Acelaşi personaj, actori de toate vârstele

de Gloria Sauciuc în 10 Apr 2009
Acelaşi personaj, actori de toate vârstele

Când, în calitate de agent de casting, ai în faţă o poveste care acoperă mai multe zeci de ani, iar protagonistul este urmărit de-a lungul timpului, trebuie să găseşti - de obicei - trei actori, de vârste diferite, care să se asemene şi să poată, în acelaşi timp, face faţă rolului. Machiajul ar fi un factor salvator, dar asta numai când trecerea e de la adult la persoană în vârstă. Kate Winslet în The Reader şi Cate Blanchett în Strania poveste a lui Benjamin Button sunt doar doua dintre cele mai recente şi reuşite exemple.

Ce te faci, însă, când protagonistul poveştii este un copil ori un adolescent, şi cea mai mare parte a filmului este urmărit la această fragedă vârstă? Trebuie să găseşti actori maturi sau trecuţi de 60-70 de ani, fie şi numai dacă ei ar avea de spus o singură replică.

Iată că publicaţia Empire propune o listă cu cele mai fericite cazuri de casting ce acoperă actori de vârste diferite, dar care au de portretizat acelaşi personaj.

Saoirse Ronan, Romola Garai şi Vanessa Redgrave, în Atonement
Un exemplu despre ce poate face coafura este cel din Atonement, unde cele trei actriţe de vârste diferite sunt tunse la fel, astfel încât asemănarea este aproape garantată. În plus, fizionomiile celor trei - Saoirse Ronan, Romola Garai şi Vanessa Redgrave - sunt asemănătoare. Personajul Briony Tallis a trecut, în mod credibil, peste ani.

Saoirse Ronan, Romola Garai şi Vanessa Redgrave, în Atonement

Kate Winslet şi Judi Dench, în Iris
Acesta este abia al doilea film din istoria Oscarurilor în care două actriţe sunt nominalizate pentru acelaşi rol, Iris Murdoch (celălalt era Titanic-ul, alt film al lui Winslet).
Şi, în timp ce acestea două nu prea seamănă una cu alta, nivelul la care duc personajul prin interpretare le face, practic, gemene.


Tom Hanks şi Dabbs Greer, în The Green Mile
Este unul dintre cele mai reuşite castinguri făcute vreodată. Da, e vorba de două persoane diferite, mai exact actorii Tom Hanks şi Dabbs Greer, care îl interpretează pe Paul Edgecomb. Machiajul nu şi-a pus deloc amprenta.



Matt Damon şi Harrison Young, în Saving Private Ryan
Nu te prinzi din prima cine e soldatul ajuns la senectute jucat de Harrison Young. E Căpitanul John H. Miller, jucat la tinereţe de Tom Hanks, sau e Soldatul James Francis Ryan, interpretat la tinereţe de Matt Damon?
Dar, din fericire, Young reuşeşte să lege o corespondenţă cu personalitatea pe care Damon a creat-o personajului său, aşa încât cei doi sunt potriviţi în interpretarea aceluiaşi erou.


Ewan McGregor şi Alec Guinness, în Star Wars
E un lucru puţin ştiut că Obi-Wan a început cu un accent scoţian, iar apoi parcă a migrat spre sud. Ewan McGregor poate nu are faţa cea mai asemănătoare cu a veteranului său coleg, dar nici nu e departe, şi are ceva din vocea lui Guiness din primele filme.



Dacă pentru celelalte variante puteţi consulta topul integral al Empire, să ne gândim acum la cel mai dificil caz recent de casting: Slumdog Millionaire. Actorii adolescenţi si adulţi care i-au jucat pe fraţii Jamal şi Salim nu seamănă deloc cu cei doi băieţei - Ayush Mahesh Khedekar şi Azharuddin Mohammed Ismail - care ne-au cucerit în prima parte a filmului. O potrivire mai fericită ar fi între Freida Pinto şi Rubiana Ali. Nu mă refer doar la aspectul fizic, ci şi la proeminenţa pe care actorul a reuşit să o dea personajului (Latika).

 

 

Părerea ta

Spune-ţi părerea
doinarac pe 10 aprilie 2009 16:35
Imi plac in mod deosebit alegeriler din Atonemet (o admir de mult timp pe Vanessa Redgrave-de aici poate subiectivism) si Star Wars!
Dar si celelate sunt bune!
Deci pentru "nesegmentarea" continuitatii filmelor, agenti de casting talentati!

alina pe 10 aprilie 2009 22:47
si atonement dar uitati-va si la "love in the time of cholera" e superb
alex_il_fenomeno pe 25 iulie 2010 10:53
da....nu m-am gandit la aceste lucruri...

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells