Eroi şi antagonişti în Dredd

de Cinemagia în 7 Nov 2012

Când a scris Dredd, film cu premiera la noi pe 9 noiembrie, Alex Garland - unul dintre scenarişti - a vrut să aibă două personaje antagonice. Pe de-o parte este Dredd (eroul şi anti-eroul în acelaşi timp), şi - de cealaltă parte - Cassandra Anderson (care este fragilă, interesantă, inteligentă şi despre care nu crezi că va ajunge Judecător, pentru că se lasă cuprinsă de sentimente).

Perechea reprezintă un contrast interesant şi ambele personaje apar în benzile desenate originale. Despre aceşti eroi din Dredd, dar şi despre antagonişti, în paginile de mai jos.

Afișează:
1 din 5

Dredd este un personaj extrem, el este Judecătorul prin excelenţă, pentru el legea este totul. Regulile sunt reguli, iar el aplică legea fără prejudecăţi. Este cel mai bun în meseria lui şi cel mai temut. El nu acceptă niciun fel de argument şi este cât se poate de dur. Este un personaj inspirat de inspectorul Dirty Harry, este cel mai longeviv personaj de roman grafic din Marea Britanie si rămâne unul dintre cele mai îndrăgite; mai mult, termenul ”ca Dredd” este utilizat frecvent chiar şi de oameni care nu au cititi niciodată benzile desenate.

Karl Urban spune că prima lui întâlnire cu Judecătorul Dredd a fost prin intermediul benzilor desenate: ”Am început să le citesc pe la 16 ani când lucram într-o pizzerie din Wellington, Noua Zeelanda. Eram îndrăgostit de acest personaj şi, având în vedere că eram deja fan SF, am fost imediat atras de lumea din Mega City One şi mi-a plăcut la nebunie personajul lui Dredd. El reprezintă un om al legii aparte, imprevizibil, dur, singurul care pune legea mai presus de orice într-o lume in care procedurile justiţiei s-au schimbat radical. Nu mai există juraţi şi avocaţi, sau un sistem legal asemănător cu există azi, totul a fost condensat într-o singură persoană. Încă de la vârsta aia mi-au plăcut personajele tip vigilante şi Judecătorul Dredd este unul dintre cele mai bune personaje de acest gen".

Urban spune că a fost mereu atras de rolurile mai întunecate: "Atunci când abordez un personaj sunt interesat de defectele acestuia şi de ceea ce îl face uman, tri-dimensional. Dredd este un amestec interesant, pentru că emoţiile sale sunt complet reprimate, orice formă de viaţă socială normală pe care ar fi putut-o avea a fost complet îndepărtată, iar pe de-o parte, cred că este un personaj tragic, pentru ca el are datoria de-i proteja pe oamenii din această societate în timp ce el este de fapt incapabil de a trăi printre ei". 

Urban a fost recunoscător că, în realizarea unei versiuni mai realiste, în Dredd s-au folosit arme reale. "Omul legii foloseste o armă de 9 mm care chiar trage si pe care o poti trece de pe automat, pe semi-automat. Este un bonus pentru un actor, atunci când nu este nevoie să-ţi imaginezi, arma, ci ea chiar este acolo. Motocicleta lui Dredd se numeşte Lawmaster şi este foarte puternică, construită pe un cadru foarte solid, cu cele mai mari cauciucuri pe care le-ai văzut vreodată. Este o bestie şi este foarte incitant să o conduci". Actorul spune că a fost unul dintre acele lucruri despre care a avut o parere foarte puternica. "M-am gândit că este important ca publicul să mă vadă pe motocicletă, prin trafic. Scenele acestea au fost reale, nu au fost făcute cu ajutorul efectelor speciale. Atunci când îl vezi pe Dredd pe motor, parcă eşti acolo".

Ulterior, s-a pus problema dialogului şi a modului în care vorbeşte Dredd. Urban trebuia să decidă cum va fi vocea personajului. "Pentru mine, din toate benzile desenate pe care le-am citit, reieşea că vocea lui Dredd era ca un cuţit care taie până la os", spune el. "Aşa că simţeam că trebuie să folosesc o tonalitate care nu este caracteristică vocii mele. Dredd are o voce mult mai aspră, care este greu de imitat de multe ori şi e clar că nu poţi striga încercând să creezi o astfel de tonalitate, de aceea şi acesta a fost un aspect care a ridicat ceva probleme".

Părerea ta

Spune-ţi părerea
alex_il_fenomeno pe 21 noiembrie 2012 19:19
va fi ceva de el, mai mult ca sigur.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells