiecare din ele atingând punctul culminant în momentul în care navă începe să se scufunde. Cel de-al patrulea - şi ultimul episod - leagă firele epice între ele, dezvăluind publicului cine va supravieţui şi cine nu.

Peter the Painter, după cum era supranumit personajul lui Dragoş Bucur, era liderul unei bande de letoni care, la începutul secolului XX, activa în lumea interlopă a Londrei. După asediul din Sidney Street din 1911 (o confruntare sângeroasă cu poliţia), Piaktow a devenit un anti-erou al cartierului East End din Londra, care a reuşit să nu fie niciodată prins. Mai mult, nu există dovezi sigure că persoana a trăit cu adevărat. În 1988, însă, pe baza cercetărilor în arhivele KGB-ului, istoricul Philip Ruff - specializat în istoria mişcării anarhiste - a sugerat că Peter the Painter ar fi Gederts Eliass, un pictor leton implicat în Revoluţia din 1905 din Rusia, exilat în Europa. Eliass s-ar fi întors la Riga după Revoluţia din 1917. Arma pe care se crede că ar fi folosit-o Peter the Painter la Sidney Street, un pistol german tip Mauser C96, a fost numită după el - "Peter the Painter", în special în Irlanda în timpul Războiului de Independenţă.

Dragoş Bucur a povestit pentru cititorii Cinemagia despre experienţa sa pe puntea noului Titanic, unde l-a întâlnit - printre alţii - pe Toby Jones, dar şi despre mulţimea de noi proiecte care îl aşteapă anul acesta.

Personajul tău, fie el fictiv sau real, nu este menţionat ca pasager pe Titanic. E drept că Peter The Painter ar fi dispărut cam în aceeaşi perioadă cu naufragiul. Din ce ai discutat cu realizatorii, ce anume i-a determinat să aducă pe Titanic acest personaj?

Dragoş Bucur:Sunt foarte puţine personaje din serial despre care se ştie că au fost într-adevăr pe Titanic, vorbim totuşi de ficţiune. Am înţeles că proiectul acesta era în mintea producătorilor de mulţi ani şi au aşteptat momentul împlinirii a 100 de ani de la accident pentru a-l realiza, dar că scenariul este în întregimea opera scenaristului care se bucură în prezent de un mare respect după succesul cu Downton Abbey, aşa că trebuie să aranjaţi un interviu cu el pentru a afla povestea apariţiei personajului meu (zâmbeşte - n.red.).

Proiecte noi

Dragoş Bucur: "Am terminat de curând filmările pentru The Fear, un serial pentru Channel 4. În The Fear sunt Marin, mafiot albanez, unul dintre conducătorii grupării albaneze.

Aştept să semnez pentru două noi proiecte - un film în Germania şi altul în SUA, iar în noiembrie plec la Budapesta pentru a turna 40 de scurtmetraje pentru un canal nou de filme, ce se va lansa curând în România"...

Personajul tău e şi el un imigrant, ca mare parte dintre pasagerii Titanicului care au sfârşit tragic, sau ca protagonistul din Titanic-ul lui James Cameron. Ce înseamnă pentru tine să joci un imigrant, în condiţiile în care eşti un est-european - considerând implicit că mare parte dintre emigranţi erau est-europeni (personajul tău e un leton)?

Dragoş Bucur: Est-europeni sau ruşi, asta am să joc în afara ţării, ceea ce poate fi un avantaj enorm dacă ştiu cum să gestionez asta. Nu caut şi nu am şanse să încep să joc englezi, irlandezi sau americani, din cauza problemelor de accent. Pentru acest rol producătorii căutau pe cineva de trei luni...

Personajul tău este idealizat în film, aşa cum şi Peter The Painter era idealizat la vremea lui, spunându-se că are o agendă politică şi că luptă pentru libertate. De ce crezi că s-au născut - de-a lungul istoriei - eroi din astfel de personaje, discutabile din punct de vedere moral?

Dragoş Bucur: Oamenii au nevoie de eroi, dar au nevoie şi să îşi recunoască fricile, dorinţele şi idealurile în diverse personaje, fie că vorbim de personaje din viaţa reală sau de personaje de film. Asta cred că este Peter the Painter şi asta am încercat şi eu să fac în Titanic!

Personajul tău întruneşte caracteristicile unui erou romantic, un fel de Robin Hood, un delincvent, dar care dovedeşte nobleţe morală - îşi pune viaţa mai prejos pentru a-i salva pe ceilalţi. Care e trăsătura cheie în jurul căreia ţi-ai construit personajul?

Dragoş Bucur: Este un "anti-erou", este genul de personaj după care actorii aleargă, e rău, dur, îndrăgostit, salvator, bun până la final, misterios...

Care e replica definitorie pentru personajul tău?

Dragoş Bucur: "Let the downtroden cringe for the lash of their masters"! (Să se încovoaie cei obidiţi sub laţul stăpânului - n.red.). Glumesc, asta este o replică pe care nici englezii cărora le-am cerut ajutorul nu au ştiut să o explice (zâmbeşte - n.red.), e cea mai dificilă replică pe care am spus-o vreodată! Cred că definitorie pentru personajul acesta a fost momentul în care îl salvează pe italian de la înec; acesta îi spune că este un om bun, iar Peter neagă deşi tocmai făcea un gest altruist...

Cum a fost să fii pe acelaşi platou cu Toby Jones? Ce poţi spune de maniera lui de lucru pe platou. Ai învăţat ceva de la el?

Dragoş Bucur: Toby Jones este ca toţi marii actori pe care i-am cunoscut, modest şi generos. Aproape în fiecare seară ieşeam câţiva actori la restaurant şi am putut discuta despre actorie, sindicate, impresari şi cam despre tot ce mişcă în lumea cinematografiei, a fost o experienţă interesantă!

Care e diferenţa între a juca într-un serial şi a juca într-un lungmetraj (un monteur ar spune că se face totul pe bandă rulantă, că nu e timp să finisezi montajul, dar ce spune un actor)?

Dragoş Bucur:Acest proiect a fost filmat în regim de film de lungmetraj, problema cea mai mare a fost păstrarea coerenţei personajului din cauza tipului de montaj, uneori filmam aceeaşi secvenţa de două-tri ori diferit pentru că trebuia să apăra altfel în fiecare episod.

În ce a constat proba pentru rol şi cum ai ajuns să joci acest personaj?

Dragoş Bucur:Am fost în Londra pentru a semna contractul cu Agenţia de impresariat cu care care lucrez acum şi pentru o audiţie; seara am luat avionul înapoi spre casă, iar când am aterizat în România am văzut un mesaj prin care eram invitat la o probă pentru Titanic. A doua zi m-am urcat iar în avion şi m-am întors în Londra... Proba a fost cu una dintre secvenţele de pe punte, în prezenţa regizorului şi a unuia dintre producători.

În ce proiecte de film eşti momentan implicat? Ce vei mai filma anul acesta? Dar în 2013?

Dragoş Bucur: Am terminat de curând filmările pentru The Fear, un serial pentru Channel 4. În The Fear sunt Marin, mafiot albanez, unul dintre conducătorii grupării albaneze. Curând va fi lansat Ho-ho-ho 2, o producţie Mediapro; aştept să semnez pentru două noi proiecte - un film în Germania şi altul în SUA, iar în noiembrie plec la Budapesta pentru a turna 40 de scurtmetraje pentru un canal nou de filme, ce se va lansa curând în România.

Scurtmetrajul Sink, produs anul acesta de "Actoriedefilm.ro" a fost achiziţionat de canalul tv HBO şi va fi difuzat pe 1 decembrie 2012. Cu cei 30 de cursanţi ai Şcolii "Actoriedefilm.ro" am turnat anul acesta şi lungmetrajul Love Building, în care joc alături de Dorian Boguţă şi Alexandru Papadopol, şi care se va lansa în februarie 2013. Pe 29 noiembrie începe seria a 6-a a Şcolii, unde îmi voi relua activitatea... didactică.

Părerea ta

Spune-ţi părerea
truesensation pe 17 octombrie 2012 13:15
Super ...imi place foarte mult Dragos Bucur si abia astept sa vad ep cu el
alex_il_fenomeno pe 28 noiembrie 2012 12:48
ceva ce suna chiar foarte bine. de abia astept sa vad!

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells