Drame şi thrillere româneşti la Rotterdam

de Gloria Sauciuc în 26 Ian 2010
Drame şi thrillere româneşti la Rotterdam

Oxigen, în regia Adinei Pintilie, a fost selecţionat în competiţia de scurtmetraje Tiger Awards de la Rotterdam şi va concura în perioada 27 ianuarie - 1 februarie cu alte 31 de producţii pentru unul dintre cele trei trofee, însoţite fiecare de 3000 de euro.

Oxigen, cu o durată de 40 de minute, este inspirat dintr-o poveste adevărată, fiind un proiect ce datează din 2007. În timpul regimului comunist din România (1945-1989), mii de oameni şi-au riscat viaţa încercând să părăsească ţara. Disperarea i-a făcut să inventeze metode incredibile de a trece graniţa ilegal. Câţiva au reuşit să scape, dar cei mai mulţi şi-au pierdut viaţa în aceste încercări. Oxigen este inspirat dintr-un astfel de caz: un bărbat care a încercat să treacă ilegal Dunărea având cu el numai o butelie de oxigen.

Pintilie nu este singurul român din competiţia de scurtmetraje. George Chiper participă cu drama Palmele, de 17 minute, care o are pe actriţa Coca Bloos în rol principal. Şi românul Mihai Grecu participă, dar din partea Franţei (unde a studiat cinematografia), cu Centipede Sun, un scurtmetraj de 10 minute, el concurând al treilea an la rând în această secţiune.

Şirul românilor prezenţi în acest an la Rotterdam nu se încheie aici. Al doilea proiect de lungmetraj scris de Cătălin Mitulescu şi Florin Şerban - după Eu când vreau să fluier, fluier (în Competiţia pentru Un Urs de Aur la Berlin, anul acesta) - a fost selecţionat la Rotterdam, în  piaţa de coproducţii, secţiunea CineMart. Proiectul, numit El Rumano, va concura cu alte 32 de producţii, pentru finanţare şi găsirea unor co-producători. Bugetul filmului se ridică la 1 milion de euro, conform declaraţiei pentru Cinemagia a producătorului Daniel Mitulescu.

El Rumano e o poveste despre dragoste şi singurătate, sub aparenţa unui thriller. Anech, în vârstă de 47 de ani, e un român care locuieşte în Spania. Anech e un singuratic,  cufundat în munca lui până la epuizare. Într-o zi, un personaj misterios îi dă lui Anech o sarcină, pe care acesta trebuie s-o execute în România. Întors acasă după 25 de ani, Anech vrea să termine treaba cât mai curând şi să se întoarcă în Spania, dar lucrurile nu merg conform planului.

El Rumano participă şi la Berlinale Co-Production Market. În ambele cazuri pitch-ul va fi prezentat în faţa potenţialilor coproducători şi a juriului de către Daniel Mitulescu, Florin Şerban şi directorul de dezvoltare al Strada Film.

Părerea ta

Spune-ţi părerea
marius93 pe 22 iulie 2010 22:08
Interesant...
shogwon pe 1 septembrie 2010 19:29
vor castiga

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells