SF-ul Jocul lui Ender, mai aproape de marele ecran?

de Ştefan Dobroiu în 21 Sep 2010
SF-ul Jocul lui Ender, mai aproape de marele ecran?

Regizorul oscarizatului Tsotsi şi al lui X-Men Origins: Wolverine, Gavin Hood, intenţionează să regizeze ecranizarea popularului roman SF Jocul lui Ender. Apărut în anii '80, primul volum din seria scrisă de Orson Scott Card a fost permanent în vizorul studiourilor de film, însuşi autorul scriind un scenariu acum câţiva ani.

Povestea lui Ender, puştiul de doar şase ani trimis la Şcoala de Luptă într-un viitor sumbru al omenirii, când oamenii sunt atacaţi de o rasă extraterestră, a inspirat nenumărate filme şi chiar merită o ecranizare, pentru că experienţele protagonistului transcend familiarele subiecte tratate cu încăpăţânare în SF-urile ultimilor ani.

Erou fără voia lui, Ender este obligat să-şi părăsească familia la o vârstă fragedă pentru a învăţa toate secretele luptei împotriva gândacilor, o rasă extraterestră ai cărei membri comunică telepatic. Geniul tactic al lui Ender şi aprecierile profesorilor îl vor izola pe micul protagonist şi de noii colegi, copilul defulându-şi frustrările în agresivele lupte în spaţiile cu gravitaţie zero ale Şcolii, lupte câştigate în mare parte datorită tot mai puţinelor lacune din stufosul regulament.

Extrem de ofertant la nivelul efectelor speciale, dar cu mare potenţial şi datorită experienţelor general umane ale protagonistului, Jocul lui Ender a fost probabil ocolit de studiouri şi din cauza vârstei lui Ender, un actor de doar câţiva ani în stare să ţină pe umeri un astfel de film fiind extrem de greu de găsit.

Dar se pare că Gavin Hood este dispus să încerce, iar capii de la Warner Bros. par a fi convinşi de eforturile sud-africanului. Hood a rescris scenariul lui Orson Scott Card şi s-ar putea apuca în curând de căutarea micului actor suficient de expresiv pentru a-l interpreta pe Ender.

Important este şi faptul că romanul lui Card a avut parte de câteva continuări, dintre care ies în evidenţă excelentele Vorbitor în numele morţilor şi Xenocid. Şi acestea, ca şi celelalte părţi ale seriei, şi-ar putea găsi drum spre marele ecran, perspectivele unei francize de succes fiind foarte atractive pentru studiouri.

Ai citit Jocul lui Ender? Ai vrea să vezi ecranizarea?

Părerea ta

Spune-ţi părerea
ilustra.films pe 21 septembrie 2010 19:05
Acum vreo două săptămâni am terminat cartea; n-aş spune că e ofertantă din punct de vedere al efectelor ( cel puţin, nu reiese asta din modul în care este relatata povestea [tehnologizarea ce apare în carte este redată în filmele SF ale anilor '80- 90]) însă, fiind vorba de "acţiune în viitor" şi luând în calcul ideea că regizorul poate să meară dincolo de "efectele" din carte, sigur poate să iasă un film de toată splendoarea. Sunt sigur că vor lua în calcul 3D-ul deoarece finalul e într-adevăr ofertant din punctul ăsta de vedere. Nu cred că au să găsească puştiul dar cred că au să se folosească de tehnologia "Avatar". Aşteptăm filmul :)
gmihalka pe 26 martie 2012 20:12
Ok.. sa recapitulam oferta, vrei? Gravitatie zero la antrenament, cu lupte si traiectorii pt 2 armate de copii agili, arme de antrenament care ingheatza, formatzii de lupta gandite de Ender, diferite de celelalte armate, vreo scurta explicatie cu "salile " de antrenamente care aveau gravitatie zero desi coridorul-butuc la care se kegau avea gravitatie normala(fizica!), lupte stelare, apoi INREGISTRAREA unei lupte a copilului contra flotei gandacilor( ideea lui Mazer Rackham )...Oare, daca asa cum se aude, autorul colaboreaza cu scenaristii, nu va insista pentru niste efecte de BUN gust? Nu se poate compara zborul unei pasari in Avatar cu ce ar putea iesi din luptele in acele sali de antrenament....Mie mi-e frica ca vor strica totul punand in rolul principal un pusti de 14 ani in locul unuia de 7-8, ar avea sansa de la "ET", acel copil ar deveni celebru.Ma rog, vom vedea...eu le tin pumnii...
rizea.alex70 pe 21 septembrie 2010 20:08
Da as vrea sa vad ecranizarea,deoarece suna bine...:P
florin pe 19 octombrie 2010 21:10
sunt nerabdator sa vad filmu
gmihalka pe 26 martie 2012 20:17
Ca rugaminte: nu mai folositi copertile cartii din editii nestiute la noi...daca Nemira poate sa ne/va dea voie sa folositi imaginea copertei din editia in limba romana, folositi-o, este mult mai expresiva, apare si regina gandacilor, etc.Cele prezentate aici induc in eroare grava, pare un film pentru copii, iar o carte care a castigat premii ca Nebula si Hugo...nu e o carte de benzi desenate.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells