Scena violului scoasa la montaj?

de Stefan Dobroiu în 27 Sep 2007
Scena violului scoasa la montaj?

Una dintre cele mai importante scene din filmul Vanatorii de zmeie, lansat in Romania la sfarsitul lui februarie 2008, s-ar putea sa fie scoasa la montaj, la rugamintea parintilor actorului in varsta de 12 ani Ahmad Khan Mahmidzada. Bazat pe bestseller-ul lui Khaled Hosseini, filmul este regizat de Marc Forster (Finding Neverland, Stranger Than Fiction, Bond 22) si se concentreaza pe relatia a doi adolescenti afgani. Un moment de o importanta covarsitoare in aceasta poveste despre prietenie, vina si remuscari este reprezentat de violul lui Hassan (Ahmad Khan Mahmidzada), pus la cale de o banda de derbedei de aceeasi varsta cu victima.

Scena este extrem de delicata, pe de o parte pentru ca ar putea reinsufleti conflictele dintre minoritatile etnice ale Afganistanului (Hassan face parte din comunitatea hazara, agresorii sunt pastuni), pe de alta parte pentru ca este concludenta pentru numarul tot mai mare de abuzuri sexuale suferite de copii in filmele recente. Dintre acestea putem aminti Hounddog (in care personajul interpretat de Dakota Fanning este victima unui viol) sau Nothing Is Private (despre primele experiente sexuale nu neaparat consimtite ale unei fete de 13 ani), ce va fi lansat in curand in Statele Unite.

In ceea ce priveste scandalul Vanatorii de zmeie, actorul adolescent Ahmad Khan Mahmidzada a declarat pentru Associated Press ca nu a primit niciodata scenariul si nici cartea lui Hosseini. "Daca as fi stiut despre ce este vorba, nu as fi acceptat sa apar in acest film", a spus el, exprimandu-si teama ca afganii ar putea crede ca evenimentele din film s-au intamplat in realitate, ceea ce ar dauna imaginii familiei sale. Violul reprezinta un moment extrem de important in chimia filmului, pentru ca atunci cei doi prieteni, Amir (Zekeria Ebrahimi) si Hassan (Mahmidzada), se despart pentru totdeauna, Amir fiind martor la violul lui Hassan si preferand sa nu intervina.

Mahmidzada a declarat ca in timpul filmarilor regizorul Marc Foster i-a spus ca scena este de o importanta extraordinara pentru film si ca trebuie realizata exact asa cum este descrisa in carte. Conform lui Mahmidzada, reticentele lui au fost secondate de protestele partii afgane a echipei de productie, care a declarat: "Suntem afgani si aceasta scena este inacceptabila pentru noi".

Familia lui Mahmidzada a declarat ca pastrarea scenei in montajul final ii va afecta acestuia viitorul. "In Afganistan problemele etnice sunt foarte mari. Intre comunitatile hazare si pastune si celelalte grupari etnice apar adesea conflicte. Nu vrem probleme cu niciuna dintre aceste comunitati. Vrem ca in Afganistan toata lumea sa traiasca in armonie", a declarat tatal lui Mahmidzada. Conform publicatiei The Hollywood Reporter, tanarul actor a primit pentru rolul sau doar 10.000 de dolari, o suma importanta pentru Afganistan, unde salariul mediu al unui profesor este de 70 de dolari. Desi conflictul nu este inca rezolvat, Mahmidzada a sugerat si o solutie pentru depasirea acestuia: "Ar trebui ca familia mea sa fie ajutata sa plece din Afganistan."

Vanatorii de zmeie va fi lansat in Statele Unite pe 14 decembrie, iar in Romania anul viitor, pe 22 februarie.

Părerea ta

Spune-ţi părerea
margott pe 16 aprilie 2012 00:42
Pare interesant filmul asta.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells