Săptămâna 10-16 aprilie 2009

de Ştefan Dobroiu, Gloria Sauciuc în 9 Apr 2009
Săptămâna 10-16 aprilie 2009

Reese Witherspoon se expandează la dimensiuni gigantice (şi 3D) în Monştri contra extratereştri, iar Gerard Butler o încasează (dar dă şi el) de la mafioţi ruşi în RocknRolla. Spike Lee face un film-omagiu pentru soldaţii de culoare combatanţi în Al doilea Război mondial, iar Morgan Freeman şi Antonio Banderas fură ouă Faberge în Hoţi de onoare / Thick as Thieves (2009), unde joacă un rol consistent şi Marcel Iureş.

Chiar dacă l-ai putut vedea şi săptămâna asta în regim de avanpremieră, Monştri contra extratereştri de-abia acum va umple cinematografele din toată ţara. Marele avantaj al acestei animaţii DreamWorks? Este primul film de animaţie realizat direct în sistem 3D şi nu doar convertit la acesta. Prin urmare ochelarii pe nas şi hai să vedem despre ce-i vorba în această animaţie care aruncă laolaltă monştri (drăguţi), extratereştri (răi) şi oameni (cel mai adesea proşti). Susan (Witherspoon) este lovită de un meteorit în ziua nunţii şi creşte într-o oră cât alţii... niciodată. Pe scurt, se face de 15 metri şi este urgent închisă în cutia cu monştri a guvernului SUA, o bază militară în care ma hălăduiesc şi o insectă uriaşă, un doctor în ştiinţe cu aspectul şi apucăturile unui gândac, o fiinţă gelatinoasă, fără creier şi cu un ochi pe care şi-l tot scuipă, plus Veriga Lipsă, un hibrid între amfibie şi maimuţă. Din prizonieri, cei cinci se vor trezi posibili salvatori ai omenirii când Pământul e atacat de un extraterestru ultra-dotat într-ale tehnologiei. Ar fi de preferat să vezi filmul într-un cinema 3D, căci combinaţia între monştri şi extratereştri e departe de Shrek sau Kung Fu Panda.

Guy Ritchie ne dovedeşte (pentru a câta oară?) că, dacă ţi-a dat Dumnezeu un stil, ai face bine să te ţii cu dinţii de el. Rockanrolla e un fel de Snatch cu aprximativ acelaşi mediu interlop al Londrei. Nu apare Brad Pitt şi nici Jason Statham, dar e Gerard Butler. Tom Wilkinson joacă rolul unui mare baştan care o încurcă în momentul când un nou partener, mafiotul rus putred de bogat Uri, îi încredinţează o inestimabilă pictură, iar aceasta este furată. Un batalion de infractori de toate culorile, religiile şi mărimile (plus orientările sexuale) ajung să pună mâna pe pictură, care se dovedeşte a fi mai alunecoasă decât un păstrăv într-o apă de munte. Thandie Newton trece şi ea prin cadru, în chip de contabilă unsă cu toate alifiile şi picior (foarte subţire) băgat adânc în băltoaca de fărădelegi a pitorescului mediu. Chiar dacă nu aduce nimic nou (nici măcar povestea), Rocknrolla are ritm şi câteva dialoguri cool, prin urmare e potrivit pentru două ore de relaxare.

În Miracolul de la Sf. Ana Spike Lee (Insider) încearcă să le facă dreptate primilor eroi de culoare din Al Doilea Război Mondial, dar o face, din păcate, fără să se uite la ceas! Regizorul are nevoie de 160 de minute pentru a urmări patru soldaţi americani de culoare prinşi în spatele liniilor germane în Italia anului 1944. Cu ceva realism magic şi nişte interpretări foarte bune, Lee spune o poveste interesantă (chiar dacă prea stufoasă) şi reuşeşte cumva să-şi prindă spectatorul în mreje, mai ales când acesta o vede pe frumoasa Valentina Cervi.

Morgan Freeman, Antonio Banderas şi Marcel Iureş te trag după ei prin cele mai greu de păcălit sisteme de securitate, pentru a ajunge la cele mai valoroase bijuterii şi obiecte de artă din tezaurul unor magnaţi ruşi, expuse temporar pentru o clientelă aleasă pe... insignă (veţi vedea voi despre ce este vorba). Dar, dintre toate obiectele valoroase, pe cei doi "hoţi de onoare" nu-i interesează - paradoxal - decât două oua Fabergé, pe care trebuie să le sustragă ca i-o plătească unui mafiot rus. Filmul nu excelează la capitolul originalitate, dar cu ajutorul regiei (Mimi Leder), capătă ritm şi suspans. În orice caz, dacă faci abstracţie de faptul că are unele scăpări la capitolul logică, că povestea de dragoste e trasă de păr şi că hoţilor le vine mereu ideea genială, salvatoare, când lucrurile nu merg conform planului, atunci Hoţii de onoare o să te facă la buzunar.

Părerea ta

Spune-ţi părerea
catalin cioltea pe 5 noiembrie 2009 12:13
cum as putea scoate de pe net filmu asta ca vreau sa il vad ziceti nu stati monstri sa castige hai hai monstri
Radu1711 pe 20 aprilie 2010 14:56
foarte bune filmele
alex_il_fenomeno pe 3 decembrie 2011 17:21
sper sa apuc si eu sa le urmaresc pe toate .

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells