Seara aceasta, la Centrul Ceh: Documentary Mondays

22 Sep 2008
Seara aceasta, la Centrul Ceh: Documentary Mondays

Seara aceasta, incepand cu ora 20, are loc la Centrul Ceh evenimentul "Documentary Mondays", proiectia a doua  documentare dedicate aromanilor din Albania. Este vorba de: BALKAN'S DIGEST si BEHIND HISTORY. Doua laturi ale aceleasi povesti. La proiectie sunt invitati si cei doi regizori - Ionut Pitulescu si Iulian Capsali.

In inima muntilor din sudul Albaniei, localitatea Grabova (1700m altitudine) este cea mai izolata din grupul celor 5 mari cetati moscopolene. Datorita istoriei recente a Balcanilor, Grabova a ramas acum cea mai numeroasa asezare aromaneasca: 50 de familii. Povestea ei este emblematica pentru importantele dezvoltari urbane ale culturii balcanice aromanesti. Filmul trateaza teme precum cautarea identitatii, dinamici ale impunerii diferitelor identitati dominante sub imperiul circumstantelor istorice sau al diferitilor factori de putere, incercari de supravietuire economica, sociala si culturala, politici in tratarea si definirea alteritatilor ai identitatilor balcanice, respectarea drepturilor omului in sensul sustinerii si nu manipularii diverselor comunitati balcanice in precizarea propriei identitati ( BALKAS’S DIGEST - foto, Romania, 2007, 35 min, regie: Ionut Piturescu, VO aromana / Subtitrari in romana).

BEHIND HISTORY/In spatele istoriei (Romania, 2007, 56 min, regie: Iulian Capsali, VO aromana /subtitrari in engleza):  In anul 1900 un englez, (C.N.E. Eliot) spunea ca poti trai si calatori in Balcani fara sa-i vezi pe aromani sau fara sa auzi vorbindu-se de ei. Odata ce i-ai descoperit insa, risti sa cazi in cealalta extrema si sa-i vezi peste tot. Titlul filmului regizat de Iulian Capsali - "In spatele istoriei" - poarta in el aceeasi ambiguitate. Poate fi inteles si ca o referire la istoria lor ocultata (de ei sau de catre ceilalti), subterana (istoria aromanilor este in primul rand orala). Dar poate fi si o referire la faptul ca, de multe ori, aromanii sunt cei care fac istoria (referinta clasica fiind aceea de "popor ferment").

"In spatele istoriei" este o colectie de povesti despre aromanii din Albania. Cum au supravietuit, cum se raporteaza aromanii la ei insisi, cum isi gestioneaza libertatea castigata intr-un stat care nu ii recunoaste ca minoritate, sunt cateva aspecte la care filmul incearca sa raspunda prin vocea protagonistilor sai. Un film in care muzica si naratiunea sunt intrepatrunse de umor si melancolie. Documentarul este inchinat memoriei Irinei Nicolau, cea care iubea atat de mult povestile si ne invata ca in ele poti regasi tot ce este important in aceasta lume.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells