Valuri, valuri, dar de sânge...

de Ştefan Dobroiu in 2 Sep 2009
Valuri, valuri, dar de sânge...

Nu doar valurile albastre-verzi ale lagunei ne-au întâmpinat la Veneţia, ci şi unele foarte roşii, de sânge! Jaume Balagueró şi Paco Plaza, doi dintre cei mai celebri regizori spanioli după ce [Rec]-ul lor din 2007 bătea toate recordurile de încasări în Spania şi strângea o mulţime de note de zece din partea criticilor, şi-au lansat continuarea [Rec] 2 în afara competiţiei, reuşind să umple mai toate cele 1700 de locuri ale nou botezatei săli Darsena cu aventura lor "pompieri contra zombie demonici".

[Rec] 2 se pare că imprimă un trend la Veneţia, festivalul având în competiţie ultimul film al lui George A. Romero, Survival of the Dead, dar şi Men who Stare at Goats, un film despre care deja se discută mult şi care, ziceau ieri două cucoane scandalizate pe vaporetto, conţine o scenă unde George Clooney  face capul unei capre să explodeze doar holbându-se la ea! Noi am văzut trailerul acestui film programat să apară şi în România şi parcă ţinem minte că efectul privirii intense a lui Clooney e un leşin şi nu o explozie însângerată, dar nu te pui cu cucoanele, mai ales când se pricep la filme.

Revenind la [Rec] 2, ei bine, continuarea nu dispune de surpriza primei părţi şi se chinuie (din greu) să compenseze. Prin urmare, Balaguero şi Plaza au pus la cale mult mai multă acţiune şi tensiune decât în prima parte, unde reporteriţa Angela Vidal (Manuela Velasco) însoţeşte o echipă de pompieri înt-un imobil din mansarda căruia se aud urlete îngrozitoare. Ceea ce părea iniţial o misiune de rutină se transformă într-un adevărat măcel, iar surprizele se ţin lanţ pentru protagonişti şi spectatori, totul fiind văzut prin camera de luat vederi a cameramanului Angelei. [Rec] 2 continuă povestea la câteva minute după finalul primei părţi şi urmăreşte o altă echipă de pompieri intrând în imobil, mult mai bine înarmaţi dar la fel de puţin pregătiţi ca predecesorii lor să facă faţă situaţiei.

Fanii primei părţi au ceva şanse să fie dezamăgiţi de a doua, care îmbină momente geniale cu unele de un absurd nefericit. Una din cele mai neconvingătoare idei? Aducerea în casă a unui grup de adolescenţi, şi ei dotaţi cu o cameră video. Chiar dacă prezenţa lor oferă câteva dintre cele mai extreme momente (unul dintre ele îţi taie pur şi simplu respiraţia), găselniţa e dezamăgitoare şi ştirbeşte sănătos din eficienţa continuării.

Cel mai interesant lucru la aceasta este excelenta localizare a evenimentelor. Cred că ni s-a întâmplat tuturor să cercetăm cu neîncredere locurile mai întunecate (sau să le evităm de-a dreptul) după vizionarea unui horror bun, dar iată că evenimentele din [Rec] şi [Rec] 2 sunt atât de bine impregnate de atmosfera sumbrelor apartamente din clădirea plină de zombie, încât redactorul Cinemagia n-a avut nicio problemă apoi să-şi facă drum prin întortocheatele (şi adesea neluminatele) alei ale Veneţiei, gândindu-se mai degrabă la o pizza şi nu la zombie dinţoşi. Dacă nu aţi văzut prima parte, vedeţi-o, o să vă placă. Şi [Rec] 2 merită şi el aşteptat, chiar dacă nu se ridică la acelaşi nivel.

Urmează: Baarìa, primul film italian din deschiderea festivalului din ultimii 20 de ani. Vezi o cronică aici.

Corespondenţă de la Veneţia posibilă prin amabilitatea ICR Veneţia

Părerea ta

Spune-ţi părerea
oripilatu' pe 2 septembrie 2009 19:30
lasati-le naibii de porcarii, ca m-am speriat , nici nu mai intru pe site-ul asta, poate nu toata lumea e athiata dupa grozaveli. ptiu, piei satana.
si mai oripilat pe 2 septembrie 2009 19:31
schimbati poza aia adica va rog.
stomac pe dos pe 2 septembrie 2009 19:32
nici nu pot pentru casa citesc stirea...
*erata* ahtiat

ador filmele horor pe 2 septembrie 2009 20:28
va felicit pentru acest film pus eu m-am uitat la el si este un film super merita vazut
Midnite pe 2 septembrie 2009 20:30
Horror? Nu-s pe lista mea de preferinte. Nu neaparat ca nu-mi plac sangele si matzele, doar ca-s prost realizate. Nici nu-mi aduc aminte cand am vazut ultima oara un film horror care sa-mi si placa. Succes, totusi...
Danyenglish pe 2 septembrie 2009 20:31
misto poza....deloc,bai ce prezentare,nu se putea gasi altceva???!!!
El_Myguel pe 3 septembrie 2009 00:30
frate poza e cam macabra dar rewiew-ul e destul de bun... nu prea ma mai dau in vant dupa horror-uri doar dupa cele bune:)
FarkaS pe 3 septembrie 2009 11:19
Stau si ma intreb cateodata care este adevarata natura umana. Daca nu am fi ghidati de teama de pedeapsa Divinitatii, de legile si regulile dainuirii in societate, nu cumva s-ar ajunge la un haos pe care nici cel mai sinistru horror nu si-l poate imagina?
Vortex pe 3 septembrie 2009 12:40
Niciodata nu miau placut filmele horror si nici nu ma sperie doar cum se misca uneori acele personaje negative,daca ati vazut avertizarea 2 ,ati vazut cum se urca fata aia ,fantoma ceo fi fost ea felul in care se misca ea ma sperie al naibii de rau asta e singurul lucru care ma sperie la un film horror.@FarkaS ai dreptate.eu cred ca horrourile sunt pentru a speria "copiii"mai mari ,pentru a scoate niste adrenalina ,uneori sunt de prost gust
pmk pe 3 septembrie 2009 14:16
Mi-a placut mult primul REC, chiar si Quarantine, asa ca sunt foarte curios in legatura cu REC 2, dar parca Men who Stare at Goats pare mai interesant
Kalrak pe 4 septembrie 2009 07:52
Oripilatu' a dat probabil cel mai gay comment , cum spuneai tu asa este dar nci dupa comedi nu se dau toti, si asemeni mie sunt multi carora ne plac filmele horror si este inbucurator atunci cand vezi ca cinemagia, mai prezinta si subiecte de genul acesta
C9H13NO3 pe 4 septembrie 2009 11:10
va plangeti ca niste pusy ce sunteti. este foarte bun acest articol inclusiv poza
oripilatu' pe 4 septembrie 2009 21:10
si care e problema daca sunt gay? o sa ma injuri acum? poate nu suport sa vad poze cu copii desfigurati, daca pe tine te excita e treaba ta. imi plac filmele dure, dar nu scarbosheniile kitschoase doar ca sa atraga curiosi.
kr1st1badboy97 pe 6 mai 2011 18:36
f tare seria [rec]! akum ashtept cu nerabdare partile 3 shi 4;) spaniolii sunt p kalea cea bn, in ceea ce priveste filmele horror!

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells