Cele mai bune filme independente în 2012

de Gloria Sauciuc în 2 Iul 2012
Cele mai bune filme independente în 2012

Ne aflăm în plină vară, dar şi la jumătatea anului, moment propice pentru a trage o primă linie şi a afla topul celor mai bune filme independente de până acum. Peste 200 de critici din reţeaua Criticwire aflată sub egida publicaţiei Indiewire au acordat mii de note filmelor care au rulat la principalele festivaluri, pe lângă premierele din cinematografe şi de pe DVD.

Lista filmelor făcută de Criticwire cuprinde un interesant amestec de producţii care au fost descoperite la festivaluri precum Sundance, Cannes, Toronto sau Tribeca, alături de filme care au debutat la festivalurile din 2011, şi filme pregătite pentru distribuţie în 2013.

Filmele cel mai bine cotate au fost împărţite în trei categorii principale: "Premiere în cinematografe", "Premiere de festival", "Premiere în limba engleză".

Iată clasamentele.

Top 3 premiere în cinematograf ale lui 2012:

1. Sleepless Night, în regia lui Frédéric Jardin (lansat în 2011 la TIFF - 2012 premiera în cinematografe).

Sinopsis: Un poliţist face ravagii într-un club de noapte aglomerat, luând la pumni traficanţi de droguri şi poliţişti corupţi, într-o cursă contracronometru pentru salvarea fiului său răpit.

2. In film nist, în regia lui Jafar Panahi şi Mojtaba Mirtahmas (lansat în 2011 la Cannes - 2012 premiera în cinematografe)

Filmul arată cum Jafar Panahi a aşteptat timp de luni întregi verdictul apelului său la procesul în care a fost condamnat. Prin descrierea unei zi din viaţa sa, Jafar Panahi împreună cu Mojtaba Mirtahmasb (regizor de documentare şi fost regizor secund) dezvăluie starea de fapte din cinematograful iranian.

3. A torinói ló, în regia lui Béla Tarr (2011 Berlin - 2012 premiera în cinematografe)

Anul 1889. Filosoful german Friedrich Nietzsche, aflat în călătorie în Italia, la Torino, e martor la biciurea unui cal. După ce îmbrăţişează gâtul animalului, filosoful cade la pământ îmbolnăvindu-se brusc. În mai puţin de o lună, Nietzsche e diagnosticat cu o boală gravă de nervi, care îl va ţintui la pat şi îl va face mut în cei unsprezece ani până la moartea sa. Ce s-a întâmplat însă cu calul? Filmul răspunde la întrebare printr-o poveste de ficţiune.

Topul 3 al premierelor de festival din 2012:

1. Booker's Place: A Mississippi Story, în regia lui Raymond De Felitta (premiera la Festivalul Tribeca 2012).

În 1965, regizorul de documentar Frank DeFelitta a călătorit în statul Mississippi pentru a filma un documentar pe tema rasismului în sudul Statelor Unite. Pe măsură ce observă viaţa de zi cu zi prin interviuri cu localnicii, Frank face cunoştinţă cu un chelner de culoare, pe nume Booker Wright. Acesta, sincer şi fără a-şi face griji pentru propria siguranţă, vorbeşte deschis în faţa camerei de filmat despre realităţile vieţii într-o societate rasistă. Filmul lui DeFelitta e o analiză impresionantă a cazului unui om obişnuit care a reuşit să schimbe lumea atunci când a hotărât să ia cuvântul şi să spună adevărul.

2. High Tech, Low Life, regia Stephen T. Maing (Premiera la Festivalul Tribeca 2012)

În condiţiile în care guvernul chinez are 40.000 de agenţi de poliţie care cenzurează traficul de Internet, jumătate de milion de site-uri de Internet ajung să fie blocate, iar televiziunile dau numai ştiri cu "veşti bune", o mână de reporteri voluntari investighează adevărul din spatele ştirilor şi scenele de infracţiuni. Acest documentar merge pe urmele a doi bloggeri, Zola şi Tiger Temple, care riscă persecuţia politică fiind ochii şi urechile necenzurate ale Chinei.

3. Journey to Planet X, regia Myles Kane şi Josh Koury (Premiera la Festivalul Tribeca 2012)

Sinopsis: Ziua, Eric Swain şi Troy Bernier sunt doi oameni de ştiinţă plicticoşi din Florida. După serviciu însă, adevărata lor pasiune capătă viaţă într-o spectaculoasă (şi uneori amuzantă) punere în scenă a unui scenariu SF pe care cei doi îl construiesc cu dăruire, ajutaţi doar de o distribuţie de amatori entuziaşti, de un platou de filmare într-un subsol şi de un număr de efecte speciale primitive.

Top 5 Lungmetraje în engleză ale anului 2012:

1. Sleepwalk with Me, regia Mike Birbiglia şi Seth Barrish (Premiera la Festivalul Sundance 2012)

Sinopsis: Evaziv cu privire la iubire, onestitate şi propria maturizare, un tânăr actor de stand-up comedy duce o luptă amuzantă dar febrilă cu problema somnambulismului.

2. Sightseers, regia Ben Wheatley (Premiera la Festivalul de la Cannes, 2012).

Sinopsis: Tina a trăit ruptă de lume, alături de o mamă posesivă şi manipulativă. Însă la prima lor vacanţă împreună, Chris e hotărât să o ducă prin Anglia cu rulota lui. Pentru Tina, e ceva nou.

3. Compliance, regia Craig Zobel (Premiera la Festivalul Sundance - 2012).

Sinopsis: Atunci când cineva care face glume la telefon reuşeşte să convingă pe un manager de fast-food că unul dintre tinerii angajaţi e vinovat de ceva serios, iar managerul îl va interoga direct, consecinţele vor fi grave pentru toată lumea. Inspirat din fapte reale.

4. Beasts of the Southern Wild, regia Benh Zeitlin (Premiera la Festivalul Sundance - 2012)

Sinopsis: Apele se vor ridica, animalele sălbatice vor ieşi din mormânt, şi tot ce e dincolo de dig se va scufunda în această poveste a micuţei Hushpuppy, de şase ani, care trăieşte împreună cu tatăl ei la marginea lumii.

5. Sound of My Voice, regia Zal Batmanglij (Premiera la Festivalul Sundance 2011 - Premiera în cinematograf anul acesta). Fox Searchlight a achiziţionat drepturile pentru Sound of My Voice, regia Zal Batmanlij, pentru distribuţie în America de Nord, Anglia şi Australia. Peter şi Lorna primesc o adresă. În toiul nopţii, opresc pe un drum pustiu şi aşteaptă noi instrucţiuni. În curând, renunţă la haine şi la toate lucrurile lor. Apoi se infiltrează cu succes în sanctuarul unui cult secret, unde o întâlnesc pe Maggie, conducătoarea enigmatică a sectei, jucată de promiţătoarea Brit Marling (producătoare şi co-scenaristă).

Părerea ta

Spune-ţi părerea
didiuta_meCSI pe 2 iulie 2012 13:41
Cand are premiera in romania Sound of my voice ?
alex_il_fenomeno pe 26 iulie 2012 14:08
mai am destule de urmarit ...

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells