Cenzura în animaţii: fără sărut, fără dansatoare languroase, fără copii care scuipă

de Gloria Sauciuc în 4 Mai 2009
Cenzura în animaţii: fără sărut, fără dansatoare languroase, fără copii care scuipă

Producătorii şi cenzura de la Hollywood erau tot atât de vigilenţi cu publicul tânăr în perioada de aur a animaţiilor pe cât sunt standardele de astăzi. Un articol din acea vreme, publicat în revista Look (17 ianuarie 1939), editat în colaborare cu Leon Schlesinger Productions, arată cum Codul Hayes avea efect, în epocă, asupra desenelor animate.
Ilustraţiile articolului cuprind instantanee din desene animate de succes ale epocii (Clean Pastures, Robin Hood Makes Good, The Case of the Stuttering Pig) pentru a ilustra probleme de morală precum nuditatea ori comportamentul în public, mergând până la indicaţii gen „desenele animate să nu înfăţişeze bărbaţi care par prea efeminaţi".

Poza 1: Robert Taylor poate să o sărute pe Greta Garbo într-un film, dar nu e potrivit ca Porky Pig să o sărute pe iubita Petunia Pig într-un desen animat. Pentru acesta, cenzura admite doar ţinutul de mână.

Porky Pig să o sărute pe iubita Petunia Pig!?

Poza 2, scena: din stânga sus
Monştrii nu sunt nici ei acceptabili în desenele animate, aşa că producătorii înşişi îi tăiau de pe listă. Iar dialogul era atent supravegheat.

Poza 2, scena din stânga, mijloc:
Cruzimea faţă de animale, ca cea din poză, e considerată indezirabilă în desenele animate.

Poza 2, scena din stânga, jos: Mussolini ar fi cenzurat asta, pentru că nu ar accepta ca salutul fascist să fie luat în râs. Dar nici cenzura americană nu i-ar fi lăsat pe Mickey Mouse sau Popeye să salute astfel într-un desen animat.

Monştrii, cruzimea faţă de animale şi salutul fascist; NU!

Poza 3, stânga: Un băieţel bine crescut nu scoate limba şi nu dă cu tifla, aşa că asemenea scene şi sunete sunt eliminate din desenele animate.

Poza 3,dreapta: Într-un spectacol de cabaret, o dansatoare se putea îmbrăca sumar şi trecea totuşi de cenzură. Dar într-un desen animat, trebuia să fie îmbrăcată mai serios.

Poza 3, jos: În 1932, cenzura (care iniţial acceptase ca vaca Flossie să apară în „nuditatea" unei vaci adevărate) a cerut ca ea să poarte fustă. Flossie însăşi pare siderată. În 1939, Flossie va trebui să poarte un costum complet, şi mai mult, să meargă pe două picioare, ca o doamnă ce este.

Fără băieţei prost crescuţi, dansatoarele de cabaret sa aiba hainele pe ele şi Flossie sa poarte fusta! 

Poza 4, stânga: Şi căţeii care merg la plimbare în desenele animate trebuie să fie mai binecrescuţi decât cei din filme.
Scenele din „Speaking of Weather", un desen animat care face parte din Merrie Melodies şi care înfăţişează un bărbat plimbând câinele, au fost mult scurtate de cenzură. Atunci când câinele se apropie de un stâlp pentru a urina, camera trece brusc la un close-up pe faţa bărbatului. De asemenea, era considerat nepotrivit ca  un personaj de desen animat să scuipe. Unul din desenele pentru alt Merrie Melodies, „The Country Mouse", a fost astfel cenzurat (stânga jos).

Nu este arătat câinele care se urinează pe stâlp iar personajele nu au voie să scuipe. Indiferent ce....

Personajul negativ va ajunge la închisoare, iar faptele rele sunt întotdeauna pedepsite. Aceasta este una din cele mai ferme reguli ale standardului Hays cu privire la filme, fiind aplicabilă şi la desenele animate.
În plus, la scenele din „Little Buckaroo", producătorii trebuie să ţină seama şi de cenzura ţărilor străine. O scenă înfăţişând anunţul „recompensă 5.000.000 pesos, sau 25 dolari cash" este indezirabilă pentru că ridiculizează valoarea monedei naţionale din Mexic, Argentina, Chile, şi alte state latino-americane, iar cenzura lor nu ar ierta asta.

Dacă personajul negativ nu ar ajunge să se căiască în închisoare pentru nelegiuri, cenzura americană ar fi tăiat scena. Altminteri, copii - şi poate chiar unii adulţi - ar trage concluzia că merită să încalci legea. Dar dacă ticălosul nu numai că sfârşeşte în închisoare, dar are şi capul pus drept trofeu, şi cenzura e mulţumită şi publicul are o porţie de râs în plus.

Când într-un desen animat o sirenă întâlneşte cenzura apare deodată îmbrăcată. Detaliile din primul desen - sirena cu bustul gol - au fost eliminate în varianta finală de la „Mr. and Mrs. Is the Name".

Personajele negative trebuie să se căiască iar sirenele să aibă... ceva pe ele.

Imagini

Părerea ta

Spune-ţi părerea
Dragosh02 pe 5 mai 2009 00:13
O cretinitate...astea chiar nu au nici o influenta negativa asupra copiilor,ci mai mult le dezvolta imaginatia.Problema ar veni de la desenele chinezesti,unde personajele de sex feminin(extraterestrii,oameni,roboti) au sanii pana in gat si un decolteu destul de generos,si poate chiar si o fusta de o palma peste zona X.O alta problema ar mai fi desenele americane(sau filmuletzele pt copii) care practic le spala creierul cu mizeriile lor(ii educa de mici in formarea unor cocalari si pitzipoace de categoria grea).Eu zic k desenele create de Walt Disney in secolul trecut nu trebuie modificate,si sa se ocupe de mizeriile astea care ies acum pe banda rulanta...
c0smin pe 6 mai 2009 00:35
wtf...ashtia o sa cenzureze absolut totul...cik traim intro lume libera mai au un pic ne cenzureaza sh knd avem televizoarele inchise .... :O
zdupy pe 6 mai 2009 21:13
interesanta chestia asta cu cenzura..:-?.. dak unu dintre intemeietorii acelui cod ar fi ajuns in viitor.. adik in zilele noastre.. si s-ar fi pus dimineata in fata tv-ului cu intentia de a viziona cat mai multe programe(inclusiv cele de desene animate bineinteles), nu kred k l-ar mai fi apukt seara in fata tv-ului:)).. l-ar fi lasat inima inainte de vreme...
Alexa2434 pe 22 august 2010 17:57
Dar daca vor taia scene ca astea nu se va mai produce imaginatie.N-o sa fie filme cu actiune,iubire etc,pentru ca nu vor sti cum e so traiesti.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells