Puiu Călinescu - Nemuritorul Trandafir din trilogia Brigada Diverse

de Mihnea Columbeanu în 22 Iun 2011
Puiu Călinescu - Nemuritorul Trandafir din trilogia Brigada Diverse

În penultimele decenii ale mileniului trecut, mai exact prin anii '60-80, Puiu Călinescu era nelipsit din tot ceea ce însemna DISTRACŢIE în arta spectacolului românesc: cinema, teatru de revistă şi, mai ales, televiziune. Aproape că nu exista emisiune de varietăţi sau album duminical în care să nu aibă cel puţin o apariţie, cu umorul său inimitabil şi fizionomia de o adorabilă urâţenie caricaturală. Acea mobilitate facială mereu plină de surprize l-a făcut să fie comparat cu însuşi Louis de Funès - şi pe bună dreptate.

Ar putea părea o limită faptul că se specializase exclusiv în comedie (mai mult - comedia bufă "trăsnită", mereu cu acelaşi tip de personaje tembel-zbuciumate) - dar pentru cei care şi-l amintesc, sau îi văd acum filmele, nu încape nici o îndoială că Puiu Călinescu reuşise să ducă acest gen umoristic pe culmile inepuizabilului - găsea încontinuu acele permanente resurse de prospeţime care-l fereau de banalizarea şi manierismele instalate, de la un timp, chiar şi printre unii dintre cei mai populari colegi ai lui de scenă şi ecran. Şi se mai regăsea în personalitatea lui artistică un "ceva" greu de definit, un inefabil al omului simplu şi candid, preluat de pe meleagurile care-l formaseră - cartierul Griviţa din Bucureşti, unde s-a născut în ziua de 21 iunie, 1920, fiind apoi crescut doar de mama lui, muncitoare la fabrica de ţigări. După moartea ei prematură (la douăzeci şi trei de ani, lăsând în urmă un fiu de numai şase), micul Puiu a rămas în seama bunicii; umblând mai mult hai-hui pe străzi, s-a ales şi cu un an de repetenţie la şcoală - dar asta n-avea să-i afecteze cu nimic moştenirea partenă: un talent rupt din rai, reuşind ca de-a lungul anilor să-l depăşească pe al tatălui său, actorul Jean Tomescu.

După primii câţiva ani de lansare şi consolidare a carierei, jucând în scurtele "completări" revuistice reprezentate pe-atunci pe avanscenele sălilor de cinema înainte de a începe proiecţia filmelor, tânărul actor s-a angajat, în 1948, la Teatrul de Revistă "Constantin Tănase" - pe care nu l-a mai părăsit timp de aproape o jumătate de secol, până în 1997 când, la data de 16 mai, şi-a dat obştescul sfârşit, cu o lună şi ceva înainte de a împlini şaptezeci şi şapte de ani. De la un timp, prestigiul său de monstru sacru al comediei i-a dat posibilitatea de a-şi scrie singur textele, găsindu-le adesea titluri pe cât de adecvate soiului de personaje pe care le

interpreta, pe atât de originale: "Sonatul lunii", "Trăsnitul meu drag", "Un băiat de zahăr... ars", "Frumosul din pădurea... zăpăcită", "Idolul femeilor", "Eu vă fac să rîdeţi", "E nemaipomenit!", "Omul care aduce rîsul", "Bărbatul fatal", "Superman", sau "O seară la Boema". Pe lângă aceste one-man-show-uri, a mai jucat în nenumărate piese şi scenete, dintre care se mai reţin şi acum: "Bujor al doisprezecelea" (rol principal, alături de Dan Demetrescu, Elena Burmaz, Al Giovani, Vasile Tomazian şi Titus Ozon - celebrul fotbalist şi antrenor al epocii), "Azilul MacFerlan", "Fără mănuşi", "Cer cuvîntul!", "Un băiat iubeşte o fată", "Ca la revistă", "Pagini alese din revista de altădată" (cu care şi-a început şi activitatea pe tărâmul regiei - deocamdată doar ca asistent), "Nicuţă... la Tănase", "Femei... femei... femei...", "Restaurant de lux", "Magazin de stat", "Bimbirică", "Băiatul cu sticleţi", "Nu servim în stare de ebrietate", "În gară", "Inspecţie", "Ora de gimnastică".

Deşi mediul lui predilect de expresie artistică era scena teatrului de revistă, Puiu Călinescu a pătruns şi în casele şi sufletele tuturor, aşa cum spuneam la început, prin intermediul televiziunii - de unde merită să-l amintim pe cel mai îndrăgit personaj al lui, celebrul Spirache (genul de subaltern care încasează toate scatoalcele, dar cade mereu un picioare: un amestec de neghiobie şi şiretenie cu fasoane, construit cu o savoare unică) - la care se adaugă şi bogata sa carieră cinematografică, desfăşurată pe parcursul a douăzeci şi cinci de ani.

Din păcate, absenţa continuă, încă din acele vremuri, a "filmelor de gen" în peisajul cinematografiei româneşti l-a pus pe Puiu Călinescu în situaţia paradoxală de a se reduce la statutul unei (delicioase, de bună seamă!) pete de culoare în contextul unor comedii în genere extrem de slabe. A făcut excepţie satira socială "Directorul nostru" (1955), de Jean Georgescu, precum şi filmele lui Ion Popescu Gopo, începând cu "O poveste ca-n basme" (1959) şi "S-a furat o bombă" (1961) - roluri de pantomimă, ambele filme fiind virtualmente lipsite de replici. Începuturile evoluţiei sale pe ecran s-au cristalizat cel mai interesant în surprinzătoarea compoziţie a lui Gerilă, din "De-aş fi... Harap-Alb" (1965), de pe platourile căruia a trecut în legendă vestitul moment cu calul lui Florin Piersic, pe care-l apucau pandaliile de fiecare dată când apărea Puiu Călinescu, costumat, în faţa lui, aşa c-a trebuit să-l lege la ochi ca să poată filma - şi, tot sub bagheta extravagantului Gopo, în "Faust XX" (1966).

Neîndoielnic, însă, cel mai celebru personaj de film al lui Puiu Călinescu rămâne Trandafir, din trilogia "B.D."-urilor lui Mircea Drăgan (1970, 1971, 1972) - submediocre atât ca filme poliţiste, cât şi pe partea comediei, dar salvate, ba chiar ajunse la o faimă nemuritoare vie (lumea le mai degustă chiar şi acum, după patru decenii), de către prestaţiile extraordinarilor actori comici din rolurile principale (Toma Caragiu, Sebastian Papaiani, Dem Rădulescu, Jean Constantin şi alţii).

A mai vizitat ecranul în treacăt, prin "Fraţii Jderi" (Mircea Drăgan, 1974), "Serenadă pentru etajul XII" (Carol Corfanta, 1976), şi "Expresul de Buftea" (Haralambie Boroş, 1978), pentru ca ultima sa apariţie să fie, din nou, o mică bijuterie de sine stătătoare într-o comedie, la fel ca mai sus, extrem de discutabilă în sine, dar devenită filmul românesc cu cel mai mare succes de public al tuturor timpurilor, datorită conjuncturilor şi, mai ales, imbatabilei sale galerii de actori: "Nea Mărin miliardar" (1978). Aici, Puiu Călinescu era chemat ca să-l imite, fără nici un Dumnezeu din scriitură şi regie (Sergiu Nicolaescu, care oricum n-a avut niciodată nimic comun cu comedia, aflându-se la începutul declinului său profesional-artistic), pe însuşi Columbo - dar inconsistenţa partiturii a fost suplinită, ca de-atâtea ori, de harul său nativ fără egal. Şi chiar dacă, în continuare, genul filmelor promovate de regim (în ambele sale forme: anterioară şi ulterioară lui 1989) nu l-a mai adus pe ecran niciodată, până în 1997 când a urcat pe o scenă mult mai înaltă, în faţa unui public vecin cu divinitatea, Puiu Călinescu a rămas, după cum o demonstrează şi continua vandabilitate a filmelor sale, un actor care trăieşte cu adevărat veşnic în sufletele publicului.

Imagini

Taguri:  Puiu Calinescu, actor

Părerea ta

Spune-ţi părerea
marllenn pe 22 iunie 2011 10:02
Nu ma enerva, fac ce-a facut tata. Dar ce-a facut tata? A luat-o la fuga. TIn minte cand era revelionul ne uitam la puiu calinescu si florin tanase:)). http://www.youtube.com/watch?v=h5w9LKhYvig :))
mitchalba pe 22 iunie 2011 11:08
Foarte bun articol...pe cand un voting pentru articole?
zeno.marin pe 22 iunie 2011 11:52
@mitchalba - intr-adevar, textul lui Mihnea este excelent si ma bucur sincer ca apar si asemenea articole!
Multumim Mihnea (pitbull), thumbs up! :-)

Oricat de tentanta ar parea ideea, nu stiu insa cu ce ar schimba lucrurile votarea articolelor. M-am gandit si eu cu ceva vreme in urma la introducerea unui asemenea sistem, dar m-am ferit sa-l propun pentru ca un articol, indiferent daca bun sau rau dar care inflameaza discutii si atrage in continuu vizite pe site, va ramane oricum mai multa vreme plasta la vedere, chiar daca apar unele noi. Articolele apun, sau cel putin asta e observatia mea, cand numarul de vizite scade. Deci calitatea lor practic nu conteaza, ci cate reactii produc ele.

Notarea lor ar introduce intr-adevar posibiliatea cititorilor de a-si exprima preferinta in materie de tipuri de articole si de tematica.
Dar gandeste-te bine - aici e un risc major, pentru ca s-ar putea sa constati ca vei capata numai... "manele". Si atunci nu va mai fi vina autorilor neinspirati, ci a ta pentru a ai dat frau liber democratiei.
Vox populi, vox dei...

Bayard pe 22 iunie 2011 12:54
Excelent spus, Louis de Funes roman.
Crist11 pe 22 iunie 2011 14:59
Multumim Mihnea.
R.I.P Puiu Calinescu

mitchalba pe 22 iunie 2011 15:17
Te inteleg @zeno.marin...ai perfecta dreptate, dar cat timp ne intepam intre noi la fiecare comment se pierd articole foarte bune.

Foarte buna treaba Mihnea Columbeanu.

Cristi Istrate pe 22 iunie 2011 15:24
Bravo pentru articol.
nas pe 22 iunie 2011 16:02
UN MARE ACTOR
bravo

WipeOut pe 22 iunie 2011 16:05
unul dintre cei mai buni actori de comedie romani ........foarte bun articolul !
xerses pe 22 iunie 2011 16:25
Ma ucur ca am ocazia sa mai citesc despre marii actori ai cinemtografiei romanesti.
Gebeleizis pe 22 iunie 2011 17:33
Un mare actor! Un articol foarte bun! Bravo, dle Columbeanu! Asa ar trebui sa fie toate articolele, nu " Top mutanti", "Top streptease" etc.
Turi pe 22 iunie 2011 18:29
In sfarsit putem citi si altceva si in primul rand de calitate. Puiu Calinescu a fost un actor foarte bun ce nu a facut compromisuri desi a trait in epoca omagiilor. Era destul sa il privesti si zambeai. Daca s-ar fi nascut in alta tara poate Louis de Funes ar fi fost comparat cu el. Si am observat din comentarii ca atunci cand se discuta despre lucruri frumoase parerile coincid.
zeno.marin pe 22 iunie 2011 18:52
@Mitchalba - 100% de acord! Dar sa nu uitam ca acest site nu e facut doar de si pentru entuziasti. Acestia suntem noi, cei care consumam articolele aparute, in cazul acesta unul foarte bun dupa cum amandoi suntem de acord (si altii la fel din cate vad, ca ar fi nedrept sa fie altfel).
Totusi roulul acestui site este sa aduca bani care sa permita.... aparitia altor articole bune si evident, o rasplata pentru care depun efortul de a le scrie.

Ca atare introducerea notarii articolelor zic eu ar contribui cu foarte putin la interesul financiar al site-ului. Poate ar canaliza tematica abordata (intr-un mod riscant cine stie), dar ma indoiesc ca ar disciplina un pic calitatea comentariilor sau ar elimina vulgaritatea si lipsa de educatie.

ps - scuze pentru continutul off-topic. Ma lasasem purtat de valul dialogului...

zeno.marin pe 22 iunie 2011 18:58
@Turi - Drept este ce spui legat de lucrurile frumoase care leaga discutiile placut...
Din pacate:
- generatia actuala nu mai cunoaste valorile de atunci, acei minunati actori care ne umpleau de o bucurie saraca revelioanele si serile de teatru.
- apreciem un lucru - sau si mai grav un om - abia cand nu mai e printre noi.

Nu stiu despre voi, dar eu am prins TOTI acesti actori minunati la apogeul carierei lor. Si sunt tot mai putin. Tot mai putini printre noi... Si te cam doare sufletul la fiecare pierdere din asta...

Sorin87 pe 22 iunie 2011 21:31
dumnezeu sa-l odihneasca
tonka91 pe 23 iunie 2011 00:04
Dupa parerea mea este unul dintre cei mai tari actori de comedie din Romaniaa..!! nu se pune niciunu cu el..!!!Si in zilele noastre inca se mai rade dupa filmele si filmuletele cu el!!
Dumnezeu sa-l odihneasca

Pitbull pe 23 iunie 2011 02:13
Si eu vä multumesc pentru cuvintele frumoase si comentariile pertinente. Cu useri ca voi, sä tot scrii! :)
legiune pe 23 iunie 2011 09:54
felicitari
alex_il_fenomeno pe 23 iunie 2011 11:14
un mare actor , ce amuza de fiecare data ! pacat ca nu mai este printre noi , sa ne incante cu gesturile si mimica sa ...
bobocul86 pe 25 iunie 2011 13:39
intr-adevar, dupa 40 de ani, lumea inca mai rade la BD. felicitari!
radutudor pe 25 iunie 2011 16:55
Nea Puiu stârnea zâmbete de admirație la fiecare evoluție a sa pe micul sau marele ecran ! Revăd de fiecare dată cu mult drag peliculele în care a jucat.....Un actor ce merită să facă parte din Generația de Aur a slujitorilor filmului românesc !
anydina pe 25 iunie 2011 19:54
Un actor adevarat care nu se mai gaseste in zilele noastre. Pacat ca tineri actori nu ai talentul actorilor mai invarsta sau a celor care nu mai sunt printre noi. Puiu Calinescu -un adevarat comediant care va ramane in memoria romanilor
dudu pe 25 iunie 2011 21:49
Idolul sau a fost Stan Laurel(Stan si Bran), daca analizati obsevati multe asemanari in interpretarile lor!
sadLink pe 27 iunie 2011 12:21
Respect puiu calinescu. Daca veti urmarii pe youtube interviul cu el, la planeta cinema-puiu calinescu, veti afla multe despre viata lui. RESPECT! Cei de azi, actorii, majoritatea zero barat, in comparatie cu Dem Radulescu, Jean Constantin si Puiu Calinescu. E o jignire numai sa ii compari!

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells