Infidelitatile lui Puccini, subiect de film

de Stefan Dobroiu în 30 Aug 2008
Infidelitatile lui Puccini, subiect de film

Puccini e la fanciulla/Puccini si fata are un titlu cu dubla trimitere. Fanciulla poate fi, pe de o parte, opera sa "La Fanciulla del West" si, pe de alta parte, Daria Manfredi, tanara care s-a sinucis dupa ce sotia compozitorului a declarat ca a surprins-o in patul acestuia. Regizorul filmului, Paolo Benvenuti, declara ca a descoperit documente care atesta ca Giaccomo Puccini a avut de fapt o aventura cu verisoara Dariei, Giulia Manfredi. Aceasta conducea un local din fata vilei compozitorului, situata la Torre del Lago, local despre care se presupune ca a fost modelul celebrului bar al lui Minnie din La Fanciulla del West. Filmul lui Paolo Benvenuti este, conform caietului de presa, primul care utilizeaza sunetul sferic, o tehnica de inregistrare a sunetului care ii ofera acestuia tri-dimensionalitate. Cinemagia n-a observat, cu toate acestea, nicio diferenta fata de Dolby Surround, standardul de sunet din cinematografele din toata lumea.

Cat despre infidelitatile lui Puccini, filmul lui Benvenuti a atras deja atentia (si resentimentele) Simonettei Puccini, singura mostenitoare in viata a compozitorului. In urma cu 30 de ani, aceasta a castigat un proces prin care dovedea ca este fiica nelegitima a fiului lui Puccini, Antonio, mostenind astfel intreaga avere a familiei. In prezent o alta femeie, Nadia Manfredi, explica Reuters, considera ca este nepoata lui Puccini si a cerut un test de ADN pentru a verifica legatura dintre ea si compozitor.

Filmul aduce pe ecran povestea Doriei Manfredi, servitoare in resedinta de vara a lui Puccini, care s-a sinucis dupa ce Elvira, geloasa sotie a compozitorului, a acuzat-o ca a intretinut relatii sexuale cu acesta. Dupa ce autopsia a dovedit ca Daria era virgina in momentul mortii, Elvira a fost acuzata de calomnie, iar Puccini a trebuit sa despagubeasca familia Manfredi pentru pierderea suferita. Paolo Benvenuti a descoperit, se pare, documente care atesta ca Puccini a avut o lunga relatie cu Giulia Manfredi, verisoara Dariei. Fructul acestei relatii, considera Benvenuti, a fost un alt fiu, botezat tot Antonio, care a murit fara sa stie cine este tatal sau. Regizorul a descoperit in casa Nadiei Manfredi din Pisa un cufar plina de scrisori scrise de compozitor Giuliei, acestea acoperind ultimii 14 ani din viata compozitorului si constituind dovada irefutabila a relatiei dintre Giaccomo si Giulia. Dezvaluirile regizorului, considera redactorii Reuters, ar putea umbri aniversarea a 150 de la nasterea compozitorului, care are loc chiar anul acesta.

Foto: Riccardo Joshua Moretti, interpretul lui Giaccomo Puccini. In planul secund al fotografiei, localul Giuliei Manfredi, asa cum este infatisat el in filmul lui Benvenuti.

Taguri:  venice 2008

Părerea ta

Spune-ţi părerea
alex_il_fenomeno pe 20 ianuarie 2014 19:56
Niste scenaristi buni cred ca profita de orice subiect pentru a realiza un film bun.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells