Seducătoarea Isabella Rossellini

de Ştefan Dobroiu în 19 Iun 2012
Seducătoarea Isabella Rossellini

Când eşti fiica lui Ingrid Bergman (şi a regizorului italian Roberto Rossellini), poţi lăsa impresia că toate uşile Hollywood-ului îţi sunt deschise, dar Isabella Rossellini a încercat mai degrabă să fugă decât să se apropie de cinema în primele sale trei decenii de viaţă. Isabella Rossellini, una dintre figurile cel mai uşor recognoscibile ale cinema-ului şi-ale lumii modei, a împlinit ieri 60 de ani, prin urmare îi dedicăm un material aniversar.

Cu Ingrid Bergman una dintre cele mai celebre actriţe ale tuturor timpurilor, iar Roberto Rossellini unul dintre cei mai iubiţi regizori italieni, Isabella s-a ţinut departe de ochii presei până la 28 de ani, când insistenţele editorilor Vogue o conving să apară pe coperta ediţiei britanice a celebrei reviste. Este momentul când o întreagă armată de fotografi celebri fac coadă la uşa viitoarei actriţei, nume cunoscute precum Helmut Newton, Peter Lindbergh şi Annie Leibovitz încercând s-o surprindă pe Rossellini în ipostaze cât mai diferite şi surprinzătoare. Colecţia de fotografii a şi fost expusă, sub forma unei expoziţii intitulate Portrait of a Woman, la Muzeul de Artă Modernă din Paris.

Dar să vedem cum s-a luptat Isabella Rossellini cu filmul. Debutează cu o scurtă apariţie în 1976 în filmul A Matter of Time şi revine pe ecran trei ani mai târziu, în producţia italiană Il Prato. 1979 este şi anul când se apropie dintr-o altă direcţie de cinema: se căsătoreşte cu Martin Scorsese, pe atunci deja unul dintre cei mai hot regizori independenţii ai Americii, de care se desparte după trei ani de mariaj. Încercările ei timide de a se apropia de lumea filmului au succes de-abia în 1985, la 33 de ani, când apare în Nopţi albe, cunoscutul film cu dansatorul Mihail Barîşnikov în rolul principal. Cel mai cunoscut rol al său este fără îndoială cel din tulburătorul film al lui David Lynch, Catifeaua albastră. Actriţa a trăit cu Lynch timp de patru ani şi chiar se logosideră, dar au decis ulterior să nu se căsătorească.

Contractele din lumea modei o ţin departe de cinema de-a lungul anilor '80 şi '90, când apare în titluri cunoscute precum Cousins, Wild at Heart, Death Becomes Her şi Fearless. În 1996 apare în Big Night, unul dintre marile succese de casă ale anului, scris şi regizat de actorul Stanley Tucci.

La începutul mileniului revine în atenţie datorită unui rol secundar din serialul Alias, dar are parte şi de alte roluri pe micul ecran. Apare şi pe Broadway, iar din 2006 se implică într-o serie de documentare, precum Discovery Atlas, difuzat de canalul Discovery. Cinemagia a văzut-o de la doi paşi în 2008, când filmul ei, Green Porno, o serie de scurtmetraje despre diversele ritualuri de împerechere din lumea insectelor, este inclus în selecţia festivalului de la Berlin. Câţiva ani mai târziu Rossellini se întoarce la Berlin, de această dată că preşedinte al jurului celei de-a 61-a ediţii a festivalului, în 2011.

Pare a avea parte de revenire în prezent, când obţine un rol important în An Enemy, filmul regizorului canadian Denis Villeneuve, atât de apreciat pentru filmul nominalizat la Oscar Incendies. Actriţa va împărţi ecranul cu Jake Gyllenhaal şi franţuzoaica Mélanie Laurent, iar premiera este aşteptată în 2013. A terminat recent filmările la Silent Life, un film despre un episod din viaţa starului filmelor mute Rudolph Valentino.

Părerea ta

Spune-ţi părerea
alex_il_fenomeno pe 12 iulie 2012 15:15
astept sa o vad la lucru !
Rippa pe 8 martie 2014 18:34
si eu

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells