Festivalul International de Film Transilvania se pregateste pentru a doua editie

7 Mar 2003
Festivalul International de Film Transilvania (TIFF) se pregateste intens pentru cea de-a doua editie, care se va desfasura la Cluj intre 23-31 mai 2003. Singurul festival international din Romania destinat exclusiv filmelor de lung-metraj, TIFF s-a bucurat anul trecut de un succes deosebit, reusind sa stranga la prima editie peste 9000 de spectatori si 150 de jurnalisti din tara si strainatate. Marele castigator al primei editii a fost filmul romanesc Occident, iar Premiul publicului a fost obtinut de No Man’s Land, castigatorul Oscarului pentru cel mai bun film strain in 2002.

Festivalul Transilvania isi va diversifica in acest an oferta. Pe linga sectiunile consacrate anul trecut (competitia deschisa cineastilor aflati la primul sau al doilea film, sectiunea SuperNova continind filme premiate in festivaluri internationale si proiectiile de la miezul noptii cu filme de groaza si fantastice), vor mai exista un program dedicat cinematografului american independent si un program dedicat filmelor nordice.

Juriul, compus – deocamdata - din personalitati ale cinematografiei internationale (selectionera Festivalului de Film din Rotterdam - Ludmila Cvikova, directoarea artistica a Festivalului de la Palm Springs (USA) - Alissa Simon) si din critici de film (Alex Leo Serban si Olivier Nicklaus de la saptaminalul parizian Les Inrockuptibles) va acorda 4 premii: Trofeul Transilvania (4000 $) pentru cel mai bun film, Premiul Special al Juriului (3000 $), Premiul pentru cea mai buna interpretare (1000 $) si cea mai buna imagine. Ca si anul trecut, spectatorii vor putea vota de asemenea filmul lor preferat, iar pelicula care va detine cele mai multe voturi va obtine Premiul Publicului.

Intre invitatii de onoare ai Festivalului se vor numara celebrul operator italian Vittorio Storaro, autorul imaginii la filme precum Ultimul Tango la Paris, Apocalipsul Acum, Confomistul, operatorul Ed Lachman, autorul imaginii mult-premiatului Far From Heaven si Walter Murch, detinatorul a 3 Premii Oscar, monteurul unor filme precum Nasul 1/2/3, Apocalipsul Acum, Conversatia, Pacientul Englez. In prezent, se duc negocieri pentru aducerea la Festival a unor alti invitati precum Alain Delon sau Kirk Douglas, precum si a regizorului Mike Figgis (cunoscut pentru Leaving Las Vegas). Un eveniment special il constituie proiectia cu acompaniament live a filmului mut DIN GROZAVIILE LUMII, regia Jeno Janovics, filmat in Cluj in anul 1920.

Comitetul de organizare al TIFF, format din Tudor Giurgiu (directorul festivalului), Mihai Chirilov (selectionerul filmelor) si Rik Vermeulen (director de organizare) intentioneaza si realizarea unui workshop pe teme de scenaristica si productie de film destinat regizorilor si producatorilor din Europa Centrala si de Est.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells