"Tigru si dragon" - in aceasta seara la "CineTePrinde"

de Razvan Boboc în 24 Nov 2007
"Tigru si dragon" - in aceasta seara la "CineTePrinde"

Pentru editia din aceasta seara a emisiunii “CineTePrinde”, Cristian Tudor Popescu a pregatit telespectatorilor Pro Cinema una dintre productiile de referinta ale regizorului Ang Lee, castigatoare a patru premii Oscar, pe langa alte sase nominalizari, a unui Glob de Aur si patru premii Bafta – “Tigru si dragon” (“Crouching Tiger, Hidden Dragon”). Cu un buget estimat de numai 15.000 de dolari, pelicula a reusit sa dea lovitura si la box-office, devenind, in 2001, primul film strain care a castigat peste 100 de milioane de dolari numai in Statele Unite.

Stranie combinatie intre film de actiune, arte martiale, poveste de dragoste si drama cu accente filozofice, regizorul filmului “Tigru si dragon” a reusit sa gaseasca formula prin care sa exploateze un gen foarte popular pentru “a explora mostenirea culturii clasice chineze”, dupa cum insusi spune. Ang Lee a ales ca mod de exprimare, dupa cum declara, cel mai popular gen din istoria cinematografiei – filmul de arte martiale marca Hong Kong, “zona cu potential de atractie pentru oamenii de rand”, pe care a combinat-o cu un puternic element spiritual – secretul artelor martiale, asa cum s-a transmis el prin intermediul scolilor taoiste. Dar, desi este vorba despre un film de arte martiale, “Tigru si dragon” are in centru personaje feminine. Situata in timpuri de dincolo de istorie, povestea din “Tigru si dragon” se petrece in vremurile in care lumea inca putea crede in miracole, iar spiritele si zeii erau o prezente obisnuite in lumea oamenilor. Durerea, razbunarea si simtul datoriei, la care se adauga dragostea, dar si credinta sunt coordonatele principale ale acestei pelicule.

“Tigru si dragon” detine si recordul celor mai multe nominalizari obtinute de un film strain. Productia lui Ang Lee a fost de zece ori nominalizata la premiul Oscar.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells