Totul despre Premium Rush

de Cinemagia în 19 Sep 2012
Totul despre Premium Rush

Să se strecoare printre maşinile în viteză, să se ferească de taximetriştii fanatici şi să evite opt milioane de pietoni – acestea sunt ocupaţiile zilnice ale lui Wilee (Joseph Gordon-Levitt), cel mai bun dintre curierii-biciclişti, agili şi agresivi, ai New York-ului. Îl vom putea vedea din 28 septembrie, la cinema, în Premium Rush.

Trebuie să ai calităţi speciale ca să poţi merge pe o bicicletă super-uşoară, fără frâne şi cu o singură viteză, să fii combinaţia perfectă între un biciclist super-talentat şi unul complet nebun, capabil să rişte să fie sleit pe caldarân de fiecare dată când se lansează în goană pe străzile supra-aglomerate ale oraşului.

Dar acest mesager pe două roţi, care e obişnuit să-şi rişte viaţa, va păţi de data aceasta ceva şi mai grozav în ultima sa cursă, când trebuie să ducă la destinaţie un plic, în plină oră de vârf. Această ultimă sarcină a zilei se va transforma într-o cursă nebunească între viaţă şi moarte, pe străzile din Manhattan. Columbia Pictures prezintă o producţie Pariah, Premium Rush/Cursa fără frâne. În rolurile principale îi vom vedea pe Joseph Gordon-Levitt, Michael Shannon, Dania Ramirez şi Jamie Chung. Regia îi aparţine lui David Koepp, iar producţia, lui Gavin Polone. Scenariul este semnat de David Koepp & John Kamps.

Odată cu Premium Rush/Cursa fără frâne, David Koepp –scenograful vestitelor filme Jurassic Park (co-writer), Mission: Impossible (co-writer), Panic Room, Spider-Man, War of the Worlds (co-writer), Angels & Demons (co-writer), şi al altor numeroase pelicule – revine la regie pentru a oferi spectatorilor o cursă plină de suspans şi acţiune, care răvăşeşte toată insula Manhattan. "Am vrut să fac un film aproape în timp real, foarte comprimat, dar foarte deschis în ceea ce priveşte spaţiul", explică el. Soluţia era să filmez o cursă de la un capăt la altul al oraşului, de la periferia insulei şi până în centru, care să dureze mai puţin de 90 minute – şi pe care s-o prezint aşa cum e văzută de ochii unuia dintre curierii pe biciclete, pe care-i vezi pretutindeni pe străzile New York-ului. "Dacă te plimbi pe străzile New York-ului, vei vedea peste tot curieri pe biciclete", afirmă Koepp. "Sau, mai bine zis, nu-i observi decât atunci când trec razant, ca nălucile, la un lat de palmă de tine. Sunt complet smintiţi, nu respectă nicio regulă, dar sunt singurii care par stăpâni pe situaţie". Eroul acestei povestiri este Wilee, interpretat de Joseph Gordon-Levitt, un tânăr curier pe bicicletă. El nu e un mesager oarecare, ci cel mai bun dintre ei. "Wilee este cel mai rapid dintre mesagerii pe două roţi din New York City", explică actorul. Wilee conduce o bicicletă cu o singură viteză şi fără frâne. "Bicicleta aceasta este cea mai bună metaforă pentru identitatea şi felul de a fi al acestui băiat. El este omul care trăieşte doar în prezent, şi îl trăieşte la maxim".

Tot filmul se petrece pe biciclete

 

După părerea actorului, impactul filmului provine din felul în care personajele şi intriga se relevă datorită acţiunii şi vitezei cu care se derulează evenimentele. "David este un povestitor nemaipomenit – un povestitor clasic", spune Gordon-Levitt. "El face acţiunea palpitantă nu prin dimensiune, ci prin armonizarea proporţională a personajelor cu povestirea. Asta face ca filmul să capete dinamism". "Tot filmul se petrece pe biciclete", spune Gordon-Levitt. "M-am antrenat timp de vreo şase săptămâni, cinci zile pe săptămână, până am început filmările. Trebuia să fiu în formă bună pentru a fi în stare să petrec 12 ore pe zi pe şaua bicicletei. Ştiam că nu voi putea spune ‘Oh, ce obosit sunt!,’ în timp ce o echipă de 500 de oameni stau să mă aştepte pe mine să-mi trag răsuflarea".

12 ore pe zi pe şaua bicicletei...

Gordon-Levitt a fost atras de acest proiect datorită personajului – un tip care trăieşte în prezent şi nu-i pasă ce se va întâmpla mâine. "El are o personalitate orientată spre clipa prezentă – nu se prea gândeşte la viitor, ci numai la "acum" şi "aici". Pe măsură ce se derulează povestea cred că felul lui de a aprecia momentul se dovedeşte a fi benefic, în schimb în relaţia lui Wilee cu Vanessa, nu mai pare tot atât de valabil".

Pentru rolul Vanessei, colega lui Wilee de la mesageria pe biciclete şi iubita lui cu intermitenţe, Koepp a distribuit-o pe Dania Ramirez. Gordon-Levitt şi Ramirez s-au antrenat împreună prin Los Angeles înainte de a începe filmările. "Actorii vorbesc despre vulnerabilităţi, dar nu cred că există o vulnerabilitate mai mare decât să cobori un deal cu 60 km la oră, fără frâne – eu nu cunosc multe actriţe care ar accepta să se bage în aşa ceva şi încă… pe o bicicletă fără frâne,” afirmă Koepp. “Dar ea a acceptat. Îmi place să lucrez cu oameni care sunt atât de entuziaşti şi competitivi".

În film, Wilee se află în competiţie cu Bobby Monday, un poliţist care vrea să pună mâna pe pachetul pe care trebuie să-l transporte Wilee. Michael Shannon interpretează rolul detectivului. "Bobby lucrează la New York Police Department", explică Shannon. "El are o problemă cu jocurile de noroc. Chiar la începutul filmului îl putem vedea jucând Pai Gow, un joc de noroc chinezesc, cu pietre. În curând el ajunge la ananghie din cauză că a pierdut la joc, iar acum trebuie să-şi plătească datoria".

În personajul lui Manny, curierul rival, care are o bicicletă scumpă, Koepp l-a distribuit pe actorul Wolé Parks. “De la prima repetiţie, a fost excepţional,” relatează Koepp, care anterior îl distribuise pe Parks într-un alt film, dar din păcate secvenţa în care apărea actorul a fost tăiată la montaj. “El a adus rolului mult umor şi charisma, iar din punct de vedere fizic, a fost la înălţime”. Pentru a reda în film lumea curierilor pe biciclete din New York, trebuia studiată în amănunt această sub-cultură. Filmul vorbeşte atât despre comunitatea lor cât şi despre Wilee şi pachetul pe care îl duce la destinaţie.

Toţi factorii implicaţi în acest film, de la garderobieri şi până la cascadori şi actori, au petrecut mult timp în contact direct cu curierii pe biciclete pentru a învăţa cât mai multe despre ei. Ramirez afirmă, "Ceea ce nu se vede când îi zăreşti pedalând pe stradă este faptul că ei sunt un grup foarte unit. Ei nu au în comun doar mersul pe bicicletă – ei au o cultură de tip „underground", foarte „cool".

 

Austin Horse, cascadorul care l-a înlocuit pe Joseph Gordon-Levitt în secvenţele cele mai grele

 

Unul dintre curierii reali care au fost consultaţi era Austin Horse, care a devenit şi cel de-al patrulea cascador care l-a înlocuit pe Wilee în secvenţele cele mai grele. Austin a fost selecţionat când producătorii l-au văzut cărând bicicletele care urmau să fie folosite în film – cu ocazia aceasta ei au aflat că Austin era, datorită vitezei şi agilităţii sale, câştigătorul unor trofee internaţionale la competiţiile curierilor pe biciclete.

Koepp a fost impresionat de ceea ce a aflat despre curierii pe biciclete – ei sunt atât de pasionaţi de această meserie încât au transformat-o într-un mod de viaţă. "Ei se dedică total. Aproape toţi pe care i-am cunoscut nu ştiau, fiindcă nu se gândiseră, ce vor face după ce nu vor mai fi curieri", explică Koepp. "Ei ilustrează exact replica lui Wilee din film: ‘Suntem plătiţi să gonim pe bicicletă, ce poate fi mai frumos de atât?". "Alegerea bicicletelor era esenţială,” spune Koepp. "E ca şi atunci când alegi caii pentru un western. Vrei ca bicicleta să reflecte personalitatea personajului.” “Bicicleta este pentru curieri ca propriul lor copil", spune Ramirez. "Ei vorbesc despre bicicletele lor ca despre o rudă. Acelaşi lucru e valabil şi pentru căştile de protecţie – fiecare sticker lipit pe ele are o semnificaţie". Până la urmă, pentru bicicleta lui Wilee, realizatorii au ales o bicicletă Affinity Metropolitan cu cauciucuri Continental.

De fapt, pentru Wilee s-au folosit şapte astfel de biciclete: trei au fost folosite de Gordon-Levitt, trei de către cascadori, iar cea de-a şaptea era montată pe o macara cu cameră pentru filmările POV (ca şi când camera s-ar afla îndărătul ochilor lui Wilee). Prin comparaţie cu Wilee, Manny are o bicicletă Parlee – de 10.000 de dolari, preţ care se justifică prin faptul că Manny are sponsori. Pentru ceilalţi, realizatorii au ales alte biciclete: marca Surly, pentru Vanessa, iar pentru alţi curieri, biciclete Fuji cu accesorii de la Bern, Giro, sau Fox Racing. Poliţiştii conduc biciclete simple - Trek mountain bikes – adesea cele mai nimerite pentru găurile din asphalt sau pentru străzile dificile din New York City. În consonanţă cu alura generală a filmului, Koepp a filmat Cursa fără frâne chiar într-o locaţie din New York City. "Ştiam că n-aş fi suportat ca un spectator să spună sau să gândească, ‘Ăsta e un decor fals”, sau, „ăsta e sunet aranjat în studio", spune Koepp. "Trebuia să fie real, adevăratul trafic din New York. Trebuia să ne aflăm, ori de câte ori puteam, chiar pe strada despre care John Kamps şi cu mine scrisesem în scenariu. Am vrut ca new-yorkezii să urmărească filmul, să-l vadă pe Wilee cum dă colţul străzii cunoscute de ei şi să gândească, ‘Da, asta aşa e.’ Pentru noi era important să creăm o frescă a întregului oraş, din Uptown şi până în Chinatown, văzută de pe bicicletă. Vroiam să facem un fel de hartă a oraşului, cât mai veridică cu putinţă". Sfârşitul filmului se petrece în Chinatown, unde o mulţime de curieri vin în ajutorul unuia dintre ei. Koepp subliniază că oamenii care apar în secvenţă sunt chiar curieri adevăraţi, din New York City. Sfârşitul filmului se petrece în Chinatown, unde o mulţime de curieri vin în ajutorul unuia dintre ei. Koepp subliniază că oamenii care apar în secvenţă sunt chiar curieri adevăraţi, din New York City.

Efecte vizuale: Bike Vision – să detaliezi soluţiile mentale ale biciclistului în timp ce goneşte pe bicicletă

 

Deşi Koepp a filmat majoritatea acţiunii pe viu, unele secvenţe aveau nevoie de efecte vizuale, care au fost realizate sub coordonarea lui Paul Linden. Cele mai importante au fost secvenţele pe care Koepp le denumeşte "Bike Vision", o reprezentare vizuală a gândurilor lui Wilee, care încearcă să găsească ieşirea dintr-un punct critic. "Bike Vision este reprezentarea vizuală a procesului care are loc în fracţiuni de secundă în capul unui biciclist care încearcă să iasă dintr-un impas", explică Koepp. "Este una dintre ideile cele mai grozave pe care le-a avut Koepp pentru acest film – să detaliezi soluţiile mentale ale biciclistului în timp ce goneşte pe bicicletă", spune Gordon-Levitt. "Când pedalezi prin New York, trebuie să fii extrem de concentrat pe ceea ce faci. Nu te poţi gândi la altceva, pentru că în orice clipă pot apărea 100 de obstacole neprevăzute. Bike Vision este o ilustrare a acestei situaţii; în orice clipă poţi fi nevoit să decizi următoarea mişcare şi va trebui să te bazezi pe propriile instincte. Forţa lui Wilee stă în faptul că ia decizii foarte rapid".

"Am folosit Bike Vision de trei ori de-a lungul filmului", spune regizorul. "Avem două momente în prima parte a filmului, în care Wilee reuşeşte să vadă miraculoase ieşiri din impas. Cel de-al treilea episod este atunci când toate soluţiile pe care le vede cu ochii minţii nu fac decât să-l proiecteze într-o maşină. El îşi dă seama de asta într-o clipă pentru că abilitatea sa fantastică de percepţie i-a dezvăluit deznodământul – se va izbi de maşină. Koepp şi Linden şi-au dorit amândoi să realizeze Bike Vision-ul ca pe ceva vizual şi senzorial a ceea ce se întâmplă în capul lui Wilee – şi l-au abordat ca pe un ghid de conducere defensivă, prin care biciclistul putea vedea în viitor ruta pe care trebuia s-o ia, sau pe care trebuia s-o evite.

Părerea ta

Spune-ţi părerea
Andrey92 pe 19 septembrie 2012 13:30
Sunt aerodinamic, sunt aerodinamic. :)))
cosmin742000 pe 19 septembrie 2012 13:58
Imi place mult ca filmul se petrece pe biciclete ( ciclismul este unul din sporturile mele favorite ) imi place ca joaca Joseph Gordon-Levitt , cel mai bun actor al generatiei lui , ce nu imi place e ca David Koepp e regizor :((
Mishu25 pe 19 septembrie 2012 14:13
Nu cred ca sunt motive de ingrijorare, din ce am observat, David Koepp e foarte slab ca scenarist cand face adaptari pentru superproductii(War of the Worlds, SpiderMan)..atunci cand regizeaza filme e decent - Secret Window, Stir of Echoes, Ghost Town.
cosmin742000 pe 19 septembrie 2012 16:24
Secret Window este foarte slab , dupa mine , el face aici regia si adaptarea romanului lui Stephen King ( nici asta printre cele mai bune ), Stir of Echoes nu l-am vazut , nu imi plac paranormalele , dar vad ca si la asta a adaptat scenariul dupa un roman. Ghost Town merita vazut doar pt Tea Leoni, asa ca nu m-ai convins :))Oricum o sa vad filmul , macar pt Lewitt si pt biciclete
Han_Solo pe 20 septembrie 2012 10:20
Vad ca filmul nu a prea convins la americani. Oricum Lewitt nu este o vedeta de box office.
Pavel.F pe 20 septembrie 2012 18:25
imi place ca filmul se petrece pe biciclete
alex_il_fenomeno pe 12 octombrie 2012 15:35
Lewitt in forma maxima! sigur ceva de vazut!

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells