2012: Cele mai tari greşeli

de Ştefan Dobroiu în 26 Dec 2012
2012: Cele mai tari greşeli

Ca în fiecare decembrie, cei de la moviemistakes.com se grăbesc să taxeze mega-producţiile pline de greşeli. După ce văd şi re-văd filmele de nenumărate ori, utilizatorii popularului site introduc greşelile observate într-o bază de date, iar acestea sunt votate de restul user-ilor. Află mai jos cele mai „populare” scăpări din blockbusterurile anului 2012, dar şi lista filmelor cu cele mai multe rateuri.

Pe primul loc în top este Men in Black 3. Dacă te-ai întrebat şi tu, ca şi noi, de ce-a mai fost realizată această continuare pe care nu prea o mai aştepta nimeni după dezamăgitorul Men in Black II, poate că ai fost şi uimit de cât de amuzant şi captivant s-a dovedit finalul trilogiei cu agenţii J şi K salvând din nou lumea. Cu toate acestea, problemele de producţie, modificările aduse scenariului, refilmările şi montajul făcut în grabă au „condamnat” producţia la o mulţime de scăpări de continuitate şi erori de scenografie, prompt semnalate de cinefilii în stare să revadă filmele de câteva ori pentru a vâna greşeli. De exempu mâneca paznicului care bagă mâna în „tortul” ce va ajunge să-l elibereze pe villain-ul Boris este când suflecată, când nesuflecată. 63 de astfel de scăpări au clasat Men in Black 3 pe locul I în topul celor mai „greşite” filme ale lui 2012, pe podium mai aflându-se Skyfall şi The Amazing Spider-Man, cu 35, respectiv 24 de greşeli, urmate de The Avengers (21), Looper (14) şi The Dark Knight Rises (13).

Conform moviemistakes.com, cea mai tare greşeală a anului se află în Epoca de gheaţă 4: Continente în derivă, când mamutul Manny îi spune „iepuraş de Paşte” iepurelui pirat din banda căpitanului Maţ (dublat foarte bine în română de Valentin Teodosiu). Cum acţiunea are loc în... epoca de gheaţă, gluma pare o scăpare a scenariştilor Mike Reiss, Jason Fuchs şi Michael Berg, mai ales că seria nu este cunoscută pentru glumele inspirate de cultura pop, cum este franciza Shrek de exemplu. Cu sau fără Paşte, Epoca de gheaţă 4 s-a dovedit cel mai mare hit al anului în România, cu aproape 360.000 de bilete vândute.

În The Amazing Spider-Man, reboot-ul celebrei serii inspirate de benzile desenate Marvel, cu Andrew Garfield înlocuindu-l pe Tobey Maguire, a ieşit în faţă lupta din laborator dintre Spidey şi Şopârla, costumul supereroului fiind când plin de praf, când curat lună. Schimbarea alternează de mai multe ori în timpul secvenţei, ceea ce sugerează că aceasta a fost filmată în repetate rânduri, la montaj folosindu-se părţi diferite din fiecare dublă, fără ca echipa să observe greşelile de continuitate.

În Battleship găurile provocate de proiectilele extraterestre apar şi dispar din coca distrugătorului USS Sampson (vas ce a existat în realitate), în timp ce în comedia lui Sacha Baron Cohen, Dictatorul, în secvenţa în care Aladeen, redus la anonimat după tunderea podoabei sale faciale, încearcă să intre în incinta ce găzduieşte şedinţa Naţiunilor Unite, se poate observa un aparat auditiv în urechea actorului. În Taken 2 culoarea telefonului fiicei eroului interpretat de Liam Neeson se schimbă din negru în alb. În Underworld: Awakening detectivul Sebastian trage câte opt gloanţe cu un pistol Taurus Judge care nu poate trage decât cinci gloanţe o dată, iar în Wanderlust, comedia cu Paul Rudd şi Jennifer Aniston, maşina cuplului are geamul din spate spart şi înlocuit cu hârtie pentru ca secunde mai târziu, în aceeaşi secvenţă, geamul să fie reparat ca prin minune.

Dacă te întrebi cât de realist este Argo, mega-succesul lui Ben Affleck cu mari şanse la Oscarurile din februarie, iată că scenariul a mai înfrumuţesat puţin detaliile misiunii de „exfiltrare” din Teheran. La final, când americanii reuşesc să fugă cu un avion Boeing 747 operat de Swissair, maşinile echipajelor de poliţie iraniene urmăresc aeronava până la momentul decolării, încercând să i se aşeze în cale. Viteza de decolare a unui 747 este de 260 de kilometri pe oră, viteză imposibil de atins de către sărmanele autovehicule ale poliţiei. Argo mai are o greşeală simpatică uşor de observat de un pasionat de ceasuri, prezentă în prima imagine oficială (foto) publicată de producători: într-un cadru în care agentul Tony Mendez (Affleck) consultă dosarul unuia dintre angajaţii ambasadei SUA din Teheran la mâna sa se află un ceas Rolex lansat în 2008. Acţiunea are loc în 1980.

O altă greşeală a anului se află în Looper, în care Joseph Gordon-Levitt şi Bruce Willis interpretează versiuni de vârste diferite ale aceleiaşi persoane. Tânărul Joe este dreptaci, în timp ce bătrânul Joe este stângaci. Observarea acestei scăpări l-a făcut pe regizorul Rian Johnson să riposteze amuzat și amuzant pe twitter că de fapt Joe este ambidextru!

Ai observat vreo greşeală în filmele anului 2012? Dacă da, care?

Părerea ta

Spune-ţi părerea
Tyybi1 pe 26 decembrie 2012 18:55
In filmul Looper nici nu m-am gandit o clipa care mana o foloseste. Bine ca exista astfel de "locuri de munca" pentru a ne arata micile sau marile greseli.
masterlove pe 29 decembrie 2012 03:25
se saturase de stanga si sa gandit sa o mai skimbe
Fierbinte pe 26 decembrie 2012 20:18
Daca-r fi dublate filmele, poate am mai fi observat și unele greșeli, dar cu subtitrarea nu prea ai timp de asta.
masterlove pe 29 decembrie 2012 03:27
dute in italia..acolo te rogi in limba sati cada in mana un film cu subtitrare scrisa.. e mai bine la noi
agb87 pe 7 ianuarie 2013 10:27
Cum ar fi sa-l auzi pe Banica Jr. spundand "Am sa ma intorc" in locul lui Arnold in Terminator? :)) Nici sa nu glumesti cu porcariile astea. De mentionat faptul ca de unul ca mine nu s-a lipit engleza in scoli, ci am invatat-o din filme si desene animate NEDUBLATE! Iar engleza este esentiala in gasirea unor anumite locuri de munca...
janinatr12 pe 26 decembrie 2012 20:41
@fierbinte
daca ar fi dublate, toate filmele ar fi la fel;
iar neuronii tai ar muri cu totii de batranete
dar pana atunci, incearca o verificare: ortografia corecta este "dac-ar"
doar ca sa mai antrenezi putin neuronii aia obositi sa tot citeasca subtitrarea filmelor

radurex25 pe 26 decembrie 2012 21:33
asta e una veche, dar e de luat in considerare:https://www.youtube.com/watch?v=cRg-fAh8Hco
cosmin742000 pe 26 decembrie 2012 23:41
Din punctul meu de vedere un articol mai realist era despre greselile de filme , fata de greselile din filme..Sau la ce blockbustere se scot in ziua de azi e o gresala sa te duci , daca iti plac filmele.M-au pus pe ganduri greselile din Arho , film pe care chiar vreau sa il vad . Despre celelalte " filme" pot sa zic ca sunt un cumul de greseli si atat :))
sebybog pe 27 decembrie 2012 06:39
Tot in Taken 2 , in timpul urmaririi, acel taxi galben era intact dupa mai multe busituri serioase.
Bayard pe 27 decembrie 2012 06:50
Amuzanta eroare de folosire de mana :))... dar oricum la Looper nu e bine sa analizezi situatia, ca daca te gandesti la ce explica ei legat de calatoria in timp... gasesti prea multe gauri de logica.
andrei_0986 pe 27 decembrie 2012 11:51
să riposteze amuzant și amuzant
Crynick pe 27 decembrie 2012 14:31
filme de un ban kilu'.
Macabru pe 28 decembrie 2012 20:24
Nu-mi vine sa cred ca sunt cate unii care au asemenea preocupatii/slujbe. Sa stea sa caute detaliile (minuscule) gresite din filme. Uita-te omule la film, fii interesat de poveste, si lasa-l dracu' p-ala ca ba avea costumu' murdar, ba nu..sau ca cine stie ce alte detalii insignifiante sunt in film. Nici nu ma chinuiesc sa citesc articolul, pentru ca atunci cand voi vedea filmul respectiv (pe care nu l-am vazut inca), o sa ma gandesc numai la greselile alea, si pierd povestea aiurea si actiunea aiurea. :))
Sebii pe 28 decembrie 2012 21:18
eu sunt deacord cu bine zis
kinDer.oana pe 29 decembrie 2012 01:20
skyfall-agentul 007
masterlove pe 29 decembrie 2012 03:32
o replica din filmul argo (ar go fuck your self)...asta mia placut.. uite ca eu nu am stat sa analizez greselile din filmul looper..dar ce sa mai..ce mai vrei de la un film sf cand deja totul e intors pe dos..dar promit ca ma voi angaja si eu sa gasesc greseli de filmare si prin a incepe voi incepe mai intai cu o cheta de strangere de fonduri salariale..care incepe?
SST13 pe 29 decembrie 2012 19:31
in filmul Argo mai este o greseala, mai greu de observat ....atunci cind personajul lui Ben Afleck ii scrie fiului sau pe o hartie un mesaj inainte de a se urca in avion , dar mesajul a fost filmat in 2 cadre in care textul difera "so much "
tony2times pe 29 decembrie 2012 22:42
in filmul romanesc "Minte-ma frumos! " .. Dani (Andi Vasluianu) vorbeste la un telefon care este in meniu ..nicidecum intr-un apel. wtf.. fiecare are 2-3 mii de minute in retea.
plus ca ecranul unui smartphone se stinge in momenul cand il pui la ureche/..
oricum este un film destul de bun ;) :D

agb87 pe 7 ianuarie 2013 10:33
Faza tare in Looper...Tanarul Joe s-a sinucis cand a vazut ce ajunsese la batranete si ca incerca sa omoare o mama nevinovata si pe copilul ei. Dar sinucigandu-se a eliminat astfel motivul sinuciderii sale, neavand sa mai comita fapta.
alex_il_fenomeno pe 31 ianuarie 2013 19:53
Multe trec total neobservate... fantastici ochi!

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells