Concertul, în regia lui Radu Mihăileanu, se lansează în România pe 20 noiembrie

de Gloria Sauciuc în 7 Sep 2009
Săpdaru, mirele-mafiot, se confruntă cu Bărbulescu, mafiotul rival

Concertul, în regia lui Radu Mihăileanu, cu Vlad Ivanov, Ion Sapdaru, Constantin Bărbulescu şi Maria Dinulescu, se lansează în România pe 20 noiembrie.

Filmul este o coproducţie Franţa-România-Belgia-Italia şi ar putea reprezenta, conform declaraţiei regizorului, Rusia sau Franţa la Oscarurile din 2010, categoria Cel mai bun film străin.

Distribuţia filmului este internaţională, dar personajul românului Vlad Ivanov are un rol esenţial în economia filmului. El joacă rolul unui oligarh rus care finanţează deplasarea la Paris a unor muzicieni, pentru ca aceştia să susţină un concert în celebra sală Pleyel.

Proiectul a câştigat locul întâi la concursul organizat de Centrul Naţional al Cinematografiei din România, care a finanţat producţia cu o sumă record: 430.000 de euro.

Povestea filmului inspirată dintr-un caz real
Povestea filmului porneşte de la un fapt real din anii '70, după cum a declarat pentru Cinemagia regizorul Radu Mihăileanu.
"Brejnev a vrut să-i dea afară pe toţi evreii din orchestrele simfonice sovietice în anii '70", povesteşte regizorul. "Acţiunii s-a opus un dirijor care nu era evreu şi care se numea Evgheni Svetlanov. Povestea din filmul Concertul este a acestui dirijor care, la treizeci de ani după acţiunea cerută de Brejnev, lucrează tot la Teatrul Balşoi, dar nu mai e dirijor, e omul care face curăţenie. Iar directorul îi tot propune să îi dea orchestra înapoi, ca el să mai dirijeze o dată în viaţă. Dar neintenţionând, de fapt, să i-o dea vreodată... Şi, într-o noapte, ajunge un fax în biroul directorului, pe când fostul dirijor făcea curat. E o invitaţie la una dintre cele mai mari săli de spectacol de muzică simfonică din Paris, Théâtre du Châtelet, care invită Balşoi-ul. El fură faxul, şterge e-mailul, şi îi sună pe toţi foştii lui prieteni - care au fost daţi afară acum treizeci de ani şi de atunci nu au mai cântat în nicio orchestră simfonică, toţi făcând acum meserii micuţe: şoferi de taxi, filme pornografice, mută mobile… ; şi toată gaşca asta de hasbini, cerşetori aproape, vor minţi la Paris, vor spune că ei sunt Teatrul Balşoi, ca să susţină un concert la sfârşitul filmului. Vom vedea dacă mai ştiu să cânte, dacă mai au instrumente sau costume, dacă vin la concert - că unii fac bişniţă în loc să vină la Paris să ajute dirijorul, precum i-au promis. Deci...aventuri" promite regizorul Radu Mihăileanu.

Filmările în România
Timp de şase zile, Arenele Romane din Bucureşti au găzduit 400 de figuranţi, 100 de actori în roluri principale şi secundare, români şi ruşi, plus echipa de filmare, franco-italiano-belgiano-română. Se întâmpla la mijlocul lunii iunie 2008...
În costum alb de mire, impecabil, Ion Săpdaru “verifică” dacă totul este pus la punct. “Te iubesc, Mashenka” este scris pe o pancartă, deasupra scenei unde o cântăreaţă languroasă îşi face numărul. Mashenka, mireasa, e nimeni alta decât Maria Dinulescu, care a învăţat ruseşte, special pentru acest rol.
E o nuntă mafiotă la Moscova, a personajului lui Săpdaru, la care vine mafiotul rival ce vrea să strice petrecerea; dar, se pupă pe gura şi se împacă. Datorită acestei nunţi, muzicienii ce vor să ajungă la Paris, la concert, se întâlnesc cu oligarhul rus jucat de Vlad Ivanov, ce le va finanţa deplasarea.
Nunta nu se încheie conform aşteptărilor, pentru că mafioţii încep să tragă unii în alţii cu mitraliere, cu uzzy, cu AK – Kalashnikov şi cuţite. "Eu nu am făcut un film de acţiune, nici un film Hong Kong", precizează Mihăileanu, "fac o comedie, dar - în comedia asta - încep să tragă peste tot şi o să vedeţi ce fac personajele".

Filmul prevândut pe baza scenariului
Wild Bunch a vândut Concertul, doar pe baza scenariului, fraţilor Weinstein, ceea ce asigură o distribuţie foarte puternică în SUA, Germania, Japonia, Australia, Canada, Spania, Anglia. Tot Fraţii Weinstein, care au distribuit filme ce au câştigat multe Oscaruri, vor decide din partea cărei ţări să fie trimis Concertul.

Oscaruri
Cum România a trimis filmul Poliţist, adjectiv spre a reprezenta ţara noastră la categoria Cel mai bun film străin, Concertului i-ar rămâne şansa de a reprezenta Rusia sau Franţa.
Dar Franţa va trimite cel mai sigur spre reprezentare la Oscaruri filmul Un prophète (Jacques Audiard), câştigător la Cannes al unui Grand Prix.

Data până la care Academia Americană de Film mai primeşte propuneri pentru categoria Cel mai bun film străin este 1 octombrie 2009.
Până în acest moment, aproximativ şase ţări şi-au trimis propunerile către Academia Americană de Film:
Austria - Ein Augenblick Freiheit (For a Moment, Freedom), regia Arash T. Riahi, Germania - Das weiße Band (The White Ribbon), regia Michael Haneke, Ungaria - Kaméleon (Chameleon), regia Krisztina Goda, Maroc - Casanegra, Nour Eddine Lakhmari, Olanda - Wit licht (The Silent Army), Jean van de Velde, Coreea de Sud - Mother, Bong Joon-ho.

Concertul, de Radu Mihăileanu, va fi prezentat la Festivalul Internaţional de Film de la Roma, pe 20 octombrie, într-o proiecţie de gală, apoi la Festivalul Filmului Francez de la Moscova, pe 3 octombrie. Înainte de premiera de pe 20 noiembrie din România, se va lansa în cinematografele din Franţa, pe 4 noiembrie.

Imagini

Părerea ta

Spune-ţi părerea
andrei pe 7 septembrie 2009 18:26
dinuleasca e superbuna si talent cu carul, my favourite...yummy.
Cosmin pe 2 octombrie 2009 00:39
Prieteni si colegi , au jucat in acest film. e vorba despre prestigiosi artisti instrumentisti de la Filarmonica Moldova din Iasi.
Aplaud subiectul, aplaud initiativa si astept cu nerabdare filmul.
Sper sa fie usor de procurat si pentru noi....micii bugetari ai micului "MUC"

Lea pe 29 noiembrie 2009 19:01
Mi-a placut filmul...m-a impresionat mai mult decat ma asteptam. O "felie de viata" autentica - sentimente profunde, caractere puternice, destine umane marcate de regimul politic. Filmul are ritm, trezeste (re)sentimente...in concluzie, merita vazut!

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.

Cronică

jinglebells