Şapte ani de preludiu şi "una rapidă"

de Ştefan Dobroiu in 8 Sep 2009
Şapte ani de preludiu şi "una rapidă"

Ultimul film al lui Matt Damon, The Informant!, a fost primit bine la Veneţia, unde a fost prezentat în afara competiţiei. The Informant! se lanseaza în România pe 27 noiembrie, este regizat de Steven Soderbergh, colaborator vechi cu Damon şi, chiar dacă nu are nici măcar o idee din acţiunea din trilogia Bourne, e categoric de vazut.

Nicio asemanare între Matt Damon-Bourne şi Matt Damon-Mark Whitacre: unul lucrează cu arma, celălalt cu gura şi stiloul, unul are zeci de agenţi secreţi pe urme... hm, dar şi Mark Whitacre la fel... Filmul lui Soderbergh, un hibrid între comedie neagră şi trecere seacă în revistă a unor evenimente petrecute în realitate, îl are în vizor pe acest Mark Whitacre, unul dintre cei mai celebri "trăgători de semnal de alarmă" (sau "whistleblower" pentru anglofili) din istoria Statelor Unite. Whitacre, poziţionat foarte sus în ierarhia consiliului de administraţie al unei mari companii din industria alimentară, îi mărturiseşte unui agent FBI că directorii companiei sale se întâlnesc cu rivalii lor de pe piaţă pentru a fixa preţurile, practică deloc conformă cu normele unei concurenţe sănătoase. Ei bine, Whitacre nu se opreşte aici, ci acceptă să înregistreze negocierile şi chiar ajută FBI-ul să filmeze întâlnirile dintre reprezentanţii companiei sale şi concurenţi, devenind o adevărată cârtiţă. Asta în timp ce compania îi plătea salarii de sute de mii de dolari pe an...

Poate că citind cele de mai sus te întrebi de ce ai vedea un film care seamănă atât de bine cu The Insider, succes al lui Michael Mann nominalizat la şapte Oscaruri. Ei bine, The Informant! e cât se poate de diferit de predecesorul whistleblower, şi asta afli foarte repede: la începutul filmului, imediat după generic, Soderbergh pune un text de atenţionare. Zice aşa: "film inspirat din evenimente petrecute în realitate. Dialogurile şi reacţiile au fost dramatizate pentru efect. Asta ca să ştiţi!" Aici au început şi râsetele spectatorilor, care au revenit adesea pe parcurs, deşi filmul li se potriveşte mai degrabă amatorilor de poante foarte, foarte seci, şi nu fanilor comediei clasice.

Cu 15 kilograme mai gras pentru acest rol, Matt Damon îşi recăpătase deja aspectul adolescentin la conferinţa de presă a filmului, unde regizorul Soderbergh a spus că el şi Damon se chinuie de aproximativ şapte ani să facă The Informant!. Amănuntul l-a făcut pe actor să comenteze ceva despre "şapte ani de preludiu şi apoi una rapidă" ("a quickie", pentru aceiaşi anglofili), dând tonul unei conferinţe de presă pe măsura unui film la care pufneşti adesea în râs, deşi subiectul este cât se poate de serios. Pe lângă interesanta încrucişare între genuri, The Informant! aruncă pe ecran şi unul dintre cei mai incomozi, isterici şi mitomani colaboratori pe care i-a avut vreodată FBI-ul, acest probabil cel mai important caz economic al agenţiei transformându-se urgent, din cauza lui Whitacre, într-o aventură absurdă, în stare să te lase cu gura căscată. Categoric de vazut!

Vezi mai jos şi câteva fotografii cu Matt Damon şi schimbările fizice suferite pentru a-l putea interpreta pe dolofanul Whitacre.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells