Saptamana 25-31 ianuarie

25 Ian 2008
Saptamana 25-31 ianuarie

Dupa "pauza" de saptamana trecuta, cinci premiere apar vinerea aceasta pe marile ecrane: de la preferatul publicului la Berlin anul trecut pana la (speram) ULTIMUL Rambo. Deci filme pentru toate gusturile si varstele, chiar daca unele nu pot fi vazute decat de adulti.

Recomandarea Cinemagia pentru aceasta saptamana este Irina Palm, un film mic si plin de sentiment, despre o ocupatie inedita pentru o femeie de varsta a treia. Legendara Marianne Faithfull (i-ati ascultat albumul Broken English?) este Maggie, o sexagenara inca credincioasa sotului ei decedat in urma cu sapte ani. Existenta linistita a femeii se naruie in momentul in care nepotul ei, micul Ollie, este diagnosticat cu o boala vindecabila numai cu ajutorul unui costisitor tratament posibil doar in Australia. Pentru a-si ajuta familia, Maggie incearca sa-si gaseasca o slujba (pentru prima oara in viata) si nu reuseste pana intr-o zi cand in Soho (cartierul londonez al placerilor) vede in vitrina unui Sexy World anuntul "Se cauta hostesa". Trasa parca de ata, Maggie intra, iar proprietarul stabilimentului, Miki ii explica ce va trebui sa faca femeia: adapostita de un perete gaurit, ea va trebui sa-si masturbeze clientii. La inceput inmarmurita si jenata de noua ei ocupatie, Maggie va dovedi un talent care-i atrage supranumele de Irina Palm. Inexplicabil rating-ul de "interzis sub 15 ani" al filmului lui Sam Garbarki, pentru ca acesta nu este deloc scandalos si nici socant.

In ceea ce priveste filmul care saptamana aceasta va aduce, probabil, cele mai multe incasari la box office, Rambo IV, va pot asigura ca daca ajungeti la si 20 la film si plecati cu 10 minute inainte de final, o sa fiti ca si mine - facand abstractie de inceput si sfarsit - fericiti. Adica Sylvester Stallone e acelasi Sylvester Stallone, actiunea e actiune, arme grele, capete pulverizate, eviscerari cu maceta, urmariri prin jungla, suspans si... cel putin o tipa bine care trebuie salvata (Julie Benz). Dar ce e la inceput si care-i faza cu finalul? Pai treaba este ca pana sa demareze totul, adica partea pregatitoare dezlantuirii thrillerului propriu-zis, e o insiruire penibila de replici, un dialog pe care n-o sa-l creada nici copiii sub 12 ani (pardon, ei n-au ce cauta la film, ca Rambo IV e interzis sub 18 ani), iar finalul e telenovelistic de-a dreptul. Dar nu ne impiedicam noi in astfel de probleme de scenariu, ca doar am venit la Rambo pentru ce stie el sa faca mai bine. Sly zice ca se retrage cu acest ultim film pe care l-a si regizat, nu e insa un final apoteotic – cum poate unii spera, dar macar – vorba `ceea - il mai vedem o data – tot intr-o forma de zile mari (...la cei 61 de ani ai sai) si tot privindu-ne sagetator in fata.

Mai bine mergeti la Plan de joc, o comedie de familie cu improbabilul actor Dwayne "The Rock" Johnson in rolul jucatorului de fotbal american ultra-egocentric Joe Kingman, vedeta nationala si idol al amatorilor de sport din Statele Unite. Viata lui pare perfecta pana in ziua cand la usa lui suna Peyton, o pustoaica de opt ani plina de tupeu, care-i da vestea cea mare: Joe este tata, iar fiica lui e exact carliontata Peyton, ale carei pasiuni sunt baletul, acoperirea tuturor obiectelor din jur cu strasuri multicolore si, in principal, distrugerea stilului de viata extrem de masculin al tatalui sau. Fals si exagerat la inceput, Planul se imbunatateste pe parcurs, pregatind un final care va satisface toti amatorii de happy-end-uri lacrimogene, destepte si deloc exagerate.

Singurul film politist al saptamanii si al doilea cu un sportiv devenit actor, The Riddle/Enigma il are pe Vinnie Jones in rolul lui Mike Sullivan, un jurnalist de sport ambitios, hotarat sa se afirme la departamentul de investigatii al ziarului sau. El este ajutat de politista Kate Merrill (Julie Cox) si de un vagabond misterios (Derek Jacobi). Pentru a rezolva misterul crimelor din vremea noastra, Mike trebuie sa ii infrunte pe Roberta Elliot (Vanessa Redgrave) - un editor avid de bani, Don Roberts (Jason Flemyng) - un investitor imobiliar, D.I. Willis (P.H. Moriarty) - un detectiv bagaret si pe Profesorul Cranshaw (Mel Smith) - un excentric expert in opera lui Charles Dickens. Dar, in acelasi timp, el trebuie sa descifreze si o crima infaptuita in secolul trecut, a carei dezlegare poate fi gasita in paginile unui manuscris pierdut al lui Charles Dickens.

Un thriller politic este Partida de vanatoare. Reporterul TV Simon Hunt (Richard Gere) si cameramanul Duck (Terrence Howard) au acoperit impreuna cele mai periculoase evenimente ale ultimilor ani: din Bosnia in Irak, din Somalia in El Salvador. Impreuna au scapat din bataia gloantelor, au castigat premii Emmy si au realizat reportaje fantastice. Dar o singura zi intr-un sat bosniac schimba totul. In timpul unei transmisiuni live, Simon isi pierde firea. Imediat apoi, Duck este promovat, iar Simon pur si simplu dispare din bransa. Cinci ani mai tarziu, Duck se intoarce la Sarajevo cu reporterul incepator Benjamin, pentru a acoperi aniversarea incheierii razboiului. Simon apare si el, o fantoma a trecutului, cu promisiunea unei informatii in exclusivitate. El il convinge pe Duck ca stie unde se ascunde criminalul de razboi cunoscut sub numele de Vulpea. Pornind de la aceasta informatie, Duck si Benjamin incep o intunecata si periculoasa misiune, care-i poarta adanc in ostilul teritoriu bosniac.

Părerea ta

Spune-ţi părerea
Radu1711 pe 17 aprilie 2010 13:07
imi place Rambo, demult imi placea
alexcretu75 pe 20 iulie 2010 16:52
Imi place mult seria cu filmele cu rambo

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells