"O lume minunată?!" - a patra ediţie a Festivalului One World Romania

de Cinemagia în 23 Feb 2011
"O lume minunată?!" - a patra ediţie a Festivalului One World Romania

Festivalul de film documentar dedicat drepturilor omului One World România ajunge la cea de-a patra ediţie, care va avea loc în perioada 16 – 21 martie la Bucureşti. One World a început în 1999 la Praga şi s-a extins mai apoi în multe oraşe din întreaga lume. În ultimii patru ani, One World Romania a crescut, aducând la fiecare ediţie un program original.

One World Romania se numără printre puţinele festivaluri dedicate filmului documentar din ţară şi este singurul care abordează problematica drepturilor omului. “Recunoaştem solemn: noi suntem cei care strică imaginea omenirii. (Alexandru Solomon – directorul festivalului). Ca în fiecare an, festivalul îşi propune să aducă în atenţia publicului tânăr filme documentare noi şi de bună calitate, care abordează teme interesante şi actuale. În 2011, motto-ul festivalului este: “O lume minunată?!”.

Anul acesta, în cadrul festivalului vor fi prezentate 36 de filme, din 25 de ţări. Filmele sunt împărţite în 6 secţiuni tematice şi vor fi proiectate la patru cinematografe din centrul Bucureştiului – Cinemateca Eforie, Cinemateca Union, Cinema Corso şi Noul Cinematograf al Regizorului Român, din cadrul Muzeului Ţăranului Român. Cele 6 secţiuni sunt: Ce ai face pentru bani?, Oraşe în criză, Violenţa ca acasă, Intoleraţa noastră cea de toate zilele, Eroi fără glorie, Cum se (re)scrie istoria.

Din numărul total de filme prezentate în acest an, 33 vor fi proiectate în premieră pentru publicul din România. Mai mult, două producţii româneşti - “Valea Corlatului”, în regia lui Stephane Lucon şi “După revoluţie”, în regia lui Laurenţiu Calciu - vor avea premiera în timpul One World Romania.

“Valea Corlatului” vorbeşte despre un sat aflat între Braşov şi Covasna, care nu există pe nicio hartă – un sat fără nume căruia i se refuză dreptul la identitate. Majoritatea locuitorilor sunt romi, motiv pentru care localităţii i se spune „În ţigănie”. Romii îşi numesc aşezarea „dincolo de pod”, iarautorităţile se referă la ea vorbind de „satul din valea Corlatului”.
Filmul “După revoluţie” documentează situaţia din Bucureşti în primele 6 luni după revoluţia din 1989. Alegerile din 1990 sunt prezentate printr-o secţie de votare supra-aglomerată şi prin conferinţa de presă a monitorilor internaţionali, care se declară şocaţi de numărul mare de nereguli întâlnite.

În mod obişnuit deja, se vor organiza, după fiecare proiecţie, discuţii libere cu publicul. Acestea vor fi moderate de regizori, producători sau protagonişti ai filmelor sau specialişti în domeniu şi reprezentanţi ai unor ONG-uri. De asemenea, pe toată perioada festivalului vor avea loc şi evenimente conexe: workshop-uri şi o serie de dezbateri, realizate în colaborare cu Active Watch – Agenţia de Monitorizare a Presei.

Anul acesta, festivalul este organizat de Asociaţia One World Romania, în colaborare cu Centrul Ceh. La fel ca la primele trei ediţii, şi în 2011 festivalul One World Romania se află sub patronajul fostului preşedinte al Republicii Cehe, Václav Havel. De asemenea, festivalul este sprijinit şi de Radu Filipescu, Karel Schwarzenberg şi Kelemen Hunor.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells