"Vaca finlandeză", în cinci festivaluri de film

de Gloria Sauciuc în 24 Sep 2012
"Vaca finlandeză", în cinci festivaluri de film

Scurtmetrajul românesc Vaca finlandeză, cu Toma Cuzin în rol principal, a fost selecţionat în competiţia celei de-a 34-a ediţii a Festival International du Cinéma Méditerranéen de Montpellier, ce se va desfăşura în perioada 26 octombrie - 3 noiembrie. Prima ieşire a scurtmetrajului cu imaginea semnată de Marius Panduru va fi la Valladolid International Film Festival, în Spania.

Scenariul are la bază un fapt real: artistul costarican Guillermo Habacuc Vargas a expus la Bienala Central-Americană din Honduras, în 2008, un câine pe care l-a lăsat să moară de foame."Ne-am imaginat ce s-ar fi întâmplat daca el ar fi venit în România şi ar fi folosit o vacă pentru un experiment similar", spune regizorul Gheorghe Preda pentru cititorii Cinemagia.

Vaca finlandeză a avut cel mai bun punctaj la categoria "Scurtmetraj-ficţiune" la concursul de proiecte cinematografice organizat de CNC în toamna lui 2010, obţinând o finanţare de 229.365 lei. S-a turnat în studiourile Media Pro din Buftea şi la Râşnov. Scurtmetrajul va mai fi văzută în cadrul festivalurilor Cambridge Film Festival, Edmonton International Film Festival şi Calgary.

Vă puteţi împrieteni cu Vaca finlandeză pe Facebook, căutând ID-ul "Cecilia vaca finlandeză". Pe pagina scurtmetrajului veţi găsi un jurnal de la filmări al... văcuţei, imagini din film şi informaţii la zi.

Iată, în continuare, sinopsisul filmului. Fane (Toma Cuzin), un fermier pasionat, vinde una dintre cele mai frumoase vaci ale sale unui muzeu de artă contemporană fără a întreba care va fi soarta animalului după vânzare. Curând află că vaca va fi lăsată să moară de foame în respectivul muzeu, fiind parte a unui "happening" gândit de unul dintre artiştii occidentali de avangardă. După ce furia iniţială ia loc lucidităţii, Fane convine cu directorul muzeului că - dacă vaca nu va muri într-o lună - o va cumpără înapoi. Pentru că acest lucru să fie posibil, el rămâne ascuns de mai multe ori în toaleta muzeului, după închidere hrănind vaca cu şomoioage de fân ascunse într-o geantă de campanie.

Totul până când una din camerele de supraveghere îl filmează... Trupele speciale de jandarmi intervin, vaca Cecilia va muri de foame, iar fermierul iubitor de animale va fi condamnat la un an şi 4 luni închisoare pentru tentativa de furt a unui obiect de patrimoniu.

Părerea ta

Spune-ţi părerea
alex_il_fenomeno pe 12 octombrie 2012 18:38
filmuletul acesta incepe sa bata record dupa record!

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells