Covorul rosu si magic al Oscar®-ului

3 Mar 2006
Covorul rosu si magic al Oscar®-ului
In asteptarea marelui eveniment de duminica seara (la ei)/ luni dimineata (la noi) haideti sa aflam cateva secrete ale faimosului covor rosu care intampina toate star-urile in noaptea Oscar®-urilor:

In primul rand ca nu este rosu! Este o nuanta secreta de cayenne (ardei rosu), mai degraba culoarea vinului de burgundia, decat rosu.

Are 150 de metri in lungime si cantareste 4500 kg.

Pe el vor pasi sau vor sta in preajma lui:

- aproximativ 3.500 de vedete, invitati si organizatori ai evenimentului 

- 375 reporteri acreditati 

- 100 fotografi

- 612 fani 

-o statueta Oscar inalta de 7.5 m

- sute de garoafe albe, gladiole, irisi, crini, trandafiri, lalele, gura-leului si flori de cires.

 
Covorul rosu pe care vor pasi celebritatile de la Hollywood si pe care se desfasoara cea mai urmarita parada de moda a fost adus inca de miercuri la Kodak Theatre cu doua camioane in care erau zeci de bucati rulate si infasurate in plastic.

Formula culorii covorului este un secret al Academiei, nuanta dand rosu la televizor.

Compania American Turf & Carpet din suburbia Cerritos, California este furnizorul exclusiv al covorului regal de la Oscar din ultimii 10 ani. Proprietarul companiei, Walter Clyne a facut livrarea in persoana, pentru a se asigura ca rolele covorului sunt desfacute perfect:

"Nici un VIP n-o sa se impiedice cat sunt eu de garda!" spune Clyne.

Povestea covorului incepe in Dalton, Georgia, unde este tesut intr-o culoare naturala alba. Dureaza aproape cinci zile sa fie vopsit in culoarea marca inregistrata Oscar®, despre care veterana regina a covorului Joan Rivers spune: "este un rosu Nancy Reagan, acel rosu minunat cu un pic de albastru in el." Apoi covorul este tratat cu o substanta protectoare, pentru a nu transmite nuanta rosiatica pe pantofii Valentino si Prada ce il vor calca in seara de gala.

Muncitorii care descarca sulurile covorului au parte de momente de celebritate, fiind fotografiati de paparazzi in timp ce instaleaza covorul. Dupa ce deruleaza si netezesc sulurile, marginile care se incaleca sunt taiate pentru a se potrivi la fix, iar bucatelele ramase sunt culese cu grija pentru a proteja culoarea de hoti dar si de teama vanzatorilor de pe eBay.

Anul acesta, pentru prima data covorul are o friza aurie. Evident, dintr-o culoare marca inregistrata.

Covorul nu este nou in intregime. De obicei Academia inlocuieste covorul la fiecare doi ani, iar anul acesta este un an cu covor "second foot". In anii cu covor nou echipa lui Clyne duce covorul inapoi in depozitul companiei unde este curatat temeinic timp de zece zile pentru a-l aduce intr-o stare sclipitoare pentru anul viitor. Si are nevoie de fiecare din cele zece zile de tratament, pentru ca la finalul ceremoniei covorul este murdar, are guma de mestecat pe el si mucuri de tigara. Covoarele folosite deja de doua ori sunt duse la depozitul din California si distruse in mare secret. Clyne a mai spus ca mai bine de jumatate din covorul de anul trecut a fost afectata de ploaie, asa ca cel putin jumatate a fost inlocuita cu bucati noi, dar nu a vrut sa spuna care jumatate.

Ca o nota bene de la istorie: traditia desfasurarii covorului rosu pentru procesiunile regale dateaza de mii de ani. Istoricii au descoperit una dintre cele mai timpurii mentiuni la dramaturgul grec Eschil, in 485 I.Chr. Intr-una din piesele sale Agamemnon, regele care a asediat Troia, paseste pe un covor rosu "demn numai de picioarele zeilor."

Si ce perfect pentru Hollywood, unde primul covor rosu a fost intins de catre faimosul exploatator de filme Sid Grauman cand si-a lansat Cinematograful Egiptean in 1922, cu sapte ani inaintea primei ceremonii a Premiilor Academiei®.

Este nevoie de 21 de oameni si aproape doua zile pentru a instala in intregime covorul de anul acesta, inclusiv sarcina dificila de a-l "suda" pe loc trecand cu un fier de calcat industrial peste fiecare fasie. Dupa operatia de "lipire", muncitorii isi protejeaza munca sigiland covorul cu un plastic adeziv transparent care il va pastra curat pana in dupa-amiaza duminicii cu petrecerea.

Clyne va avea un angajat la patru ace la fata locului in seara spectacolului, pentru a mentine aspectul impecabil al covorului, care trebuie sa arate excelent la televizor.

Army Archerd, care a intampinat celebritatile pe covorul rosu la 48 de ceremonii spune ca niciodata nu s-a gandit la covorul de sub picioarele lui, dar stie ca este un loc unde se pot petrece lucruri magice. "Daca ne uitam la cei care au fost cu mine pe covorul rosu, privim intreaga istorie a Hollywood-ului si a Premiilor Academiei®."

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells