CineTePrinde in “Legaturi periculoase”

de Cristina Popov (Joe) în 5 Oct 2006
CineTePrinde in “Legaturi periculoase”
Dintre toate ecranizarile romanului omonim al francezului Francois Choderlos de Laclos, Legaturi periculoase a lui Stephen Frears difuzata de Pro Cinema, pe 7 octombrie, incepand cu ora 22.00, este considerata cea mai extravaganta, dar si cea mai reusita. Cu o distributie remarcabila, reunindu-i pe Glenn Close, John Malkovich, Michelle Pfeiffer si Keanu Reeves, filmul aduce in prim-plan relatia dintre frumoasa, dar imorala marchiza de Meurteil si fostul sau iubit, cinicul viconte de Valmont.
Tesatura de intrigi amoroase si nu numai a Frantei baroce, cu dantelaria lor delicata, nu reuseste sa mascheze indeajuns o lume necrutatoare cu cei slabi. Iubirea este o slabiciune nepermisa, seductia o arma, iar dragostea o arta ce se cere in permanenta perfectionata. Acestea sunt regulile jocului in care cei care tin la principii pierd intotdeauna.
Trivia:
- Swoosie Kurtz, actrita care o interpreteaza pe Madame de Volage, a jucat-o si pe Dr. Greenbaum in Cruel Intentions (1999), versiunea moderna a filmului Legaturi Bolnavicioase. In ambele filme, Valmont isi seduce fiica.
- Romanul Les Liaisons dangereuses de Choderlos de Laclos a fost considerat atat de scandalos la aparitia sa, in 1782, incat atunci cand Regina Maria Antoaneta a achizitionat o copie pentru biblioteca personala a trebuit sa-i puna coperte negre, astfel incat nimeni sa nu-si dea seama despre ce carte este vorba.
- Buget : $14,000,000
- Box Ofice:  $34,700,000
- Premii:
OSCAR: Cele mai bine decoruri, Cele mai bune costume, Cel mai bun scenariu
CESAR – Cel mai bun film strain
BAFTA:
Glenn Close - Cea mai buna actrita
Stephen Frears - Cel mai bun regizor
Cea mai buna imagine, Cele mai bune costume
- Nominalizari:
OSCAR: Glenn Close - Cea mai buna actrita in rol principal
Michelle Pfeiffer - Cea mai buna actrita in rol secundar
Cea mai buna coloana sonora
Cea mai buna imagine
BAFTA – Michelle Pfeiffer  - Cea mai buna actrita in rol secundar  
Cel mai bun scenariu adaptat 
- Presa:
"Daca filmele ar fi facute sa fie opera de arta tangibile, atunci drama Dangerous Liaisons ar trebui agatata cu siguranta la Louvre, alaturi de alte capodopere”.  – efilmcritic.com

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells