Ultima aventura a unei generatii...

de Emanuel Lazarescu în 7 Mar 2003
Ultima aventura a unei generatii...
Pentru ca pe data stelara 21032003,15 (adica 21 martie 2003) va aparea si la noi in tara Star Trek: Nemesis, cel mai nou film din seria Star Trek (si ultimul cu „generatia urmatoare”) m-am hotarat sa fac un mic „istoric” al acestui serial...

Voi incepe bineinteles cu, omul fara de care n-ar fi existat Star Trek.
Gene Roddenberry (1921-1991) a fost pilot si politist, dupa care s-a hotarat sa-si lase amprenta si in domeniul scenaristicii TV. El a vrut sa realizeze un serial in care sa-si expuna toate ideile sale umaniste, dar era constient ca actiunea nu se poate desfasura in prezent pentru ca lumea nu ar fi acceptat acest lucru. „Am inteles ca prin crearea unei lumi noi, cu reguli noi, mi-as fi putut exprima opiniile despre sex, religie, Vietnam, sindicate, politica si rachete intercontinentale. Si am facut-o in Star Trek; am transmis mesaje si toate s-au difuzat pe post”.

In ziua de joi, 8 septembrie 1966, ora 20,30 pe NBC debuta un nou serial: Star Trek (cunoscut acum sub numele de „seria originala”).
Seria originala insa n-a dus-o prea bine. Dupa doua sezoane s-a hotarat intreruperea filmarilor. Dar fanii si-au spus cuvantul trimitand sute de mii de scrisori producatorului, si astfel serialul a mai continuat cu un sezon, dupa care a fost intrerupt definitiv.
La numai un an de la intreruperea filmarilor, datorita reluarilor serialului, Star Trek a devenit foarte popular, fanii intalnindu-se in conventii si discutand despre serialul lor preferat.
Vazand acest lucru NBC-ul a dispus realizarea unui serial de animatie in care apareau personajele serialului dar si unele noi. Din pacate serialul nu s-a bucurat de succes si a fost si acesta intrerupt dupa 22 episoade... actiunea sa nu prea se adresa copiilor...
In 1977, dupa succesul filmului Star Wars, Paramount-ul s-a gandit ca o varianta Star Trek pentru marile ecrane ar putea fi un succes. Au avut dreptate...
Din 1966 si pana in ziua de azi au fost realizate 6 seriale (dintre care unul de animatie) si 10 filme de lungmetraj.
Iata cate ceva despre fiecare segment Star Trek...

1. Star Trek: Seria originala (1966-1969)
Nr. episoade: 79
Difuzat la noi in tara: Tele 7 abc.
Distributie: William Shatner (Capitanul James T. Kirk); Leonard Nimoy (Spock); DeForest Kelley (Doctorul McCoy); James Doohan (Scotty); George Takey (Sulu); Nichelle Nichols (Uhura); Walter Koenig (Chekov).
Ideea: In sec. XXIII Terra face parte din Federatia Unita a Planetelor – o alianta pasnica de lumi civilizate care a format Flota Stelara ce are menirea de a-si indrepta navele catre ultima frontiera a spatiului in descoperirea noilor forme de viata si noilor civilizatii.

2. Star Trek: Serialul animat (1973-1975)
Nr. episoade: 22
Difuzat la noi in tara: Tele 7 abc.
Distributia (voci) este aceeasi din seria originala.
Ideea: Continua aventurile echipajului de pe Enterprise in varianta putin comica.

3. Star Trek: Generatia Urmatoare (1987-1984)
Nr. episoade: 179
Difuzat la noi in tara: TVR1, B1TV (inca ruleaza)
Distributie: Patrick Stewart (Capitanul Jean-Luc Picard); Jonathan Frakes (Riker); LeVar Burton (Geordi La Forge); Michael Dorn (Worf); Gates McFadden (Beverly Crusher); Marina Sirtis (Deanna Troi); Brent Spiner (Data).
Ideea: Actiunea se petrece in secolul 24, la 80 de ani distanta de seria originala. Dispunand de efecte speciale net imbunatatite fata de seria originala serialul a devenit in scurt timp foarte popular atingand numarul de 20 de milioane de spectatori saptamanal.

4. Star Trek: Deep Space Nine (1993-1999)
Nr. episoade: 176
Difuzat la noi in tara: TVR1 (primele 3 sezoane dupa care a fost intrerupt)
Distributie: Avery Brooks (Capitanul Benjamin Sisko); Rene Auberjonois (Odo); Nana Visitor (Kira Nerys); Terry Farrell (Dax); Colm Meaney (O’Brien); Armin Shimerman (Quark).
Ideea: Deep Space Nine este o statie spatiala aflata in preajma unei gauri de vierme care uneste quadrantele Alfa si Gamma. In apropierea statiei se afla planeta Bajor care s-a aflat sub ocupatia cardassienilor, constructorii statiei. Federatia este trimisa pentru a se ocupa de aceasta statie spatiala si de a pastra pacea in acest punct al Galaxiei. In aceasta serie apare primul capitan negru din istoria serialului.

5. Star Trek: Voyager (1995-2001)
Nr. episoade: 172
Difuzat la noi in tara: TVR 2 (primele 2 sezoane dupa care a fost intrerupt)
Distributie: Kate Mulgrew (Capitanul Katheryn Janeway); Roxann Dawson (B’Ellana Torres); Robert Beltran (Chekotay); Robert Duncan McNeill (Parris); Ethan Philips (Neelix); Garrett Wang (Kim); Tim Russ (Tuvok); Robert Picardo (Doctorul).
Ideea: Nava Voyager trebuie sa urmareasca un grup de rebeli Maquis care se opun tratatului de pace cu cardasienii. Datorita unor imprejurari nefericite ambele nave sunt aruncate la marginile galaxiei si trebuie sa-si uneasca fortele pentru a gasi drumul spre casa. In aceasta serie apare pentru prima data drept capitan o femeie.

6. Star Trek: Enterprise (2001-pana in prezent)
Nr. episoade: 48 (pana in prezent)
Difuzat la noi in tara: B1TV (inca ruleaza)
Distributia: Scott Bakula (Capitanul Jonathan Archer); Jolene Blalock (T’Pol); Linda Park (Sato); John Billingsley (Doctorul Phlox).
Ideea: Serialul prezinta inceputurile explorarii spatiale, actiunea desfasurandu-se inaintea celei din seria originala.

Cam atat despre seriile Star Trek... vinerea viitoare vom discuta mai pe larg despre cele 10 filme, si mai ales depre ultimul, Star Trek: Nemesis, care va avea premiera pe 21 martie la Hollywood Multiplex din Bucuresti.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.

Cronică

jinglebells