Saptamana 13-19 iunie 2008

de Gloria Sauciuc în 12 Iun 2008
Saptamana 13-19 iunie 2008

De vineri, 13 iunie, o saptamana aglomerata se anunta la cinema. Si ce data, numai buna de vazut un horror sau un thriller SF! Dar in saptamana aceasta vom trece prin mai toate genurile, pentru ca distribuitorii de film au adus asa: un fantasy S.F. cu super-eroi: Incredibilul Hulk, un horror, remake al aceluiasi  Michael Haneke, care in 1997 dadea un "Funny Games" cu un scenariu mai sadic decat cel de acum, dar si asa interzis sub 18 ani, un S.F. de tipul "calamitate naturala" - "Intamplarea"/ "The Happening", de la regizorul filmelor "Al saselea simt" si "Semne" - plus mai putin onorabilul "Lady in the Water", apoi o drama in care Natalie Portman si Javier Bardem arata cat de buni pot sa fie ei intr-un rol - e vorba de filmul "Goya's Ghosts", pe care daca inca nu l-ati vazut (ca s-a lansat  in 2006), atunci sigur ati auzit de el, o tragi-comedie cu Matthew Perry in rol principal - "Numb" si, la final, o... incercare de comedie  -  "Bratz".

Dar inainte de premiere, sa vorbim putin de cel mai interesant eveniment al saptamanii: Future Shorts. Gandit ca un fel de "mini-noapte a devoratorilor de scurtmetraje", evenimentul consta in proiectarea unei serii de filme si videoclipuri, urmate de un after-party ritmat de Junkyard si Lalo. Din programul de filme fac parte castigatorul de anul trecut al Palme d'Or-ului pentru scurtmetraj, Ver Llover, filmul spaniol La parabolica sau thriller-ul german Intre ziduri/Between Walls, al romancei Ana Felicia Scutelnicu, castigator al unei mentiuni speciale la NexT 2008. Cinemagia a vazut deja majoritatea filmelor din calupul Future Shorts, editia iunie, si va poate spune ca i-a placut la nebunie Pa Bailar con Julieta, un videoclip si o melodie hiper-energice, in stare sa invie si mortii (vedeti voi ce si cum). Printre celelalte videoclipuri incluse in aceasta (a treia) editie Future Shorts se mai numara Imitation of Life, al celor de la REM, sau Do It Again (Chemical Brothers). Dar Future Shorts este mai mult decat o serie de scurtmetraje si videoclipuri: felul in care sunt ordonate si montate acestea asigura publicului o paleta intreaga de emotii, care bifeaza intr-o ora si jumatate rasul din toata inima, chircirea pe scaun, nostalgia copilariei si asa mai departe. Evenimentul are loc joi, 19 iunie,  club Fabrica (str. 11 iunie, nr. 50). Biletul costa 10 RON, iar petrecerea tine pana in zori.

Cu sau fara recomandarea noastra, stim cu totii care e prima alegere pe lista cu filmele de vazut saptamana aceasta: "Incredibilul Hulk".  De 42 de ani, Hulk - desen animat, apoi personaj generat pe calculator, a tot fost pe micul si marele ecran,  exorcizand  frica oamenilor intr-o epoca a armelor nucleare, prin puterile sale; acestea  au rezultat in urma unei puternice iradieri in timpul testarii unei bombe cu raze gamma.

In productia din 2008 omul de stiinta Bruce Banner este in continuare in cautarea antidotului pentru boala sa, care il transforma intr-un monstru verde, atunci cand nivelul de adrenalina ii creste in corp. O confruntare finala dintre Hulk si un monstru de doua ori mai mare (alternativa "monstruoasa" a lui Tim Roth) face toti banii, ca sa nu mai vorbim de succesiunea de arme - scoase ca din maneca de armata - pentru a-l  ciurui pe Hulk.

O cronica gasiti aici.

Cu Tim Roth ne intalnim si in "Jocuri stranii"/Funny Games" , intr-o ipostaza total lipsita de aparare insa, jucand rolul unui tata si sot pus in fata unei situatii-limita, in filmul calificat pentru recomandarea noastra cu numarul doi.  O vacanta idilica in familie se transforma in cosmar in momentul in care membrii familiei (Naomi Watts, Tim Roth si baitelul Devon Gearhart) sunt supusi unor terori inimaginabile de catre doi tineri (Michael Pitt si Brady Corbet) iar lupta pentru a ramane in viata incepe... Filmul este nerecomandat minorilor. Cum spuneam mai sus, varianta din 1997 a filmului are un scenariu care mizeaza mai mult pe schimbului de replici dintre cei doi  asasini si familia venita in vacanta. Schimbul de politeturi initial, urmat de insistenta, apoi obraznicie din partea tinerilor, finalizandu-se cu imobilizarea membrilor familiei si inceperea unui joc si mai violent. Si finalul e altfel construit in filmul din 1997. Chiar si asa nu intelegem de ce tocmai Haneke a incercat sa faca un remake dupa un film de-al lui; se pare ca a tinut neaparat sa o distribuie pe Naomi Watts in vreun rol, si sa mai aduca o celebritate - pe Tim Roth, ca astfel sa reatraga atentia asupra povestii de o violenta extrema, cu reminiscente din Portocala mecanica, facute cu 10 ani in urma.

De vazut neaparat si "Goya's Ghosts", despre un episod din viata pictorului Francisco Jose de Goya (jucat de Stellan Skarsgard), care  intra in legatura cu Inchizitia spaniola dupa ce muza lui, Ines (Natalie Portman), este arestata de biserica sub acuzatia de erezie. Thomas, tatal acesteia, constient de relatia pictorului cu Fratele Lorenzo (Javier Bardem), caruia ii pregateste un portret, ii cere ajutorul pentru eliberarea fiicei sale. O drama care ne face sa reflectam din nou asupra episodului "Inchizitia" din istorie, cu tot ce a insemnat ea: cruzime si decizii aberante.

The Happening/ Intamplarea aduce in discutie o noua tema din capitolul "calamitati microbiologice" exploatate datorita potentialului lor: au fost dintotdeauna printre cele mai terifiante - cui nu-i e frica de epidemii, de virusi, de spori toxici? - si sunt materie extrem de fecunda pentru scenarii de film, fie ca se explica/demonstreaza - adica lucrurile se intampla in film dupa un rationament logic, epidemia devenind cu atat mai credibila, pe cat e demonstrata ca posibila (The Andromeda Strain, regia: Robert Wise), fie ca scenariul se axeaza pe latura sociala, psihologica, umana, chiar daca nu este explicata/ argumentata stiintific "catastrofa/ calamitatea" (ca in recentul "I Am Legend"). In The Happening se pare ca o toxina emisa de plante activeaza mecanismul opus instinctului de conservare a speciei, astfel incat oamenii cad rapusi, rand pe rand, de mana lor; adica... sinucidere in masa. Cu asa niste premise, e clar ca filmul avea un potential urias; vorbesc la trecut pentru ca regizorul M. Night Shyamalan nu prea reuseste sa duca la bun sfarsit o idee asa de buna.

Numb sau "N-am chef de nimic" este exact despre ce spune si titlul - un tip  Matthew Perry , care se intampla sa fie scriitor, sufera de un sindrom de depersonalizare, se imbuiba cu pastile, trece prin doua relatii cu doua femei cel putin interesante, dar nimic, omul e atat de confuz, apatic si ... pe deasupra si cleptoman incat da peste cap nu numai viata sa, ci si pe a celorlalti.  Pana in ziua candafla ca boala lui nu are tratament cand... lucrurile se inrautatesc.
Dar, stati linistiti, totul se termina cu bine, veti vedeavoi ce si  cum.

Bratz e - nu "bomba zilei", ci a saptamanii. O cronica gasiti aici.

Cam asa stau lucrurile saptamana asta; acum, cand scriu, sunt cam 30 de grade afara; pregatisem un final in care sa spun ca o sa ne adapostim de caldura in salile de cinema cu aer conditionat pentru ca si asa saptamana aduce nu mai putin de sase filme in premiera. Dar, cum am aflat de la stiri ca va ploua zilele urmatoare, inchei asa: sa ne adapostim de ploaie la cinema, ca filme sunt, nu gluma si - de data asta, avem si ce alege.


Părerea ta

Spune-ţi părerea
Radu1711 pe 18 aprilie 2010 10:22
mi-a placut Hulk foarte mult
alex_il_fenomeno pe 9 septembrie 2013 20:05
Hulk era blockbuster veritabil,iar ca film de arta Goya's Ghosts.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells