« Înapoi la pagina festivalului

Cristian Mungiu, decorat de ministrul francez al Culturii

de Gloria Sauciuc in 21 Mai 2013
Cristian Mungiu, decorat de ministrul francez al Culturii

Cristian Mungiu a fost decorat, alături de cineastul indian Anuraq Kashyap şi directoarea de imagine Caroline Champetier, cu insigna Ordinului Artelor şi al Literelor, luni, la Cannes, de către ministrul francez al Culturii. Acesta a salutat pe cei doi regizori care au demonstrat "talent şi dăruire, fiind exponenţi ai unui nou val cinematografic".

Membru al juriului celui de-al 66-lea Festival de la Cannes, după ce a câştigat Palme d'Or în 2007 cu 4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile, Cristian Mungiu a fost decorat cu ordinul de ofiţer.

"Cinematograful dumneavoastră dezvăluie cu o amărăciune realistă absurditatea tragică a realităţilor sociale şi politice, totul cu ajutorul ironiei muşcătoare a perspectivei dumneavoastră.", a subliniat Aurelie Filippetti în prezenţa lui Thierry Fremaux, delegat general şi selecţioner al festivalului de la Cannes.

Pentru ministrul culturii din Franţa, Cristian Mungiu este "exponentul unei întregi noi generaţii de cineaşti români şi europeni, hotărâţi să depăşească definitiv episodul cinematografului erei Ceauşescu. Cineastul român, care a câştigat în 2012 la Cannes cu După dealuri (Premiu all scenariului şi dublu premiu de interpretare feminină) a dorit să îşi dedice medalia tuturor artiştilor români, preconizând că "singura soluţie pentru ţara sa este să investească în educaţie şi în cultură".

În cadrul aceleiaşi ceremonii, directoarea de imagine Caroline Champetier, câştigătoare a premiului Cesar, în 2011, pentru cel mai bun iluminat cu "Des hommes et des dieux", a primit decoraţia cu titlul de ofiţer al Artelor şi al Literelor.

Părerea ta

Spune-ţi părerea
wildinthecountry pe 21 mai 2013 10:11
Un motiv de mandrie pt noi toti...........
ylyutza pe 21 mai 2013 10:39
Bravo,ma bucur pentru el.
alex_il_fenomeno pe 24 iunie 2013 12:16
Dupa ploaie vine soare... Parca mai ieri era parodiat, acum premiat :)

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells