K-Pax, pe DVD alături de Săptămâna Financiară

1 Iul 2009
K-Pax, pe DVD alături de Săptămâna Financiară


K-Pax, o poveste emoţionantă despre speranţă, umanitate şi adevăr, se poate găsi pe DVD, alături de  Săptămâna Financiară, din 6 iulie.
Elemente ştiinţifico-fantastice, psihologice, de mister, precum şi replicile amuzante sunt câteva dintre ingredientele acestei pelicule fermecătoare, care-i distribuie pe laureaţii premiului Oscar Spacey şi Jeff Bridges. K-Pax nu poate fi încadrat într-un singur gen cinematografic, susţine regizorul filmului, Ian Softley (Inkheart, The Skeleton Key).”Este parte comedie, parte mister, parte dramă. Ne face să privim dincolo de raţional şi să admitem că există versiuni diferite de adevăr, care pot depăşi puterea noastră de înţelegere. Ne face să privim la relaţiile noastre şi la univers cu speranţă şi uimire”, declara regizorul.

Personajul principal este Prot/Robert Porter, pacient al unui spital psihiatric, care pretinde că este de pe altă planetă, K-Pax, o lume idilică, fără războaie, guvern, sex, ori religie. Prot susţine că a ajuns pe Pământ folosindu-se de raze de lumină. Pentru unii, Prot este Robert Porter, care şi-a pierdut minţile ca urmare a unui episod traumatizant. Ajuns într-un spital psihiatric, Prot influenţează dramatic atât viaţa doctorului care îl tratează, cât şi pe a celorlaţi bolnavi cu care intră în contact. „M-am îndrăgostit de acest rol, afirma Spacey. Este povestea a ceea ce se întâmplă atunci când te întâlneşti cu un străin care are un efect extraordinar asupra tuturor oamenilor din jurul lui”. Pentru Spacey, a cărui versatilitate a fost demonstrată de rolurile din „Seven”, „L.A.Confidential”, „Suspecţi de serviciu” sau „American Beauty”, Prot a fost o provocare interesantă. Spacey a dezvăluit într-un interviu că a construit personajul pe două fire diferite, astfel încât ambiguitatea să funcţioneze. „Cred în totalitate că Prot este un extraterestru de pe K-Pax, aşa cum cred că Robert Porter este o fiinţă umană. Am două poveşti complete care să îi facă să co-existe astfel încât fiecare dintre noi să poată decide care dintre ei este mai credibil”, declara Spacey. Iniţial, producătorii i-au oferit lui Spacey rolul psihiatrului, Prot urmând să fie jucat de Will Smith. Ulterior, rolul principal i-a revenit lui Spacey, iar psihiatrul a fost jucat de Jeff Bridges. „Bridges a fost un psihiatru incontestabil mai bun decât aş fi putut eu fi vreodată”, mărturisea cu umor Spacey. Replicile personajul său păstrează de altfel acest umor cald. „Pământul este  o planetă mai mică decât K-PAX - o planetă de gradul BA-III. Stadiu primar de evoluţie. Viitor nesigur”, iar „Locuitorii Pământului folosesc o formă de comunicare numită a şipa unii la alşii – o rămăşiţă păstrată de la strămoşii lor primitivi”, susţine Prot.

Scenariul filmului a fost realizat pe baza nuvelei K-Pax, chiar de autorul acesteia, Gene Brewer, specialist în domeniul genetic şi al biologiei moleculare. Povestirea a fost publicată prima dată în 1995 fiind nominalizată în anul următor pentru premiul Artur C. Clarke. K-PAX este primul episod al trilogiei scrise de Brewer. Continuarea, „ Pe o rază de lumină”, a fost publicată în 2001, iar ultimul volum al trilogiei, „K-Pax III – Lumea lui Prot”, în 2002. Brewer a realizat şi scenariul pentru punerea în scenă a povestirii, iar premiera a avut loc în 2004, la Londra. În 2007, Brewer a completat trilogia cu un al patrulea volum, „Un alt vizitator din constelaţia Lyra”.

Părerea ta

Spune-ţi părerea
cosmin pe 1 iulie 2009 17:32
foarte interesant filmul.te pune pe ganduri.e mai mult mister decat sf.vi l recomand
DMY pe 4 iulie 2009 20:09
L-AM VAZUT PE MARELE ECRAN IN 2001 SAU 2002,NU MAI STIU EXACT ANUL APARITIEI..DAR MI-A PACUT.
Radu1711 pe 23 aprilie 2010 15:42
un film foarte bun

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells