O istorie a filmului 3D în România

de Gloria Sauciuc în 28 Sep 2011
O istorie a filmului 3D în România

În aprilie 1977, la Cinematograful "Timpuri Noi" din clădirea actuală a Hotelului Cişmigiu, se difuza prima producţie 3D din România. Rusească. Nu era un film de ficţiune, ci un montaj cu secvenţe 3D - un iluzionist scoţând o eşarfă roşie, iluzionistul aruncând apoi picături de apă spre spectator, dintr-un acvariu, popice cu bila venind spre public, maimuţe care se reped către privitor, într-o succesiune de momente.

Anul următor, la cinematograful Luceafărul (actualul CinemaPro) din Bucureşti, se dădea Călăreţul cu calul de aur - tot o producţie sovietică, de data aceasta film în toată regula, de ficţiune, tot 3D. Ochelarii nu arătau mult diferit de cei de acum, cu rame din plastic, şi lentilele fumurii, funcţionând tot după principiul bipolarităţii.

În Iaşi, spre sfârşitul anilor '80, vedeam - copil fiind - un film asiatic, la actualul Cinema Victoria din Piaţa Unirii, cu părinţii. Ochelarii îndepărtau imaginea, care fără ei era supradimensionată, nu dublată. Momente similare începeau să aibă loc şi în alte oraşe din ţară. Aşa arată începuturile filmului 3D în România...

Spy Kids 3-D: Game Over, primul film 3D de după Revoluţie,... pentru copii

 La sfârşitul anului 1989, părea incredibil că filmul 3D va mai avea de aşteptat încă 15 de ani în România... Spy Kids 3-D: Game Over avea premiera în cinematografele de la noi în iunie 2004, fiind o producţie preponderent pentru copii şi adolescenţi, apoi în 2008 un film pentru toată familia - Journey to the Center of the Earth 3D/Călătorie spre centrul Pământului. Aceasta rula la Cinematograful Movieplex din Bucureşti, singurul de la acea dată cu sistem digital 3D. În numai trei zile, adică weekendul lansării, la Movieplex s-au perindat nu mai putin de 5.574 de persoane, aproape dublul intrărilor la oricare blockbuster digital prezentat de Movieplex. Călătorie spre centrul Pământului a devenit, repede, cel mai vizionat film al anului 2008, cu 117.314 spectatori raportaţi numai în primele zece săptămâni de difuzare. Prin comparaţie, în 2010 Alice în Ţara Minunilor strângea 222.314 de spectatori, dar în 17 săptămâni de rulare 3D, şi - atenţie - pe 18 ecrane, nu doar pe unul singur.

După ce, în primăvara lui 2008, Indiana Jones - Regatul craniului de cristal era primul film care se se putea vedea digital în România, imaginea proiectată fiind mult mai bună decât de obicei, mai clară, cu o luminozitate şi intensitate similare realităţii, în toamna aceluiaşi an spectatorii experimentau ceva şi mai captivant. Se fereau în sală de diversele obiecte care parcă ţâşneau din ecran. Vizionarea se făcea pentru prima dată în viaţa spectatorilor (cel puţin pentru o anumită categorie de vârstă) cu ajutorul unor ochelari speciali, care aveau încorporat un cip activat prin inflaroşu, ce închidea şi deschidea lentilele (după un sistem similar reglarii focale la aparatele foto). Era necesar ca spectatorii să nu se mai uite direct pe ecran, ca la un film clasic, pe pelicula, ci... să privească un pic mai în faţă. Călătorie spre centrul Pământului aparţinea genului de aventuri, o categorie foarte populară, un alt atu al filmului, coroborat cu formatul în trei dimensiuni. Brendan Fraser juca rolul unui vulcanolog care descoperă un exemplar din romanul lui Jules Verne cu nişte note lăsate de fratele său, şi pleacă în Islanda, alături de Sean, nepotul lui; acolo o întâlnesc pe Hannah, fiica unui cercetător, şi împreună pornesc către... centrul Pământului.

2009, ANUL 3D

A urmat 2009. Anul 3D! Nu mai puţin de şapte filme 3D au rulat pe marile ecrane de la noi - în premieră intrând Avatar, A Christmas Carol, G-Force, Up, Monştri contra extratereştri. Filme 3D se puteau vedea în mai multe oraşe, nu doar în capitală. Noul format ajunge să atragă spectatori, în detrimentul calităţii filmului. Mai mult, producţiile 3D ajung pe picior de egalitate cu cele ce intrau în România cu eticheta de "blockbuster". Infern de Ziua Îndrăgostiţilor 3D, lansat în februarie 2009, a avut un număr de plătitori debilete aproape egal cu Harry Potter şi Prinţul Semipur... 80.000 de spectatori faţă de 81.000, doar pentru că era în trei dimensiuni. Luna noiembrie a anului 2009 venea cu o nouă premieră. Filme 3D proiectate pe ecran IMAX! Primele producţii 3D proiectate pe ecranul înalt cât un bloc cu 10 etaje au fost documentare filmate special pentru această tehnologie. Into the Deep/Lumea din adâncuri, unul dintre cele mai rulate şi mai de succes producţii IMAX 3D din lume, se putea vedea şi în România, la un preţ de 24 de lei, din 20 noiembrie 2009. La doar o lună diferenţă, se lansa Avatar. Curând SF-ul regizat de James Cameron devenea cel mai vizionat film al deceniului în România... 881.718 români au călătorit pe Pandora...

Anul 2011 e al performanţei pentru tehnologia 3D. 13 noi săli de cinema se deschid în capitală, cu 13 ecrane adaptate pentru suprafeţe extinse de proiecţie 3D, la Digiplex Grand Cinema. Ecranul de tip „silver screen”, cu o textură specială, permite spectatorilor să se bucure de o calitate deosebită a imaginii.

 

 Când ai văzut prima dată un film 3D la cinema. Povesteşte întâmplarea şi descrie emoţiile. Cel mai frumos răspuns va fi premiat cu un DVD surpriză!

Părerea ta

Spune-ţi părerea
Sorin87 pe 28 septembrie 2011 10:16
foarte buna inentia 3D
dhinftnity pe 28 septembrie 2011 12:31
peste 5-6 ani o sa fie cate un IMAX in toate orasele importante..
andreeeeeeea pe 28 septembrie 2011 13:11
Primul film 3D pe care l-am vazut a fost (tarziu, ce-i drept) A Christmas Carol. Am fost chiar la premiera, in noiembrie 2009, nu neaparat pentru ca era 3D, ci pentru recenziile pozitive si pentru ca una din prietenele mele e fana Jim Carrey.
La inceput ne-am simtit ciudat cu ochelarii aia pe ochi, dar ne-am obisnuit repede si ne-a placut la nebunie filmul. Sincer, experienta 3D nu m-a dat pe spate, as fi putut sa vad A Christmas Carol si in forma simpla si as fi avut aceeasi parere la sfarsit. Totusi, ne-au placut efectele speciale si la un moment dat ne trageam, saream putin sau intindeam mainile.
De atunci nu am fost de multe ori la filme 3D si nici nu intentionez, doar daca e un film pe care vreau sa-l vad neaparat.

jokerescu pe 28 septembrie 2011 14:14
"Primele producţii 3D proiectate pe ecranul înalt cât un bloc cu 10 etaje.."...la ce iMAX ati fost voi mai baieti (si fete)? 10 etaje..? pfff...
Gloria pe 28 septembrie 2011 15:35
26 metri inaltime inseamna 9-10 etaje
alex_il_fenomeno pe 28 septembrie 2011 15:47
foarte buna istoria . filmele 3D au farmecul lor , ce e drept .
darayawaus pe 28 septembrie 2011 16:02
Filmele 3D n-au nici un farmec, decat doar daca sunt filme bune.
jokerescu pe 28 septembrie 2011 16:12
Adevarat..sunt exceptii filmele 3D care chiar au si ceva efecte notabile si la care sa te uiti si pentru "plot".
jokerescu pe 28 septembrie 2011 16:03
sunt 7 etaje maxim, luand in calcul si aspectul ca un bloc de "X" etaje nu pluteste si are si un parter...in fine..sa nu fim carcotasi...
dobre_nony pe 28 septembrie 2011 17:56
prin 2005 am vazut un documentar 3D la Imax prin Barcelona. Singuru film care mi so parut vreodata 3D, din punctu meu de vedere documentarele imax 3D depasec orice film artistic in aceasta tehnologie. Chiar si Avatar. Singurul film care mo impresionat 3Dul cat de putin a fost Transformers 3, in rest filmele 3D is slabe pentru ca lumea nu intelege ca un film 3D trebuie sa il vezi pe un ecran IMAX sa poti intelege profunzimea 3D - ului.
valigothsin pe 28 septembrie 2011 21:43
Primul film 3d in romania a fost in 2003 Spy Kids 3-D: Game Over,a fost si primul film 3d care l-am vazut
zeno.marin pe 28 septembrie 2011 21:49
Nu prea sunt eu expert in filmele 3D, dar ma tem ca nu orice film se preteaza la asa ceva. Sa vezi bunaoara o drama psihologica in 3D la iMAX mi se pare ceva cel putin absurd.
Pe de alta parte as fi curios sa vad desene animate sau chiar un SF de actiune, evident de dragul experientei 3D care imi inchipui ca poate fi chiar nostima. Insa la un film serios, cu pretentii, efectele tridimensionale nu fac altceva decat sa distraga atentia si sa dauneze.

johnnyg pe 28 septembrie 2011 22:56
Am fost sa vad Avatar. La IMAX 3D. In Bucuresti. A da, si eu sunt din Cluj. Prin urmare am mers 10 ore cu trenul ca sa vad filmul, am platit 25 de lei, experienta a fost incredibila, m-am pierdut in film complet (efectul 3D si-a facut datoria), dupa care am mai calatorit 10 ore cu trenul inapoi in Cluj, iar o saptamana mai tarziu m-am mai dus o data sa-l vad. De data aceasta in Cluj. Din pacate nu am mai experimentat aceeasi senzatie la 3D-ul non-IMAX. Ca o concluzie, primul meu film 3D m-a costat undeva pe la 100 de lei si nu regret nici un banut dat. Iar de atunci incoace, singurul film 3D care intr-adevar isi merita statutul de 3D a fost Narnia 3 (cel putin pentru ochii mei).
^Neo^ pe 28 septembrie 2011 23:59
Eu am vazut "Călăreţul cu calul de aur" prin anii '80 la Luceafarul. Fiind copil, am fost impresionat de sagetile care parca veneau inspre mine.
In anii '90 am vazut in Franta ce inseamna un IMAX 3D adevarat, atunci cand intr-un documentar a deshis gura un rechin de era sa ma inghita :) A urmat Călătorie spre centrul Pământului, la care amicii au tresarit de 2-3 ori (mai ales la "faza" cu pestii piranha).
Apoi Avatar la IMAX-ul din Romania, filmul 3D care m-a impresionat cel mai mult pana acum si de-atunci nu cred ca am pierdut vreun film 3D.
Din pacate multe au fost convertite in 3D in post-productie, lucru care a fost foarte usor sesizabil mai ales la filme precum Clash of the Titans. Ce sa mai zic de calitatea acestora...
Anul viitor avem deja programate 31 de filme in format 3D, dar nu prea am incredere deocamdata decat in animatii la capitolul 3D. Vom vedea ce va urma.

mirela_din_magdala pe 6 aprilie 2021 14:34
https://www.youtube.com/watch?v=C06pjVeRTGc
Barbaru pe 29 septembrie 2011 07:21
totusi eu am vazut prin 1985-1986 daca nu ma insel cumva un film 3D .ceva chinezesc "" Calaretul cu Calul de Aur "" tot cu ochelari se vedea si tin minte ca a fost o faza in care un imparat care arunca aur si toti din sala s-au repezit sa il stringa .
aavramescu23 pe 29 septembrie 2011 08:34
Primul film 3D care l-am vazut la cinematograf a fost Avatar. Eu stau in Resita. Aici nu avem cinemtograf, asa ca o data pe luna merg la Timisoara. Astept sa se stranga 3-4 filme si am taiat-o impreuna cu niste priteni. Vreau sa va spun ca pana acum nu am ratat nici un film 3D (doar cateva animatii pt ca nu rulau decat in limba romana: Mars needs moms, Rio). Pana acum toate au meritat .E altceva, alte efecte vizuale. Cele mai faine sunt filmele de groaza in 3D. Si yogi bear a fost fain cum iesea mancarea din ecran etc. Problema e ca la noi nu prea apar filme in 3D pe BD 3D. Acasa pe TV 3D se vede mult mai bine decat la cinematograf. Experienta 3D la tine acasa. Nu-mi pare rau ca am strans bani timp de 5 luni sa imi iau TV3D, a meritat din plin. Si oameni buni mergeti la cinematograf, e lata experienta de sunet si imagine. Nu va uitati acasa unde nu aveti sunet 5.1 sau 7.1 depinde de film. Majoritatea se uita stereo la fim. Cu un sistem home cinema auzi ca la cinematograf. Daca vreti alta experienta la cinematograf mergeti la filme 3D. Chiar e o alta experienta si merita. Chiar si filmele convertite din 2D in 3D merita. E altceva. Intr-adevar nu iese nimic din ecran dar e o alta dimensiune. 3D e de fapt a 3-a dimensiune. Orice film e 2D. A 3-a dimensiune vezi plan apropiat, plan departt ceea ce la 2D nu deosebesti.
Mishu25 pe 29 septembrie 2011 20:20
Primul film 3D vazut a fost Spy Kids 3 la cinema Timis din Timisoara, cu ochelari de carton cu lentile rosu-albastru, prin urmare totul se vedea foarte intunecat si lipsit de culoare. O scena mi-a ramas in minte, cand s-au imprastiat niste particule de mercur prin toata sala si cateva momente cand zburau lucruri spre ecran. A fost mai mult o curiozitate decat o experienta cinematografica. De atunci am vazut multe filme 3D, insa singurul mod adevarat de a le vedea ramane pe ecran IMAX (desi in anumite cazuri nu pot fi salvate nici macar astfel). Cel mai reusit film 3D mi se pare de departe A Christmas Carol
Gloria pe 3 octombrie 2011 11:58
^Neo^ este castigatorul concursului organizat cu ocazia acestui articol. El va primi ca premiu un film pe DVD.

INTREBAREA CONCURSULUI A FOST:
Când ai văzut prima dată un film 3D la cinema. Povesteşte întâmplarea şi descrie emoţiile. Cel mai frumos răspuns va fi premiat cu un DVD surpriză!

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells