Marcel Iureş despre În derivă: "Orice om care a deschis o carte, [...] are ceva de ascultat şi de urmărit la acest serial"

de Gloria Sauciuc în 3 Dec 2010
Marcel Iureş despre În derivă: "Orice om care a deschis o carte, [...] are ceva de ascultat şi de urmărit la acest serial"

O cameră, un psihoterapeut, un pacient şi o şedinţă de terapie. Aceasta este formula primului serial produs de HBO Central Europe în România. În derivă se va difuza începând cu 6 decembrie, de la ora 20.30, de luni până vineri, pe canalul HBO. Cap de afiş al producţiei este Marcel Iureş, actorul român cu cele mai multe apariţii în producţii internaţionale cu bugete şi încasări-record.

"Orice om care a deschis o carte, sau a citit măcar Sadoveanu, Tolstoi, Turgheniev, sau Faulkner, are ceva de ascultat şi de urmărit la acest serial", îi asigură Marcel Iureş pe cititorii Cinemagia. "Acesta e pariul în atmosfera de miasme şi duhori de la noi. Şi e unul dintre motivele pentru care am făcut acest serial, pentru că are un nivel normal de expresie, de seriozitate şi de scop. Restul este o formă de destrăbălare. Vorbesc despre ce se întâmplă cu toate sitcomurile, care nu au legătură cu poporul român. Nu cred că există o singură persoană în România care să se recunoască în ce se întâmplă acolo", îşi motivează Iureş alegerea de a fi principalul personaj în noul serial HBO. Totodată furnizează spectatorului argumentele care să-l convingă să petreacă în fiecare seara 25 de minute pe HBO.

 

Crescendo de thriller

"Nu trec elefanţi prin cadru, nu sunt explozii, nu se răstoarnă maşini, nu cad clădiri, nu e cu nave cosmice, dar corespondentul dramatic, spiritual, sufletesc a ceea ce am enumerat mai înainte se petrece", explică Iureş folosindu-se de o metaforă creată cu termenii blockbusterului.

Serialul propune, dincolo de rezolvarea unor cazuri de psihoterapie al căror parcurs are crescendo-ul unui thriller, o întâlnire cu tine însuţi. 25 de minute pe seară, vei regăsi - indiferent de vârstă, sex, ocupaţie - un răspuns la o situaţie care te-a frământat odată, sau gânduri similare cu cele pe care le au personajele. Iar psihoterapeutul Andrei Poenaru (Marcel Iureş) este figura paternă care călătoreşte, alături de tine, în drumul tău spre găsirea soluţiei. Poveştile sunt arhetipale, iar personajele oameni normali, fluenţi, empatici cu care oricine se poate identifica. Îmi amintesc cu plăcere cum, în primii ani ai studenţiei, ascultam în fiecare seara la radio emisiunea doctorului Cristian Andrei, şi cum - aproape de fiecare dată - găseam măcar un sfat care să-mi fie util. Deşi transformat în produs artistic, În derivă va avea acelaşi efect de consiliere indirectă şi de la distanţă pentru fiecare privitor. Amintirea terapiei la radio nu e întâmplătoare, ca să-mi reconfirm modul în care lucrează subconştientul: unele episoade din În derivă sunt pe panta spre teatrul radiofonic.

Personaje şi cazuri

Ziua de luni este dedicată cazului Nora, rol jucat de Maria Dinulescu (foto, jos), medic anestezist, şi oferă un început foarte provocator serialului. Asistăm practic la încercarea de seducere verbală a terapeutului de către pacienta lui. Maria Dinulescu ia asupra ei responsabilitatea unui text care vrea cu orice preţ să intrige, puternic erotizat, şi se achită cu o versatilitate ce oscilează între poli opuşi: disperare/vulnerabilitate - stăpânirea situaţiei - flirtare jucăuşă - joc periculos; desfăşurarea episodului este, totuşi, previzibilă. Mai interesantă mi s-a părut la acest caz încercarea pacientei de a-şi manipula propriul terapeut. Râmâne de văzut, în următoarele nouă săptămâni, când va fi difuzat cazul Nora, de ce o face. Interesant ar fi la acest caz dacă va evolua spre imposibilitatea terapeutului de a-şi mai consilia propria pacientă, "înfrângerea" lui, cunoaşterea eşecului.

Dă pagina ca să citeşti despre personajele care vor da cele mai dinamice episoade ale sezonului. --->>>

Pagina
1 2

Imagini

Părerea ta

Spune-ţi părerea
sabinalin pe 3 decembrie 2010 08:48
Un serial care se anunta foarte serios. Sper sa pot sa-l urmaresc...
Barbaru pe 3 decembrie 2010 08:49
of of . bun actor Marcel Iureş dar genul asta de reclama in care vezi doamne daca esti cult o sa iti placa serialul si prostanaci nu o sa se uite ma face sa fiu circumspect in legatura cu serialul.ori cum salut si respect decizia de a face si astfel de seriale. sincer nu ma uit la seriale romanesti pentru-ca sunt prost facute cu poante rasuflate,imitati ieftine ale celor sud-americane ( care nu le suport de moarte ).chiar sunt curios sa vad ce o sa iasa .
rrs85 pe 3 decembrie 2010 13:00
M-a facut curios...
STefan pe 3 decembrie 2010 13:46
Daca joaca Marcel Iures e clar ca e un serial bun
kensu pe 3 decembrie 2010 21:30
Chiar de ziua mea apare :D, de Sfantul Nicolae. Pare interesant subiectul filmului si cred ca o sa ma uit, eu care rar ma uit la filme romanesti. M-am uitat doar la cateva seriale romanesti. Si nu joaca Marcel Iures actor roman de Hollywood, ci si multi alti actori si actrite bune, printre care Maria Dinulescu sexy si profesionista.
Andrada pe 3 decembrie 2010 21:58
da, ideea e interesanta, dar e mult prea copiat dupa In Treatment. Pana si pacientii sunt similari ca probleme cu cei din serialul mai sus mentionat, si vizita psihoterapeutului la altul apare in primul sezon.. De ce nu au incercat totusi ceva mai original, avand in vedere ca avem actori buni, regizori buni.. Din cate stiu, In Treatment a fost anulat in America..sper sa aiba succes aici, ca oricum nu este prea cunoscut serialul american in Romania. O sa vedem. In orice caz, ma frapeaza asemanarea pana la cele mai mici detalii..o sa ma uit de curiozitate la primele episoade, dar fiecare gen de pacient prezentat aici este aparut in In Treatment..pacat.. parerea mea. In orice caz, bafta serialului. Actorii merita vorbe bune si recunostiinta mai multa! O seara buna!
andu7zu pe 3 decembrie 2010 22:08
mda se anunta a fi un serial foarte bun.......primul serial HBO Romania
Iulia pe 4 decembrie 2010 09:16
In Treatment din America a fost facut exact la fel cu un serial din Israel. Ideea este nu sa copieze, ci sa preia ideea si personajele si sa le adapteze la diferitele moduri de viata din tarile in care se realizeaza filmu. Mie mi-a placut foarte mult varianta din America pt ca mi-a placut actorul care il interpreteaza pe psiholog. Si ceilalti sunt foarte buni. Astept cu nerabdare sa vad daca varianta romaneasca este la fel de buna, daca reuseste sa transmita emotiile necesare. Mai ales ca este un film in care jocul actoricesc este cel mai important, avand in vedere ca sunt 2 sau maxim 3 oameni care doar stau de vorba 30 de minute.
Cici pe 5 decembrie 2010 15:23
Gaseai sfaturi utile in emisiunea lui Cristian Andrei? Ce trist! Da, serialul va fi cu siguranta un hit! Trebuie! De dragul acestor actori care merita mai mult!
Gabriel pe 7 decembrie 2010 01:24
Poate ca am avut eu asteptari prea mari de la serial, dar sincer, nu mi-a placut deloc primul episod. Ma asteptam la altceva, nu sa ne spuna din prima aventurile erotice ale Norei prin nu stiu ce bar obscur, cum avea ea procese de constiinta cu penisul unui tip in mana... Ma rog, parca prea fortat si artificial totul.
Gabriel pe 7 decembrie 2010 01:35
Ma tot gandesc si eu ce sfaturi puteai primi de la un personaj absolut sinistru ca doctorul Cristian Andrei... La fel, insiruirea aia de scriitori nu-si are rostul. Nici o legatura intre Sadoveanu, Tolstoi si mai ales Faulkner
Marcel pe 7 decembrie 2010 15:39
Interesant.Incitant, abia astept sa vad urmatorul episod. E adevarat - imposibil sa nu-ti fie cunoscuta macar una din situatiile prezentate. Si , da , sunt curios cum reactioneaza terapeutul la o asa sinceritate .
gabriel pe 4 ianuarie 2011 18:14
incitant, merita urmarit

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.

Cronică

jinglebells