Impresii de la vizionarea celor 16 minute de Avatar

de Gloria Sauciuc în 23 Aug 2009
Impresii de la vizionarea celor 16 minute de Avatar

Vineri a fost Avatar Day chiar şi în România. Am ajuns cu 20 de minute înainte de începerea proiecţiei, la Hollywood Multiplex. Nu era încă foarte mare agitaţie. În sala era deja Irina Margareta Nistor, care a şi vorbit înainte de proiecţie. Aşteptarea mea nu era foarte tensionată, după ce văzusem de mai multe ori trailerul, lansat cu o zi înainte. Ştiam la ce să mă aştept.

Apple.com avusese exclusivitate de câteva zeci de minute pentru difuzarea trailerului şi, la ora anunţată de lansare, era deja blocat de miile de fani din toată lumea, care aşteptau primele imagini video din filmul lui James Cameron.

La puţin timp după deblocarea site-ului, trailerul filmului Avatar a devenit repede Cel mai vizionat clip pe Apple.com (conform declaraţiei făcute pentru Variety).

La ora 19.10, vineri, s-a dat drumul proiecţiei la Hollywood Multiplex. Un mesaj de punere a ochelarilor 3 D, apoi iată-l vorbind pe James Cameron, unul dintre marii maeştri ai SF-ului (să nu uităm că el este regizorul primelor două filme Terminator, al clasicului Aliens din '86 şi al producţiei The Abyss). Cameron ne-a avertizat că ceea ce vom vedea sunt nişte extrase din film, alese în aşa fel încât să nu divulge momentele importante ale poveştii sau intriga...


În prima secvenţă l-am văzut pe soldatul paraplegic Jake Sully (Sam Worthington) apropiindu-se de colonelul Quaritch (Stephen Lang), care îşi instruieşte soldaţii ajunşi pe ostila planetă Pandora. Îi avertizează ca treaba lui este să-i menţină în viaţă. Dar că nu va reuşi. Nu fără ajutorul lor. Îi atenţionează că Na'vi sunt foarte greu de ucis, că au scheletul cu fibre de carbon, şi că orice ţâşneşte, se târăşte prin noroi sau există dincolo de geamurile bazei militare de pe Pandora, e gata să-i omoare. Şi mai ales că aerul Pandorei este toxic. Provoacă moartea instantanee, odată inhalat.
 

În a doua secvenţă o vedem pe Sigourney Weaver (Dr Grace Augustine) instalându-l pe Jake într-o capsulă. Sunt în laboratorul dedicat cercetării, condus de personajul lui Sigourney Weaver. Odată încapsulat, activitatea cerebrală a lui Jake e redată pe o platformă portabilă. Tot acum se face transferul conştiinţei lui Jake într-un corp de Na'vi, aflat tot în laborator. Este vorba despre Avatarul său, care îi va permite să se infiltreze pe Pandora. Jake se trezeşte în corpul extraterestru, înalt de 3 metri, capabil să-şi mişte picioarele. Îşi pierde echilibrul, îşi revine, răstoarnă cu coada aparatura din laborator, într-o secvenţă hilară. Iese în fugă din laborator, ca să exploreze împrejurimile, ca un copil nerăbdător. Mimica acestor computer generated fiinţe extraterestre Na'vi este foarte realistă (tehnica utilizată: motion capture), mişcările însă nu se fac în timp real, uneori am avut senzaţia mişcării "în trei timpi".

Cea de-a treia secvenţă e într-un peisaj luxuriant - în jungla de pe Pandora. Jake şi Dr. Grace Augustine sunt în avatarul lor (probabil Na'vi capturaţi). Acum i se face practic instructajul lui Jake. Aflat în faţa unei creaturi imense, un fel de rinocer preistoric, cu un penaj un pic cam colorat, Jake trebuie să înveţe cum să reacţioneze. Jake se arată impulsiv, neînfricat, încrezător acum că noul corp îi conferă mobilitatea pe care o pierduse. Animarea junglei şi a creaturilor e similară cu ce văzuserăm în King Kong-ul lui Peter Jackson. O creatură şi mai mare decât rinocerul îi face pe Avatari să fugă. Jake este urmărit. Se ascunde sub nişte rădăcini de arbori, dar mastodontul sfâşie ascunzătoarea şi e gata să-l înhaţe pe Jake. Nu ştim cum se termină secvenţa, pentru că se face cut şi trecerea la alt moment.

A patra secvenţă - Jake, tot în Avatarul său, este atacat de un soi de creaturi de conformaţia unei pantere, dar mult mai mici. Este salvat de Naytiri (Zoe Saldana), o Na'vi adevărată. Ea alungă vietăţile, după ce omoară câteva, cu mişcări rapide. Stinge torţa pe care o avea Jake, şi jungla în jurul lor, odată ce întunericul e adânc, devine fluorescentă, fermecătoare. Naytiri îi reproşează că - făcând atâta zgomot şi lumină a atras vietăţile, care nu meritau să moară.
"E vina ta" îi spune furioasă, de mai multe ori, cu o mimică foarte realistă (un termen îndepărtat de comparaţie ar fi Beowulf). Întrebată de ce, totuşi, l-a salvat, ea spune că a simţit că el are o inimă curajoasă. Latura romantică a filmului se pare că din acest moment începe să capete contur. În secvenţele ce urmează nu mai apar oameni, doar Na'vi şi creaturi de pe planeta Pandora, încât ai senzaţia că urmăreşti un desen animat foarte ingenios.


În a cincea secvenţă, Jake este însoţit de Naytiri şi alţi Na'vi, care se pare că l-au adoptat. El trebuie să treacă un test al nativilor de pe Pandora - să-şi câştige propria creatură zburătoare, un fel de pterodactil preistoric. Creatura care îi e hărăzită îl va ataca. Jake trebuie să încalece pterodactilul, apoi să-l piloteze. Încurajat de Naytiri, reuşeşte, deşi îmblânzirea zburătoarei e foarte dificilă.

Ultima secvenţa - Jake, tot în avatarul său, luptă alături de Navi împotriva oamenilor.

Concluzia mea după cele 16 minute de vizionare? Nu o să numesc "revoluţionar" ceea ce a realizat Cameron, ci doar îmbunătăţire a tehnicii performance/motion capture şi viziune perfectată în urma filmelor SF văzute, de-a lungul timpului, de regizor. Mă întreb cât de ştiinţifică este explicaţia transferării conştiinţei umane într-un corp de Na'vi, astfel încât ideea cu avatarul să fie credibilă? (Până la urmă se putea recurge și la ideea din comics-urile Spider-Man, mai exact cea cu The Lizard. Fost chirurg, rămas fără o mână într-o explozie, şi-a injectat ADN de şopârlă, mâna i-a crescut la loc, dar a şi început să se transforme în şopârlă. Din ce am văzut în preview-ul la Avatar, lui Jake nu i se injectează ADN de Na'vi. Mă rog, până pe 18 decembrie voi avea timp să fac tot felul de supoziţii pe această temă.)
Avatar va încheia frumos în decembrie un an foarte bun pentru S.F. Cred că, dincolo de computer generated images, Cameron va veni şi cu o poveste pe măsură, astfel încât filmul său să nu fie doar spectaculos, ci şi unul cu adevărat remarcabil.

Dacă te-ai afllat printre cei care au câştigat o invitaţie la Avatar Day din partea Cinemagia, scrie-ne impresiile tale despre acest preview al filmului.

 

 

Părerea ta

Spune-ţi părerea
noname pe 23 august 2009 16:01
District 9 e spectaculos ca efecte speciale reale si are o poveste foarte ingenioasa ,avatar lasa de dorit sincer :(
tv pe 23 august 2009 16:30
Avatarurile Na'vi nu sunt capturate, sunt clonate sau crescute in laborator oricum. Si e explicat cum e transferata memoria pe undeva printr-un preview dar mi-e lene sa caut...
kensu pe 23 august 2009 16:51
faza cu transferarea constiintei in alte trupuri e veche.e folosita in seriale ca stargate sg 1,farscape si nu numai.sincer nu stiu de ce majoritatea care a vazut trailer ul spune ca nu e cine stie ce,ca se astepta la mai mult etc.in loc sa apreciem povestea care o s o vedem pe 18 decembrie efectele speciale care sunt "o adiere pentru imaginatia iubitorilor de scifi,fantasy si horror" ne apucam toti sa criticam ca si cum noi suntem cei mai buni si cameron nu ne a indeplinit asteptarile.eu zic ca o sa ne aduca o poveste extrem de interesanta si filmul o sa se numere printre cele ami bune sf uri/fantasy de anul acesta.poate ca va dezamagit asteptarile tuturor cand ati vazut trailerul dar ganditi va cata munca a fost la realizarea acestui film ,cata imaginatie.normal ca nu putea sa fi totul 100% original ,normal ca s o fi inspirat din alte film sf/fantasy.nu exista serial/film sf care sa nu se fi inspirat dupa altele copiind elemente care le au integrat pentru propriul scenariu.e foarte greu sa faci ceva original dar cu toate acestea eu spun si e doar parerea mea ca filmul asta o sa ramana in mintea cititorilor/fanilor de sci fi/fantasy/horror ca ceva cu adevarat remarcabil ceva plin de culoare .eu v am zis parerea mea.uitati va la film apoi criticati l .
gabi12 pe 23 august 2009 17:59
ma NONAME....am vazut district 9 si e o porcarie....fara final
AbuZ1V pe 23 august 2009 18:43
din ce am vazut in trailer si ce ziceti voi mie mi se pare ca va fi un film cu adevarat reusit si Kensu la mai toate filmele toti zic ca se asteptau la mai mult se putea mai bine si tot de astea majoritatea filmelor la care zik alti ca se putea mai mult sau ma asteptam la mai mult au fost exceptionale dar mai nou se pare ca prea multa lume sunt critici de filme ..
AbuZ1V pe 23 august 2009 18:44
A si am Uitat sa zik ca sunt de acord cu tine :P ai foarte mare dreptate
eko pe 23 august 2009 18:58
Am fost la cele 16 minute si zic ca a fost incredibil , ce grafica superb.
Eu zic ca o sa fie un super blockbuster abia astept sa vad filmul in decembrie.

Mavone pe 23 august 2009 19:07
Filmul excelează prin peisajele create de FX. Era logic că fiind o producţie James Cameron să exceleze în aceste capitole, însă de la aceste lucruri până la a afirma că este o experienţă 3D ieşită din comun este o cale lungă. Ţinând cont că majoritatea filmelor 3D până-n momentul de faţă nu au avut cine ştie ce buget, iar desenele animate le eliminăm din start, era şi normal să fie net superior (după cum spuneam, numai numele regizorului ne făcea să ne gândim la asta) însă pe mine nu m-a făcut nici să aplaud la sfârşit, nu m-a făcut nici să-l doresc să-l văd din nou cum afirmau diverşi, şi nici nu mă face să număr zilele până la apariţia filmului.

Înţeleg că iar o să vină "self-righteous bastardsii" cu o gargară în care o să arunce cuvinte din care să reiasă că pentru ei contează jocul actoricesc, povestea şi alte lucruri care să-i facă să aibă o părere bună despre ei, însă asta nu scuză faptul că vânzarea filmului ca unul 3D nu a impresionat. Probabil aşteptările mele au fost prea mari, din cauza şi din nou mă repet, a regizorului.

Cele 20 de minute au fost aparte, m-au făcut să mă gândesc la universul Warcraft şi am realizat, ceea ce era evident, că într-un final va fi un bătălie epică care să rivalizeze cu cea din Return of the King, au fost nişte peisaje uimitoare în care puteau fi găsite nişte culori foarte vi, însă 3Dul şi iar mă leg de acesta, a cam lipsit.

Un film ce va fi un hit comercial, un film ce probabil va intra-n istorie din cauza acestui fapt, un film de James Cameron, însă cel mai probabil, nu o realizare din punct de vedere a tehnicii cinematografiei.

Până la apariţia Avatar, prefer să număr zilele până când ajunge în România "Inglorious Basterds".

noname pe 23 august 2009 20:24
ma Gabi trebuie sa intelegi D9 ,ori a-ti place ori nu,tu esti din categoria celor care zic nu,sincer mi se rupe ...
vlad pe 23 august 2009 20:30
Din trailer nu mi se pare ceva deosebit. Se vede ca s-a investit mult in efecte speciale, dar scenariul nu mi se pare deosebit. Plus ca zici ca e mai degraba desen animat. Am impresia ca filmul o sa aibe mult succes doar datorita marketingului...
cenusareasa5 pe 23 august 2009 21:41
Am vizionat cele 16 minute , si vreau sa spun ca prima impresie a fost ca este un film foarte reusit cu efecte de nota 10 !
jojo pe 23 august 2009 21:56
Ideea filmului este destul de originala, pana acum in toate filmele noi eram cei invadati de alieni, acum noi sintem invadatorii, iar din punctul asta de vedere trebuie sa fie interesant. In ceea ce priveste efectele speciale vor fi la inaltime, James Cameron nu a dezamagit niciodata la acest aspect. Am vazut cele 16 min. si este extraordinar de bine realizat. Trailer-ul de pe net nu spune nimic, vazut 3D e spectaculos!!!
Andu pe 23 august 2009 22:57
Ce vorbiti voi de scenarii,de poveste,cand nici nu a aparut filmul si nu poati sa vezi aceste detalii din trailer.E normal ca a facut trailer in care sa nu divulge partile cele mai bune din film,pentru ca numai avea farmec sa te duci sa il vezi la cinema daca stiai din trailer ce sa va intampla.Arata ca intr-un desen animat?ai vazut voi na'vi pe pamant?nu,atunci de unde sa ii scoata?trebuia sa ii bage cumva in film si decat cu costume jalnice,mai bine a realizat asa.
Filmul asta o sa sparga box office'ul cu siguranta si va ramane in istoria cinematografiei.
Ca sa fac o comparatie,o sa fie Crysis'ul cinematografiei,cam asa o sa creada multi.
Toti sunt se cred critici si defapt toata viata lor nu sau uitat decat la van damme si la bruce lee.Pace!

marius_em pe 23 august 2009 23:15
Imi place SF, imi displace mai tot ce tine de genul fantasy. Am mai vazut amestecul asta la Battlestar Galactica, un foarte bun serial SF, insa cu un final de genul "the wizzards did it". Sper sincer ca acest film sa fie doar SF.
Twiblack pe 23 august 2009 23:16
district 9 chiar este un film reusit...foarte originar, efectele sunt superbe, povestea foarte autentica ( eu am ramas cu impresia ca ar fi un inceput de Halo...parerea mea ). cat despre avatar nu pot sa bat cu apropo in nici o directie...majoritatea filmelor folosesc tehnologia prezenta pt a reda efectele speciale la un nivel cat mai ridicat, din ce am vazut in Avatar as putea comenta doar in directia pozitiva, cu o oarecare dezamagire in cazul in care atunci cand filmul va fi aparut si il voi viziona, sa raman cu un gust amar care trage un aer gen crysis, o animatie poate prea colorita pt un film de la care avem asteptari foarte mari...dar totul ramane in zadar pana la data respectiva, si nimeni nu poate lasa un cuvant bun sau rau despre aceasta productie ...
Dooku pe 23 august 2009 23:21
Sper totusi ca daca a facut faza asta cu cele 16 minute sa nu inceapa la fel ca in cazul altor filme, 1000 de trailerele, asa cum a fost cu T4 si in final cand te duci la cinematograf sa nu mai vezi ABSOLUT NIMIC nou...
Desi nu am fost la cinema sa vad cele 16 minute pot spune ca nici nu imi doresc mai mult ! Vreau sa traiesc clipa in cinematoraf ! nu sa ajung acolo sa zic "ah da, uite faza uite faza, sau ah stai ca trebuie sa vina ala sa il omoare ca am vazut pe net..."

calugaru pe 23 august 2009 23:33
sa sti tu ca district 9 ii chiar un film tare ...nu mam asteptat la asa ceva.nu cred ca avatar il va intrece doar cu niste oameni ce se fac navii si se razvratesc impotriva oamenilor
Andu pe 23 august 2009 23:52
sucre,e adevarat ca am vazut si eu un film cu cei doi,pentru ca toata lumea vazut,insa unii doar genul ala de film il aprecieaza si se dau zmei pe aici ca sunt mari cinefili.
Sunteti dezamagiti majoritatea deoarece aveti asteptari prea mari pentru un film si chiar daca filmul este unul bun,nu o sa fiti impresionati deoarece doreati mai mult,doreati imposibilul.

mosorvlad pe 24 august 2009 00:17
Ce pot sa spun este ca m-a impresionat efectele speciale, in rest atat nu vreau sa ii iau apararea la film sa spun ca este bestial ca o sa fie revolutionar etc. Mi-am luat teapa de la prea multe filme care ma asteptam sa fie extraordinare, si de la trilogia LOTR, numai dezamagiri peste dezamagiri. Vom trai si vom vedea ce o fi si de capu' la Avatar !
mosorvlad pe 24 august 2009 00:20
Sa nu intelegeti gresit cand am zis si de la trilogia LOTR, m-am referit ca filmele ce au aparut dupa LOTR au fost dezamagiri.
rog3r pe 24 august 2009 05:15
lumea are asteptari prea mari de la james cameron si e de inteles cum nu a mai scos un film de 10 ani , dar e cam greu sa bata titanicul ..... cred k va fi doar inca un film bun de-al lui dar nu ceva inovator ....
kensu pe 24 august 2009 08:34
AbuZ1V la ce te referi cand zici ca esti de acord cu mine?
kensu pe 24 august 2009 08:36
daca vreti sa vedeti un film sf cu adevarat impresionant uitati va la immortel ad vitam.e suuper
spartacus pe 24 august 2009 11:28
Am vazut traillerul pe Net si mi-a placut, desi ma temeam ca va fi o dezamagire. Din fericire, nu a fost asa, mi-a placut. Nu am vazut ceva cu adevarat impresionant si surprinzator cum a fost primul MATRIX (care m-a lasat perplex), dar cred ca va fi un succes. Nu stiu insa dak va depasi TITANIC, cum cum spun unii. De ce cred asta?... DIntr-un motiv foarte simplu - TITANIC a beneficiat de o coloana sonora de exceptie, care a completat si a contribuit major la succesul filmului. Parerea mea...
irina69 pe 24 august 2009 12:22
Frumos>>>>>>>>>>Multumesc.........o sa merg sa vad..........
Andu pe 24 august 2009 12:45
Cum puteti sa comparati Titanicul cu Avatar?un SF cu o Drama?Voi nu aveti minte,pe cuvantul meu.
Cine se crede zmeu si cinefil si nu este impresionat(cum zice el) si cred ca filmul e un ca*at,sa nu ne onoreze cu prezenta la cinema.

CosmyNarutO pe 24 august 2009 15:48
Avatar este un film care va bate din recordurile view-urilor dupa parerea mea, este un film exceptional cu un story-line foarte reusit.
kadajvs pe 24 august 2009 17:51
Cica Avatar va fi primul film 3D cu adevarat!!! Am citit presa din SUA si era acolo unu care zicea ca lui nu ii plac filmele 3D (ex Ice Age 3 sucks) dar cica a vazut 20 min din Avatar si a ramas impresionat si il lauda pe James Cameron
onebunie pe 24 august 2009 18:37
cred ca o sa fie frumos rau filmu asta...abia il astept ;))
lilia.cotet pe 25 august 2009 22:56
a fost nemaipomenit.
danny pe 13 octombrie 2009 09:49
e foaaaaaaaaaaaaaaaaarteeeeeeeeeeeee nassssssspaaaaaaaaaaaaaa
cyrilgeorge pe 15 noiembrie 2009 01:57
foarteeeee tareeeeeeeeeeeeee , ne vedem in cinema cand apare:D
Mihai pe 17 decembrie 2009 10:27
Nu am vazut cele 16 minute de care toata lumea vorbeste aici, dar am vazut trailerul de suficiente ori pe net sin promo-uri in salile de cinema incat il stiu pe de rost. Teama cea mare exista in ideea ca s-a facut atata tevatura pentru Avatar incat toti ne asteptam la mult mai mult decat cred ca o sa ne arate filmul intr-adevar. Sper sa ma insel.
Citisem mai devreme ca cineva s-a gandit la universul Warcraft. Daca intr-adevar nu au fost filme mai bune dupa LOTR nu pot sa stiu, imi plac mai multe genuri astfel incat sa nu pot face o delimitare, dar consider ca filmul Warcraft atunci cand o sa apara, acela va revolutiona intr-adevar cinematografia. Poate cine stie, se vor folosi efecte folosite in Avatar, LOTR, un 3D imbunatatit.
Pana atunci numar orele ramase pana la lansarea oficiala a Avatar-ului, fascinat fiind de J. Cameron ( zilele trecute am vazut The Abyss - fascinant - si ce a putut sa faca cu tehnologia de atunci ) si sper sa nu ne depaseasca asteptarile si sa fie cu mult peste. Presimt ca ceea ce ne-a aratat in trailer si ce au vazut ceilalti in cele 16 minute a fost just a scratch on the surface.

tldux pe 24 decembrie 2009 01:35
mi-ar fi placut la 14 ani
eu pe 17 ianuarie 2010 21:10
bai noname,mai uita-te odata la ambele filme,caci DISTRICT9 zici ca este documentar si nu iti da nici o lacrima,iar AVATAR iti cam da,si umple salile de cinematograf.
ionut let pe 10 martie 2010 15:47
eu cred ca avatarul este cel mai marfa film din toate timpurile nu de acea a fost votat si filmul nr. 1 in lume
andrei pe 10 martie 2010 15:50
super marfa
alex_il_fenomeno pe 21 ianuarie 2014 11:59
Un film de legenda... Ma bucur ca si-a lasat amprenta asupra tuturor.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells