Festivalul de la Cannes

Un necunoscut promite să aducă dragostea unei femei şi fiicei sale adolescente

de Gloria Sauciuc in 14 Mai 2009
Un necunoscut promite să aducă dragostea unei femei şi fiicei sale adolescente

La Cannes tocmai s-a încheiat proiecţia filmului Fish Tank al regizoarei Andrea Arnold, unul dintre numele grele ale competiţiei din acest an pentru Palme d'Or.

Despre ce este vorba în Fish Tank? La 15 ani, Mia este o adolescentă rebelă, respinsă de prietenii ei şi exmatriculată de la liceu. Într-o zi, mama ei vine acasă însoţită de un necunoscut, Connor, care promite să le aducă amândurora dragostea.
Cineastă oscarizată, Andrea Arnold a avut ideea filmului FISH TANK după ce a văzut o imagine care a frapat-o. "Toate filmele mele pleacă de la o imagine" a declarat regizoarea. "E vorba de obicei despre o imagine puternică, a cărei origine nu o cunosc, şi al cărei înţeles nu-l cuprind chiar de la început, dar despre care vreau să ştiu mai mult, şi încep să mă interesez de semnificaţiile posibile. De fiecare dată aşa încep să scriu un scenariu".

În plus, Andrea Arnold a vrut să rişte şi a apelat la actori neprofesionişti, astfel încât rolul protagonistei a revenit adolescentei de 17 ani Katie Jarvis, care nu a mai jucat până acum în niciun film. "Aveam nevoie de o fată care să nu joace, ci să fie ea însăşi".

Protagonista a fost remarcată de către regizoare într-o gară din regiunea Essex (Marea Britanie), unde se certa cu prietenul ei. Katie Jarvis nu a vrut să dea numărul de telefon când i s-a cerut, necrezând că este vorba despre un casting. "Katie debordează de energie, dar - în acelaşi timp - are o fragilitate şi inocenţă de care aveam nevoie pentru film" a mai spus regizoarea.
Mia, personajul pe care Katie Jarvis trebuie să-l joace, e pasionată de dans, dar actriţa debutantă nu făcuse niciodată dans. Cu toate astea, Andrea Arnold a considerat-o cea mai potrivită pentru rol, asta după ce căutase - împreună cu agentul de casting - în şcolile şi cluburile de dans, în centrele comerciale din regiunea Essex, în pieţe, şi locurile unde se adunau adolescenţi.
Cea mai dificilă parte pentru Katie Jarvis a fost învăţarea mişcărilor. "Trebuia să repet încontinuu".

Cât îl priveşte pe Connor, Andrea Arnold nu s-a gândit chiar de la început la actorul Michael Fassbender, care prezintă la Cannes şi Inglourious Basterds (2009), unde îl joacă pe Lt. Archie Hicox, iar anul trecut a fost revelaţia secţiunii Un Certain Regard jucând rolul principal din Hunger.
"La început vroiam să apelez la debutanţi de la un capăt la altul al distribuţiei. Remarcasem un tip care lucra în grădina publică şi care se ocupa de gunoi. Îl incarna perfect pe Connor. Dar apoi m-am gîndit să confrunt experienţa unui actor profesionist cu prospeţimea lui Katie".

Regizoarea a văzut un fragment din WEDDING BELLES al lui Irvine Welsh, şi a atras-o carisma lui Fassbender. Iar actorul, deşi nu citise scenariul, a acceptat rolul pentru că era vorba de regizoarea Andrea Arnold, al cărei film - Red Road îl văzuse.

Astăzi va mai fi proiectat la Cannes Spring Fever, al regizorului chinez LOU Ye şi se va deschide şi secţiunea Un Certain Regard cu producţia No One Knows About Persian Cats, de Bahman GHOBADI. Seara, la cinematograful amenajat pe plajă, va rula Lawrence of Arabia, de David LEAN.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells